Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Araç Muayene Tarihi Sorgulama 5664 – Plaka İle Vize Sorgulama

Ülkemizde trafiğe çıkan her çeşit araca, trafikte herhangi bir şekilde güvenlik problemine sebep olabilecek bir kusurunun bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla belirli periyotlarda muayene işlemi uygulanır. Belirli bir prosedür dahilinde yürütülen muayene işlemleri, her araç için zorunludur. Muayene geçerlilik tarihi sona eren ya da muayeneden geçemeyen araçların trafikte yer almaları ciddi bir problemdir ve bu problemin yaptırımları mevcuttur. Bu nedenle araç sahiplerinin muayene işlemlerini takip etmesi gerekir. Araç muayenesi ile ilgili tüm sorgulamalar, internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Araç Muayenesi Nedir?

Araçların trafikte can ve mal güvenliğini tehdit edebilecek herhangi bir kusurunun bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla teknik şartlara uygunluğunun kontrolü işlemine araç muayenesi adı verilir. Muayene işleminde teknik açıdan kontrol edilen ve yeterlilikleri ölçülen araçların, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan 34. maddeye göre; belirli periyotlarda zorunlu olarak muayene edilmesi gerekir. Muayene işlemleri ise tek yetkili kuruluş TÜVTÜRK tarafından yürütülür.

Bir aracın muayene tarihi, daha önce muayeneye girdiği tarih üzerinden hesaplanarak ruhsatına işlenir. Arzu edilmesi halinde, aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmemiş olsa bile TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alınarak muayene işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür.

Araç Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılmalıdır?

Araç muayene süreleri, aracın cinsine ve kullanım amacına bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin; hususi olarak kullanılan araçlarla ticari amaçla kullanılan araçların muayene periyotları aynı değildir. Hususi olarak kullanılan yeni araçların muayene periyotları, ilk 3 yıldan sonra geçerli olmaya başlar.

  • Kişisel olarak kullanılan, yani ruhsatta “hususi” olarak geçen araçlar ve resmi araçlar için muayene geçerlilik süresi; ilk 3 yılın ardından 2 yıldır. Yani ilk muayenenin ardından her 2 yılda bir aracın muayene edilmesi gerekir. M1G sınıfındaki hususi veya resmi arazi taşıtları, SUV araçlar, LPG’li araçlar, minibüsler ve 4×4 araçlar da bu gruba dahildir.
  • Lastik tekerlekli traktörler için muayene geçerlilik süresi; ilk 3 yılın ardından 3 yıldır.
  • Taksi, otobüs, kamyon ve diğer tüm ticari araçlar için muayene geçerlilik süresi; ilk 1 yılın ardından 1 yıldır. Yani bu tip araçların her yıl mutlaka muayene edilmesi gerekir.
  • Motosiklet gibi 2 veya 3 tekerlekli araçlar için muayene geçerlilik süresi; ilk 3 yılın ardından 2 yıldır.

Kamyonet muayene süresinin net olarak belirlenebilmesi için aracın ruhsatında yer alan “hususi” ya da “ticari” ifadesine bakılır.

Muayene periyotları çok kısa olmadığı için muayene tarihlerinin gözden kaçırılması söz konusu olabilir. Bu sebeple araç muayene sorgulama işlemleri oldukça önemlidir.

Araç Muayene Süresi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç muayene sorgulama 5664 numaralı SMS sorgulama hizmeti üzerinden gerçekleştirilemiyor. 5664’e gönderilecek SMS’lerde, yalnızca aracın geçmiş kaza bilgileri ve hasar kaydı ile alakalı bilgi almak mümkün. Araç muayene sorgulama işlemi ise e-devlet sistemi üzerinden, birkaç basit adımda gerçekleştiriliyor.

E-devlet üzerinden aracınızın muayene bilgilerini sorgulamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. 

