Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Apple Garanti Süresi Sorgulama ve iPhone Cihaz Sorgulama

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, uluslararası garanti şartlarını bazı ülkelerin tüketici yasaları doğrultusunda özel istisnalarla düzenliyor. Apple’ın Türkiye için ürettiği iPhone, iPad, Macbook ve iMac gibi ürünleri, kutu içindeki aksesuarları ile birlikte iki yıllık garanti kapsamı içindedir. Apple her bölge için o ülkenin tüketici yasaları, devlet sınırlandırmaları gibi detayları göz önünde bulundurarak garanti ve uygulama desteği sağlar. Örneğin Güney Asya bölgeleri için üretilen cihazlarda kanunlar gereği deklanşör sesini kapatma özelliği kaldırılmıştır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan için üretilen cihazlarda FaceTime özelliği bulunmaz. Apple cihazlarına üretildikleri bölgeler için model numaraları eklenir. Bunun nedeni cihazın hangi ülke ve bölge kapsamında garanti desteği alacağının belgelenmesi ve düzenlenmesidir.

Apple Garanti Sorgulama Nasıl yapılır?

Apple uluslararası garanti sorgulama işlemleri için ürünün seri numarasını bilmek yeterli. Apple seri no ürünün kutusu üzerinde ve faturada yer alır. Ama fatura ve kutuya erişiminiz yok ise ve iPhone garanti sorgulama işlemi yapacaksanız telefonunuzda ayarlar menüsünün genel kısmına girip hakkında kısmına dokunduğunuzda, cihazınızın seri numarasını görüntüleyebilirsiniz.  Seri numarasını not ettikten sonra ister cihazınızdan isterseniz de bir bilgisayar aracılığıyla Apple’ın kendi sorgulama sistemi üzerinden Apple Türkiye garanti sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle

  • Öncelikle aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklayarak Apple garanti sorgulama adresine girelim.

  • Karşımıza çıkan pencerede seri numarası kısmına cihazın seri numarasını yazdıktan sonra alt kutuda bulunan kutucuğa güvenlik kodunu yazarak devam edelim.

  • Ardından karşımıza çıkan ekranda ürünün satın alma tarihinin geçerli olup olmadığı hakkında bir ibare göreceğiz. Ürünün satın alma tarihi geçerli ibaresinin tik ile belirtilerek onaylanmış olması, cihazın gerçekten satın alındığı ve faturalandırıldığı anlamına gelir. Diğer maddelerde telefon desteği, onarım ve servis kapsamı seçeneklerini göreceksiniz. Garanti süreci devam eden ürünler için onarım ve servis kapsamı karşısında tahmini bitiş tarihi yer alacaktır.

  • Telefonla teknik destek süresi doldu şeklinde bir ibare görürseniz dikkate almayın. Türkiye’de telefonla teknik destek süresiz olarak veriliyor. Bu adreste her türlü Apple cihaz sorgulama, iPhone garanti süresi sorgulama gibi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca iPad, iPod ve Macbook garanti sorgulama işlemleri de yine aynı web sitesi üzerinden sağlanıyor. Merak ettiklerinizle ilgili Apple sizi faydalı makalelere yönlendirecek ve daha fazla bilgi almanızı sağlayacaktır. Daha fazla destek için ise Apple telefonla destek hattından yardım alabilirsiniz.

Apple garanti sorgulama işlemini gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ!

Apple Garanti Kapsamı Dışında Tutulan Durumlar Nelerdir?

