Sorgulamalar artık tek çatı altında!

2019 MTV Borç Sorgulama ve Hesaplama – Araç Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme

Motorlu Taşıtlar Vergisi veya kısa ismiyle MTV, trafiğe çıkma hakkına sahip her motorlu taşıt için devletin tahsil ettiği bir tür vergidir. Söz konusu bu vergi, araç sahibinin adına düzenlenir ve araç sahibi vatandaş söz konusu aracı satın aldıktan sonra bu vergiye ilişkin tüm borçları ödemekle yükümlüdür. MTV’ye ilişkin oranlar, her yıl devlet tarafından güncellenir. Dolayısıyla bir araç için ödenmesi gereken verginin fiyatı her yıl değişebilir, söz konusu ücret artabilir ya da azalabilir. Bununla birlikte MTV, her araç için aynı tutarda değildir. Aracın yaşı, motor silindir hacmi, modeli, değeri gibi pek çok kriter verginin hesaplanmasında ve araçtan araca değişiklik göstermesinde önemli rol oynar. Her yıl iki taksit halinde ödenen MTV’ye ilişkin sorgulama ve ödeme işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirmek mümkündür.

MTV Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren e-devlet sistemini kullanarak MTV sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Bunun için öncelikle bu bölümün altında paylaştığımız bağlantıya tıklayarak e-devlet sistemindeki Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulama sayfasını açın

  • Giriş bölümüne geçebilmek için karşınıza çıkan ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.

  • Giriş ekranındaki ilgili boşluklara T.C. kimlik numaranız ile e-devlet şifrenizi yazın. Daha sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
  • Eğer e-devlet şifrenizi henüz temin etmediyseniz herhangi bir PTT ofisine giderek yetkili personele kimlik kartınızı gösterip şifrenizin içerisinde yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız durumunda ise “şifremi unuttum” butonuna tıklayıp sistemin sizden talep ettiği kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını yazarak cep telefonunuza gönderilen güvenlik kodunu sisteme girip yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer e-devlet sistemine bir cep telefonu numarası tanımlamadıysanız güvenlik kodunun yer aldığı kısa mesaj size iletilemeyeceği için bu yolla şifre yenileme işlemini yapamayacağınızdan tekrar bir PTT ofisine gidip yeni bir parola zarfı satın almanız gerekecektir.
  • E-devlet parolasının haricinde sisteme giriş yapabilmek için çeşitli opsiyonlar da bulunuyor. Araç vergi borcu öğrenmek için internet bankacılığı, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da mobil imza yöntemlerinden birini tercih ederek de e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.

  • Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulama işlemi için e-devlet sistemi sizi Gelir İdaresi Başkanlığı çatısı altındaki İnteraktif Vergi Dairesi sistemine aktaracaktır. Bunun için “uygulamaya git” yazısına tıklamanız gerekir.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra üzerinize kayıtlı birden fazla araç varsa hangisine ilişkin vergi borcunu sorgulamak istiyorsanız plaka bölümünden o aracın plakasını seçip vergi dairesi, fiş numarası, dönem başlangıç ve bitiş tarihlerini yazıp “sorgula ve öde” butonuna tıklayabilirsiniz.

E-devlet sistemi ile motorlu taşıt vergi borcu sorgulamak için TIKLAYINIZ

GİB MTV Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Motorlu Taşıt Vergisi ödemelerini bütün vergi dairelerinin vezneleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla gerçekleştirmek mümkündür. Araç taşıt vergisi ödemesini internet üzerinden yapmak için ise Gelir İdaresi Başkanlığı ya da e-devlet sistemi aracılığıyla sorgulama yapmak yeterlidir. Yukarıda anlatılan e-devlet sisteminden yaptığınız sorgulama neticesinde size ait bir borç çıkarsa sayfadaki ödeme butonunu kullanarak bu borcu ödeyebilirsiniz. Aynı işlemi Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden de yapabilirsiniz.

  • GİB üzerinden kredi kartı ile MTV ödeme işlemine başlamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak kurumun resmi web sayfasını açın.