  • Öncelikle işlemlere başlamak için yazının devamında paylaştığımız bağlantıya tıklayın.  Bu sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıkladığınızda, e-devlet sistemi giriş ekranına yönlendirileceksiniz.
  • Bu ekranda yer alan şifre, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçeneklerinden biri aracılığıyla sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra yukarıdaki ekran ile karşılaşacaksınız. Burada, kimin adına muayene raporu sorgulama işlemi gerçekleştireceksiniz ona uygun seçim yapıp devam et butonuna tıklayın.
  • Eğer kendi adınıza tescilli araç ya da araçlar için sorgulama yapıyorsanız karşınıza, üzerinize kayıtlı olan araçların listesi gelecek. Bir başkası adına tescilli araçlar için yapacağınız sorgulama işleminde sistem, bu aşamada ruhsat numarası bilgisini talep edecektir. Dolayısıyla plakadan araç muayene sorgulama işlemi mümkün olmadığı için aracın ruhsatını yanınızda bulundurmanız faydalı olacaktır.
  • Sorgulamasını yapmak istediğiniz aracı belirleyerek yanındaki “muayene bilgileri” kısmına tıklayın.
  • Karşınıza çıkan ekranda “barkodlu muayene raporu” bölümüne tıkladıktan sonra görüntülediğiniz rapor ile; fenni muayene sorgulama işleminize dair tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 1 gün içerisinde yalnızca 1 adet barkodlu rapor oluşturma hakkınız mevcuttur. Daha önce muayene yaptırdığınız tarih ve muayenenin son geçerlilik tarihi de bu ekranda yazmaktadır.

Araç muayene bilgileri sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!

Araç Muayene Randevusu Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç muayene randevu sorgulama işlemi için 3 farklı alternatifiniz mevcut. TÜVTÜRK’ün resmi sitesi ve e-devlet sisteminin yanı sıra çağrı merkezi aracılığıyla da randevu almak mümkün.

1. TÜVTÜRK sistemi üzerinden randevu alma

  • TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden randevu alabilmek için öncelikle aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklayarak TÜVTÜRK’ün randevu sayfasına giriş yapın. Burada önemli bir nokta; randevuyu en fazla 30 gün ileri bir tarihe alabilirsiniz.

  • Karşınızdaki ekranda, yukarıda gördüğünüz gibi plaka no, ruhsat seri ve no ile şehir bilgilerinin talep edildiği boşluklar yer alacak. Bu bilgileri ruhsatınızı kontrol ederek ve muayene yaptırmak istediğiniz şehre karar vererek girin, “devam” seçeneğine tıklayarak ilerleyin.

  • Karşınıza çıkan ekranda hangi tür araç için randevu almak istediğinizi seçin. İlgili seçeneğin üzerine tıklayarak ilerleyin.

  • Sonrasında, ne tür bir muayene hizmeti almak istediğinizin bilgisini girmeniz gerekecek. Muayene tekrarı yaptırmak istiyorsanız ilk seçeneğe tıklayarak ilerleyin.

  • Devam ettiğinizde muayene randevusu alabilmeniz için aracınızın sigortasının mevcut olması ve herhangi bir borcunuzun olmaması gerektiği konusunda hatırlatma ile karşılaşacaksınız. Bundan da emin olduktan sonra “devam et” kısmını tıklayın.

  • Randevu için uygun bulduğunuz tarihi seçerek ilerleyebilir ve randevu kaydınızı oluşturabilirsiniz.

TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi üzerinden randevu almak için TIKLAYINIZ!

2. E-devlet sistemi üzerinden randevu alma

E-devlet üzerinden TÜVTÜRK araç muayene randevusu almak istiyorsanız ilk olarak aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklayın. 

  • Sonrasında karşınıza randevu kayıt sayfası çıkacak. Bu sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayıp giriş işlemini başarıyla tamamladıktan sonra sistem size aracınızın üzerinde bir borç olmaması gerektiği hatırlatmasında bulunacak. Aracınızın üzerinde bir borç olmadığını belirterek ilerleyin.
  • Ardından aracınıza ait plaka ve tescil belgesi seri no bilgilerini girmeniz gereken ekranla karşılaşacaksınız. Bu bilgileri ilgili boşluklara yazıp “devam” diyerek randevu alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden randevu almak için TIKLAYINIZ!

3. Çağrı merkezi üzerinden randevu alma

Online yöntemlere ek olarak pazar hariç haftanın altı günü, 08:00-20:00 saatleri arasında hizmet vermekte olan 0 850 222 8888 numaralı çağrı merkezini arayarak da araç vize sorgulama ve randevu alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Araç Muayenesi İçin Gerekli Şartlar ve Belgeler

  • Ruhsat
  • T.C. kimlik numarasını gösteren kimlik, pasaport ya da ehliyet
  • Trafik sigortası
  • Aracın vergi veya ceza borcunun olmaması
  • Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi
  • LPG/CNG’li araçlar için sızdırmazlık raporu

Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemi, tüm illerdeki TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında ve gezici istasyonlarda ya da İstanbul/Maslak, İzmir, Fethiye ve Antalya’da bulunan motosiklet muayene istasyonlarında yaptırılabilir. Egzoz emisyon muayenesi için randevu almak gerekmez. Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmak için, trafik ve tescil belgesinin aslı ile motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatını yanınızda bulundurarak ölçüm noktasına gitmeniz yeterlidir. Egzoz gazı emisyon ölçümünü ilk defa yaptıracak olan araçlardan ruhsat istenmez. Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemi için geçerli olan periyot da muayene işleminde olduğu gibidir.

