Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Ada Parsel Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? TKGM Parsel Sorgulama

Tapu işlemlerinde sık karşılaşılan terimler olan ada ve parsel bilgileri, özellikle taşınmaz satışlarında son derece önemlidir. Bazı kötü niyetli satıcılar, ada ve parsel hakkında yanıltıcı bilgiler vererek vatandaşlara farklı bölgelerden taşınmaz satışı gerçekleştirip mağduriyete sebep olabiliyorlar. Kötü niyetli kişilerin gösterdiği ada ve parsel bilgileri, vatandaş tarafından sorgulanmaz ve araştırılmazsa bu durum satış işleminden sonra ortaya çıkacağı için önemli mağduriyetler meydana gelebilir. Dolayısıyla böyle bir duruma düşmemek ve dolandırıcıların ağına takılmamak için tapu alışveriş işlemlerinde tapuda yazılı olan ada ve parsel bilgilerini internet üzerinden sorgulayarak taşınmazın yer aldığı konumu öğrenebilirsiniz. Sorgulama neticesinde sadece ada ve parsel bilgileriyle satıcının sunmuş olduğu konum bilgilerinin uyuşup uyuşmadığını değil, aynı zamanda bu parsele ilişkin metrekare, hissedar sayısı gibi diğer detayları da öğrenebilirsiniz. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sitesi ve uygulaması üzerinden sağlanan bilgileri yeterli görmediğiniz durumda satıcıdan e-devlet sistemine giriş yaparak bu sistemdeki tapu bilgilerini size göstermesini de talep edebilirsiniz. Bu sayede satış işlemi sırasındaki güvenlik şüphelerini ortadan kaldırabilir ve daha güvenli bir şekilde alışveriş işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Parsel Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ada ve parsel bilgileri hakkındaki sorgulama işlemlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerine gidip yetkili personele danışarak ya da internet üzerinden e-devlet sistemi veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi ve uygulamasını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden yapacağınız işlemler ücretsiz olmakla birlikte gayet hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

1. TKGM parsel sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi üzerinden detaylı parsel sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  • Bu işleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemindeki parsel sorgu sayfasını açın.

  • Karşınıza çıkan ekrandaki kullanım koşullarını okuduktan sonra alt tarafta yer alan “kabul ediyorum” butonuna tıklayıp işleme devam edin.

  • Sol bölümdeki menüden hakkında kadastro parsel sorgulama işlemi yapmak istediğiniz taşınmazın yer aldığı şehir, ilçe, mahalle bilgilerini girin.
  • Daha sonra parsel numarası ve ada numarası bilgilerini girip “sorgula” butonuna tıklayın.
  • Bu butona tıkladıktan sonra taşınmaza ait parsel bulma işlemi gerçekleşecek ve taşınmazın yer aldığı alan, haritada işaretlenip size gösterilecektir. Bu sayede ada ve parsel bilgilerini girerek hakkında sorgulama yapmış olduğunuz taşınmazın hangi sokakta ve bölgede olduğunu, çevresinde nelerin yer aldığını görebilirsiniz.
  • Dilerseniz “taşınmaz no” bölümüne geçip buraya taşınmaz numarasını yazdıktan sonra “sorgula” butonuna tıklayarak da aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

TKGM sisteminden parsele ilişkin sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ

2. E-devlet sisteminden tapu parsel sorgulaması nasıl yapılır?

Turkiye.gov.tr adresinden faaliyetlerini sürdüren e-devlet sistemi üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sağlamış olduğu tapu bilgileri sorgulama hizmeti sayesinde ada parsel sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Bu işlemi yapmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp e-devlet sistemindeki ilgili sorgulama sayfasını açın.

  • E-devlet sistemine giriş yapabilmek için karşınıza gelen ekrandaki mavi renkli buton içerisinde yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.

  • Sisteme girişinizi gerçekleştirmek için giriş sayfasında yer alan ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet parolanızı yazın. Daha sonra “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • Eğer henüz bir e-devlet parolası temin etmediyseniz mesai günü ve saatleri içerisinde size yakın bir konumda yer alan herhangi bir PTT ofisine gidip yetkili personele kimlik kartınızı göstermek suretiyle içerisinde e-devlet şifrenizin yazılı bulunduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” bağlantısına tıklayın ve sistemin sizden güvenlik amaçlı istemiş olduğu kimlik bilgilerinizi ve bir yakın akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını yazıp cep telefonunuza gelen kısa mesajda yazılı olan onay kodunu ilgili boşluğa girerek şifre sıfırlama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer herhangi bir yakınınızın T.C. kimlik numarasını öğrenemiyorsanız ya da sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız bulunmuyorsa bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla yeni bir şifre almak için tekrar bir PTT ofisine giderek zarf satın almanız gerekecektir.
  • Ayrıca e-devlet parolasına alternatif yöntemlerle sisteme giriş yapmak da mümkündür. Giriş sayfasındaki üst menüde yer alan opsiyonları kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ya da mobil imza seçeneklerinden size uygun olana tıklayın ve aşamaları takip ederek sisteme giriş yapın.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra TAKBİS’te T.C. kimlik numaranız ile eşleşen bütün tapu bilgileri karşınıza çıkacaktır. Bu sayfada kaç tane tapunun sistemde isminizle eşleştiği bilgisinin hemen altına inerek “taşınmaz listesi” başlıklı bölümde taşınmazınızın hangi ilde, ilçede, mahallede, köyde olduğunu öğrenebilir ve ada ile parsel bilgilerinizi görebilirsiniz.
  • Taşınmaz listesindeki “işlemler” bölümünün altında yer alan “detaylar” yazısına tıklayarak ada ve parsel bilgilerine ilişkin diğer bilgilere de ulaşabilirsiniz.