  • GİB bünyesindeki İnteraktif Vergi Dairesinin resmi sayfasına giriş yaptığınız zaman sol menünün en üstünde yer alan “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” yazılı butona tıklayın.

  • MTV ve TPC ödeme formu açıldığında sayfadaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı, aracın plaka kodunu, özel plaka durumunu girin. Daha sonra sayfada görmüş olduğunuz güvenlik kodunu ilgili boşluğa yazarak “sorgula” butonuna tıklayın.
  • Bu işlemin sonucunda hakkında sorgulama gerçekleştirdiğiniz plakaya ait Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik para cezası borçları karşınıza çıkacaktır. Borçların yer aldığı sayfada bulunan “ödeme” butonunu kullanarak kredi kartı, sanal kart ya da banka kartınız ile ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ödeme işlemine başladığınız zaman kurum sizden kart numarası, kart sahibinin isim ve soyisim bilgileri, güvenlik kodu ve kartın son kullanma tarihini isteyecektir. Bunları yazıp ödeme işlemine onay verdiğiniz durumda cep telefonunuza gönderilen onay kodunu yazarak ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

İnternetten motorlu taşıtlar vergisi ödemek için TIKLAYINIZ

2019 MTV Ne Kadar?

MTV hesaplama işlemi yapmak isteyen vatandaşlar, kendi araçları için devletin talep ettiği MTV tutarını aşağıdaki listeden öğrenebilirler.

Yeni yapılan zamlarla birlikte 2019 MTV tablosu şöyle oldu:

Araç tescil tarihi 01.01.2018 öncesinde olan araçlar için MTV tutarları:

Araç tescil tarihi 01.01.2018 sonrasında olan araçlar için MTV tutarları:

MTV Hangi Aylarda Ödenir?

MTV, her yıl iki taksit halinde ödenir. Araç sahipleri MTV ödeme tarihleri içerisinde, yani her senenin Ocak ve Temmuz aylarında vergilerini ödemekle yükümlüdür.

MTV Gecikme Zammı Ne Kadar?

MTV’nin vaktinde ödenmemesi halinde belli bir gecikme bedeli uygulanır. Dolayısıyla borç ne kadar ertelenirse ödenecek miktar o kadar artacaktır. Günümüzde Motorlu Taşıtlar Vergisi için uygulanan gecikme zammının oranı aylık %2.5 seviyesindedir.

MTV Ödenmezse Ne Olur?

Devlet, vatandaştan vergisini vaktinde ödemesini bekler. Herhangi bir sebep yüzünden verginin geciktirilmesi halinde ilk olarak vergiye faiz ya da gecikme bedeli eklenir. Fakat bu verginin iki sene boyunca ödenmemesi halinde Maliye Bakanlığı vatandaşa icra gönderebilir. İlk etapta e-haciz yöntemi ile vatandaşın banka hesaplarından MTV borcu ve bu borca ilişkin gecikme bedeli tutarında para tahsil edilmeye çalışılır. Eğer kişinin bankada borcu kapsayacak kadar parası bulunmuyorsa bu durumda icra takibi başlatılır.

Ayrıca vergi borcu olan kişiler araç muayenelerini yaptıramazlar. Araç muayenesinin yapılabilmesi için söz konusu araçla ilgili hiçbir vergi borcunun olmaması gerekir.

Taksitle MTV Ödemesi Yapılır mı?

MTV taksitli ödeme işlemi gerçekleştirmek mümkündür. MTV borcunu tek seferde ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlar için taksit seçeneği bulunur. MTV için taksit yapan bankalar aracılığıyla vergi borcunu belli taksitler halinde ödeyebilirsiniz.

Günümüzde MTV ödemesi için taksit olanağı tanıyan bankalar şunlardır:

  • Garanti Bankası
  • Halk Bank
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Yapı Kredi
  • QNB Finansbank
  • Akbank
  • Vakıfbank
  • TEB
  • İş Bankası

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.