Ülkemizde iki yıllık olarak düzenlenen garanti desteği kapsamında Apple marka ürünler için kullanıcı kaynaklı olmayan tüm yazılımsal ve donanımsal sorun ve arızalar garanti kapsamında değerlendirilir. Bazı durumlar da ise ürün garanti kapsamı dışına çıkar. Garanti kapsamının dışında tutulan durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Yaşanan sorun üretim veyahut malzeme kaynaklı değil ise, kullanımdan kaynaklı yıpranma ya da batarya ömrünün kullanıma bağlı olarak tükenmesinden dolayı meydana gelen sorunlar
  • Ürünün Apple ürünlerinin teknik özellikleri ile uyumlu olmayan ve markanın onaylamadığı üçüncü parti diyebileceğimiz farklı aksesuarlar nedeniyle hasar gördüğü durumlar
  • Düşme, su ya da diğer sıvılara maruz kalma, yangın ya da kötüye kullanım ve kazara zarar verme gibi tamamen kullanıcı kaynaklı hasarlar nedeniyle ürünün zarar gördüğü durumlar

Yukarıda belirtilen durumlarda cihaz garanti kapsamı dışında kalır ve ücretli olarak onarım teklif edilir. Ama bazı durumlar da ücreti dahilinde bile olsa Apple, garanti desteği vermeyi reddeder. Apple ya da Apple’ın yetki vermediği teknik servisler tarafından yapılan müdahaleler, donanım değişim ve işlemleri, Apple tarafından yetkisiz müdahale olarak değerlendirilir. Marka yetkisiz müdahale tespit ettiği cihazlar için garanti kapsamında ya da ücretli destek sağlamaz. Bu nedenle sahip olduğunuz Apple marka ürünlerini kendi aksesuarları ile kullanmanız, garanti ve garanti dışı onarım desteğinin sorunsuz olması açısından çok önemlidir.

Bir diğer önemli husus ise ürünün Türkiye garanti kapsamında yer alıp almadığıdır. Zira Apple farklı bölgeler için ürettiği bazı modeller için Türkiye’de garanti desteği sağlamayabiliyor. Normal şartlarda yurt dışından satın alınan Apple cihazlar için İstanbul’da bulunan Apple Store’lar garanti desteği vermiyor. Ama Türkiye’nin birçok noktasında yer alan yetkili servisler cihaz yurt dışından satın alınmış olsa bile garanti kapsamında hizmet veriyor. Ancak bazı modeller garantisi devam ediyor bile olsa ülkemizde ister garantili ister garanti dışı olsun yetkili servis tarafından kabul edilmiyor. Böyle bir durum ile karşılaşmak istemeyen kullanıcılar, cihazı yurt dışından satın alacaklarsa mutlaka model numarasını öğrenip Türkiye garanti kapsamını kontrol etmelidir. Model no yurt dışı cihazlarında cihazın arkasında ya da kutusunun üzerinde yazıyor. Modelin Türkiye garanti kapsamı sorgulamak için https://www.apple.com/tr/iphone/LTE/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Seçmiş olduğunuz modelin karşısında yer alan ülkeler içinde Türkiye var ise, o model için Türkiye’de garanti desteği sağlanır. Örneğin iPhone 7  A1778 adlı model için kontrol yaptığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak.

Listenin aşağısına ilerlediğimizde Türkiye ve operatörler listesini görüyorsak bu model cihaz, ülkemizde servis desteği alıyor demektir.

Ancak Apple’ın uluslararası garantisinin bir yıl olduğunu ve Türkiye’de yurt dışından satın alınan cihazlara Apple Store’lar tarafından destek verilmediğini hatırlatalım.

Yurt dışından alınan cihazlar için en önemli hususlardan biri de özellikle iPhone için IMEI kaydının yapılmasıdır. Öncelikle cihazın IMEI kontrolü için Bilgi Teknoloji Kurumu üzerinden sorgulama yapılmalıdır. Iphone IMEI sorgulama işlemi için cihazımızın IMEI numarasını kutusu ya da faturası üzerinden edinebilirsiniz. Eğer bunlara ulaşamadıysanız yine telefonunuzun ayarlar menüsü içindeki genel sekmesinin hakkında kısmından IMEI numaranızı bulabilirsiniz. Bu sorgulama hem yurt dışı hem de yurt içi cihazlar için önemlidir. Zira ülkemizde IMEI kopyalama, önüne geçilemeyen bir sorun ve cihazın size ait olduğunu ispatlayamadığınız durumlarda cihaz BTK tarafından erişime kapatılabiliyor. Eğer yurt dışından satın alındıysa pasaport kaydı yapıldıktan sonra mutlaka maliye harcı yatırılarak e-devlet üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirilmelidir. Kayıt işlemi yapılmayan yurt dışı çıkışlı cihazlar dört ayın sonundan erişime kapatılıyor.