  • Detaylar bölümünde ada ve parsel numarasını öğrendiğiniz taşınmazın yüz ölçümü, cilt ve sayfa numarası gibi bilgileri görüntüleyebilir ve bu bölümün hemen altında taşınmazın yer aldığı bölgeye ait haritayı bulabilirsiniz.
  • Haritanın üzerine tıklayarak taşınmazın yer aldığı bölgenin uydu görüntüsünü de inceleyebilirsiniz.

E-devlet üzerinden tapu bilgileri sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ

3. TKGM parsel sorgu uygulaması ile sorgulama nasıl yapılır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün mobil uygulaması olan TKGM Parsel Sorgu’yu cep telefonunuza ya da tabletinize indirerek de sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Android cihazınız için Google Play Store’dan, iOS cihazınız için ise App Store’dan “TKGM Parsel Sorgu” isimli uygulamayı indirin ve telefonunuza kurulumu tamamlandıktan sonra çalıştırın.

  • TKGM sorgulama işlemi için “idari” başlığı altındaki boşluklara şehir, ilçe, mahalle, parsel numarası ve ada numarasını yazdıktan sonra “sorgula” yazısına tıklayın.

  • Ada ve parsel bilgilerini girdiğinizde hakkında sorgulama gerçekleştirmiş olduğunuz taşınmazın harita bilgileri karşınıza çıkacaktır.

  • Ayrıca “parsel bilgileri” başlığına tıklayarak taşınmazın kimlik numarası, tapu alanı, niteliği gibi diğer birçok detayı da görüntüleyebilirsiniz.

Android cihazlar için TKGM Parsel Sorgu uygulamasını indirmek için TIKLAYINIZ

Apple cihazlar için TKGM Parsel Sorgu uygulamasını indirmek için TIKLAYINIZ

Müstakil Parsel Ne Demek?

Özellikle taşınmaz satışlarında sık karşılaşılan müstakil parselin anlamı tam olarak anlaşılmadığı için bazı kafa karışıklıkları ortaya çıkabiliyor. Normalde bir arsada ya da tarlada birden fazla kişinin hissesinin olması halinde hangi hissedarın taşınmazın hangi bölgesine sahip olduğu belli olmadığı için bazı karışıklıklar ortaya çıkar. Örnek vermek gerekirse üç hissedarın olduğu bir tarla, müstakil parsel değilse bu tarlada hangi alanın hangi hissedara ait olduğu net bir şekilde belirlenmemiş demektir. Dolayısıyla hissedarlardan biri kendi hissesini satmak istediği zaman, yeni alıcı arsadaki hangi üçte birlik alanı satın aldığını resmi olarak bilemez. Bu durum “hisseli parsel” olarak tanımlanan alanlar için geçerlidir.

Müstakil parsel ise bu tip kafa karışıklıklarının giderildiği, her hissedara ait sınırların resmi olarak belli olduğu arsa ve tarla tipi taşınmazlar için geçerlidir. Dolayısıyla yukarıda verilen örnekten yola çıkacak olursak üçte birlik bir hissenin satışı söz konusu olduğu zaman yeni alıcı, arsanın ya da tarlanın hangi bölümünü satın aldığını bilir ve diğer hissedarlar ile sınır tartışması içerisine girmek zorunda kalmaz. Çünkü sınırlar resmi kayıtlarda belirli durumdadır.

Pafta Bölümlemesi Nasıl Yapılır?

Pafta, belirli bir ölçekteki büyük haritanın plan ya da modeli oluşturan ayrı parçalarından her birine verilen isimdir. Fakat yeryüzünün bütünü ya da bir bölgesi için harita oluşturmak istendiği zaman bir ölçeğe bağlı kalarak bütün harita bölgesini tek bir paftada göstermek çoğu zaman imkansız olur. Bu sebeple haritası çıkarılacak olan alanı paftalara ayırmak gerekir. Paftalara ayırma işlemi de rastgele değil, bir sisteme bağlı kalınarak yapılır. Bu sistem de pafta bölümlemesi ya da pafta indeksi olarak tanımlanır.

Pafta boyutları boylam ve enlem farkı olarak küre yüzeyinde sabit olur. Harita düzleminde ise pafta boyutları projeksiyon çeşidine göre ve yerdeki konuma bağlı olarak farklı boyutlarda olabilir.

  • 1:1.000.000 – 1:250.000 arası ölçekli paftalar uluslararası sisteme göre,
  • 1:250.000’den daha büyük ölçekli haritalardaki takım paftaları ise ulusal sisteme göre bölümlendirilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.