Muayeneye götüreceğiniz aracın ruhsattaki sahibi siz değilseniz, yani aracı vekalet ile götürüyorsanız;

  • Yanınızda T.C. kimlik numaranızı gösteren kimlik, ehliyet ya da pasaport gibi belgelerden herhangi biri olmalıdır.
  • Bulunulan ay içerisinde istasyona getireceğiniz ilk aracı ek bir belge olmaksızın muayene ettirebilirsiniz.
  • Bulunulan ay içerisinde istasyonlarda, başka bir gerçek kişiye ait aracın muayenesini yaptırdıysanız; ikinci araca ait muayene talebinizde ruhsatta ismi geçen kişiden alınmış noter onaylı vekaletnamenin aslı muhakkak yanınızda olmalıdır. Burada elbette vekaletnamenin süresi de önemlidir.

Muayene İçin Gerekli Olan Ekipmanlar

Araç muayenesi sırasında bazı ekipmanların araçta bulundurulması gerekir. Bu ekipmanlar, araç sahibi tarafından muayene öncesinde temin edilir. Söz konusu ekipmanlar, muhtemel bir kaza ya da arıza halinde daha büyük problemlerin yaşanmaması adına gereklidir. Aşağıda listelenen ekipmanların tümü; yalnız muayene esnasında değil, can ve mal güvenliği açısından trafikteyken de araç içerisinde mutlaka bulundurulmalıdır.

1. İlk yardım çantası

Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler hariç, tüm motorlu araçlarda mutlaka 1 adet bulunması gerekli olan ilk yardım çantasının içeriğinin aşağıdaki gibi olması gerekir:

  • Büyük sargı bezi, 2 adet
  • Üçgen sargı bezi, 3 adet
  • Hidrofil gaz steril, 1 kutu (50 adet)
  • Antiseptik solüsyon, 1 adet (50 ml)
  • Flaster, 1 adet
  • Küçük makas, 1 adet
  • Çengelli iğne, 10 adet
  • Esmark bandajı, 1 adet
  • Yara bandı, 10 adet
  • Turnike, 1 adet (en az 50 cm örgülü malzemeden)
  • Alüminyum yanık örtüsü, 1 adet
  • Tıbbi eldiven, 2 çift
  • El feneri, 1 adet

2. Üçgen reflektör

Motosiklet ve motorlu bisiklet hariç, tüm motorlu araçlarda 2 adet bulundurulmalıdır. Özellikle, bir kaza veya arıza sırasında yeni bir kazanın yaşanmaması için üçgen reflektör kullanımı önem taşır.

3. Yangın söndürme cihazı

Sayısı, kapasitesi ve cinsi, araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir:

  • Binek araçlarda, minibüs ve kamyonetlerde 1 adet-1 kg
  • Yolcu sayısı 26’ya kadar olan otobüslerde 2 adet-2 kg
  • Yolcu sayısı 26’dan fazla olan otobüslerde toplam 6 kg (örneğin 1 adet 4 kg+1 adet 2 kg)
  • Azami ağırlığı 12 tondan az olan kamyonlarda toplam 4 kg
  • Azami ağırlığı 12 tondan yüksek olan kamyon ve çekicilerde toplam 6 kg
  • Ambulanslarda 2 adet-2 kg doldurma kapasiteli
  • Araç tehlikeli madde taşıyorsa toplam 12 kg (Sürücü ve motor bölümündeki yangınlar için en az 1 adet-2 kg bulunmalıdır. Yangın söndürme cihazlarından biri en az 6 kg kapasitede olmalıdır.)
  • Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 7500 kg ise; toplam 8 kg (Yangın söndürme cihazlarından biri en az 6 kg kapasitede olmalıdır.)
  • Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 3500 kg ise; toplam 4 kg

Yangın tüplerinin manometre göstergelerinin yeşil alanda olması, yani tüplerin basınçlarının normal değerlerde olup tüplerin kullanılabilir durumda olması önemlidir.

4. Stepne

Motosiklet ve lastik tekerlekli traktör hariç, bütün araçlar ile tarım orman römorklarını da içermek üzere, tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.