IMEI Kaydınız İçin: IMEI Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Türkiye’den satın alınan cihazlar için IMEI kaydı satıcı firma tarafından gerçekleştiriliyor. Kopyalama gibi durumlarda olumsuzluk ile karşılaşmamak için cihazın faturasını mutlaka saklamalısınız.

Garanti Süresini Uzatmak Mümkün mü?

Şu an için Apple garanti uzatma işlemi Apple tarafından sağlanmıyor. Ancak ürün garanti kapsamında yenisiyle değiştirildiyse Apple, normal süreçle devam eden garanti süresine 60 ile 90 gün arasında süre ekleyebiliyor. Yetkili servis ya da Apple Store, değişim işlemleri esnasında bu süre hakkında detaylı bilgi sağlıyor.

Onarım ve Servis Desteği Almadan Önce Ne Yapılmalı?

Apple ürününüz için onarım ve servis desteği almadan önce bazı hazırlıkları mutlaka tamamlamanız gerekiyor. Bunlardan en önemlisi Macbook, iPad ya da iPhone cihazlarınız için yedekleme almaktır. Apple Store ya da yetkili servisler veri yedekleme ya da depolama hizmeti vermiyor ve onarım işlemlerine başlamadan önce cihazdaki verileri siliyor. Bu gibi durumlarda veri kaybı yaşamamak için cihazınızı servise götürmeden önce mutlaka yedek almalısınız.

Apple gizlilik ve güvenlik ilkelerine yüksek önem verdiği için yedekleme işlemlerini bilgisayar üzerine yüklenecek iTunes programı ile yapmanızı sağlıyor. Fotoğraf ve videolarınızı klasik yöntemlerle bilgisayarınıza aktarabiliyor olmanıza rağmen tüm verileriniz için ancak iTunes programı ile bütün bir yedek alabiliyorsunuz. Bilgisayar erişimi olmayanlar ise yine Apple’ın kendisine ait bulut uygulaması iCloud ile yedekleme yapabiliyorlar. Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra Apple kimliği ile kullanılan iCloud ayarları içinde yer alan iPhone’u bul uygulamasının kapatılması gerekiyor. Zira iPhone’u bul açık kaldığı durumda cihaza herhangi bir müdahalede bulunulamıyor. Iphone’u bul’u kapatmak için Apple kimliği şifrenizi biliyor olmanız gerekiyor.

Yaşadığınız sorun donanım ya da yazılım kaynaklı ise ve cihazın garanti kapsamı devam ediyorsa servis tarafından işlemleriniz ücretsiz olarak tamamlanıp cihazınız size teslim edilir. Eğer cihazınızın sorunu çözülemeyecek durumda ise yeni bir cihaz ile değişim sağlanır. Bazen cihazlarda kullanım kaynaklı çatlak, kırık ya da sıvı hasarı gibi durumlar söz konusu olduğunda kullanıcı kaynaklı hasar kapsamında ücret talep edilir. Eğer bu ücretlendirmeyi kabul etmezseniz cihaz size teslim edilir. İtiraz oluşacak durumlarda ise Apple destek hattı ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz. Apple, müşteri memnuniyetine yüksek derecede önem veren bir marka olduğu için bu gibi sorunlarda ne yapmanız gerektiği konusunda size detaylı destek sağlanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.