YILLIK İZİN HESAPLAMA
Bu yazımızda sizlere verecek olduğumuz bilgiler yardımı ile yıllık izin hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Yıllık izin hesaplama sonucundaki ücretiniz, iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi ile oluşmaktadır.
Yıllık İzin Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabiliriz?
Yıllık izin hesaplama işleminiz için doğum, işe başlama ve ayrılma tarihleri ile birlikte son ayki maaşı bilgilerine sahip olmanız gerekmektedir. Hesaplama işleminizi gerçekleştirmek için yazımızın devamında bulunan hesaplama aracına bu bilgilerin girişlerini yapmanız gerekmektedir. Sonrasında ne kadar ücret alacağınızın bilgisine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kullanılmayan yıllık izin ücretinizi ise, yani kullanmaya hak kazanıpta tercihen kullanmadığınız bu ücretinizi de hesaplayabilirsiniz. Kullanılmayan yıllık izin gün sayısını, çalışanın iş akdinin feshedildiği zamandaki günlük brüt ücreti ile çarpılarak brüt yıllık izin ücreti elde edilmektedir. Sonrasında bu ücret üzerinden belirli kesintiler yapılarak kişinin eline ücreti geçmektedir.
[yillikIzinHesaplamaAraci]
Ancak bunlara ek olarak, devlet memurları yıllık izinlerini kullanmakla yükümlüdürler. Bu kapsamda bu hesaplama işlemlerini gerçekleştiremezler.
Hizmet akdinin feshi halinde, sigortalı bireylerin hakkı olan bu izin ücretlerini, fes edilmiş olan tarih dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Bu ücretler feshedilen zamanda ücretlere eklenecektir.
Yıllık izin ücretlerinizden ise, gelir vergisi, damga vergisi ve SGK kesintileri yapılmaktadır. 2013 tarihinden itibaren damga vergisi oranı brüt yıllık izin ücretinin %0.759 olarak hesaplanmaktadır.
Kesilecek olan gelir vergisi ise, kümülatif gelir vergisi matrahına denk gelen gelir vergisi dilimine den gelen oranda kesilmektedir. Gelir vergisi her yıl düzenli olarak güncellenmektedir.
Yıllık izin hesaplama işleminizde kesilecek Sosyal Güvenlik Kurumu primi ise, brüt yıllık izin ücreti üzerinden %15 olarak belirlenmiştir.
Yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bu bilgiler yardımı ile sizlerde kolaylıkla hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.