5. Araç sınıfına göre zorunlu olan diğer ekipmanlar

Taksi otomobillerde:

  • Her zaman kullanılır durumda olan taksimetre
  • Taksi levhası
  • İç aydınlatma lambası

Otobüslerde:

  • Tekerlek takozu
  • Pencere biçimindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir tane kırma çekici
  • İç aydınlatma lambası

Traktörlerde:

  • Flaşörlü, sarı ışıklı, yanıp sönen, dönerli uyarı lambası

Şehirler arası yük veya yolcu nakliyatı yapmakta olan kamyon, otobüs ve çekicilerde:

  • Her zaman kullanılır durumda olan takograf
  • Tekerlek takozu

Römork ve kamyonlarda:

  • Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda olacak şekilde arka işaret levhası ile aracın genişliğini ve uzunluğunu gösteren geri yansıtıcılı şerit
  • Traktör römorkları hariç, diğerlerinde arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi

Yetki belgesi almış ve yolcu taşımacılığında kullanılan araçlarda:

  • Her 10 koltuk için en az 1 adet olmak üzere boyun korsesi

Araç Muayene Ücretleri

Araç muayene ücretleri, her yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yayımlamış olduğu genelge ile belirlenir. 2019 yılı için geçerli olan araç muayene ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Otobüs, kamyon, çekici ve tanker için; 377,60 TL
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için; 279,66 TL
  • Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet için; 142,78 TL

Araç muayene ücretleri, yalnızca nakit olarak ödenebilir.

Araç muayene ücreti sorgulama işlemi randevu aşamasında gerçekleştirilebilir. Randevu alınırken girilen bilgilere göre belirlenmiş olan muayene ücreti yukarıda bulunan kısımda görüntülenebilir:

Yine, e-devlet sistemi üzerinden randevu alınırken de ücret bilgisi verilir.

Aracın Muayeneden Geçememesine Ne Sebep Olur?

Aracın muayeneden kalmasına neden olabilecek hususların başında, muayeneye getirilmesi gerekli olan evraklarda eksiklik olması gelir. Öte yandan, aracın muayenesi sırasında yakıt tankında gaz sızıntısı veyahut kaçağı tespit edilirse, aracın yüksekliğinin öngörülen standartların üstünde olduğu belirlenirse, araç muayene işlemi esnasında herhangi bir nedenden dolayı çalışmazsa, muayeneye gelen araçta tehlikeli madde bulunuyorsa ya da muayeneye engel olacak herhangi bir dış sebep varsa muayene işlemi gerçekleştirilemeyebilir.

Araç Muayeneden Kalırsa Ne Olur?

Muayeneye giren araçta kusur ya da ağır kusur belirlenirse de araç muayeneden kalır. Bu durumda araç sahibine 1 ay içerisinde aracındaki eksiklikleri gidermesi için ikinci bir muayene hakkı tanınır. Bu muayene işlemi için araç sahibinden herhangi bir ücret talep edilmez. Ancak, araç muayenesi için verilen bu 1 aylık sürede, muayeneye gitmeyen araç bu hakkını kaybetmiş olur ve ücreti tekrar ödemek zorunda kalır. Aynı şekilde, araç ikinci muayeneden de kalırsa yeni muayene için tekrar ücret ödemek zorunda kalacaktır.

Araç Muayene Süresi Geçerse Ne Olur?

Muayenenin geciktirilmesi durumunda araç sahibi, gecikmenin yaşandığı her ay için araç muayene tutarının %5’i oranında olmak üzere maddi ceza ödemek zorunda kalır. Eğer  trafik çevirmesinde aracın muayene tarihinin geçtiği belirlenirse; sürücüye 2019 yılı için belirlenen 235 TL para cezası verilir. Aracın çekilmesi söz konusu değildir, yalnız maddi yaptırım mutlaka uygulanır. Muayeneden kalan ve muayene için verilen ek süresi geçmiş olan araçların sürücülerine ise 488 TL para cezası verilir.

Araç Muayene Borcu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Eğer aracınızın muayene tarihi geçtiyse ve size tanınan 1 aylık süre içinde aracınızı muayeneye götürmediyseniz; ödemeniz gereken ücreti aşağıdaki adımları takip ederek öğrenebilirsiniz:

  • TÜVTÜRK araç muayene sorgulama işlemlerinin tümü TÜVTÜRK’ün resmi web sitesinde üzerinden gerçekleştirilir. Muayene borcu sorgulama işlemi için aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklayın. Bu bağlantıya tıkladığınızda gecikme bedeli hesaplama bölümüne giriş yapmış olacaksınız.

  • Sizden istenen aracın cinsi, muayeneye gideceği tarih ve son muayene geçerlilik tarihi bilgilerini girdikten sonra “sorgula” diyerek borcunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Araç muayene borcu sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme İşlemleri

MTV Hesaplama ve Sorgulama İşlemleri

Tramer Sorgulama İşlemi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.