ASKERLİK BORÇLANMASI HESAPLAMA
Bu yazımızda sizlere askerlik borçlanması hesaplama işleminizi nasıl yapacağınızı detaylıca açıklayacağız. Ayrıca yazımızda yer alan askerlik borçlanması hesaplama aracılığı ile askerlik borçlanması hesaplama işleminizi zaman kaybetmeden hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Yazımıza başlamadan önce sizlere askerlik borçlanması hakkında bilgiler verelim.
Askerlik Borçlanması Nedir ?
Askerlik borçlanması sigortalı olarak tescil edilmiş olan vatandaşların er ya da erbaş olarak silah altında veya Yedek Subay Okulu’nda geçen sürelerinin tamamını ya da bir kısmını kendilerinin ya da hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı talepte bulunmaları sonucu borçlandırma yapılmasıdır. Askerlik yapmamış olanlar ve askerlikten muaf tutulmuş olanları askerlik borçlanması yapamazlar.
Askerlik Borçlanmasının Yararları Nelerdir ?
İlgili kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırma yapıldığı halde hem sigortalılığın başlanmış olduğu tarih hemde borçlanılan zaman kadar geriye götürülür. Ayrıca prim gün sayısı da bu şekilde artmış olur. Fakat bu durum yalnızca askerden önce sigortalı olan kişiler için geçerli bir durumdur. Şimdi sizlere askerlik borçlanması hesaplama aracımızı paylaşarak hesaplamanızı yapmanız için yardımcı olalım.
[askerlikBorclanmaHesaplamaAraci]
Askerlik Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanması hesaplama sigortalı ya da hak sahiplerinin prim esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere kendileri tarafından belirlenecek günlük kazancın yüzde otuz ikisi üzerinden hesaplanmaktadır. Bu borçlanma yapılırken, hesaplar borçlanma yapılmak istenen dönemde geçerli prime göre yapılmaktadır.
Askerlik Süresinin Sadece Bir Kısmı Borçlanılabilir Mi ?
Çalışan her sigortalının hayali rahat ve ferah bir emeklilik hayatına kavuşmaktadır. Bu bağlamda da emeklilik için borçlanma yapılırken uzun sürelerin borçlanması gerekmez. Eğer isterseniz askerlik sürenizin yalnızca bir kısmını borçlanabilirsiniz. Örnek vermek olursa, yaşlılık aylığı için eğer 90 güne ihtiyacınız mevcut ise, askerlik sürenizin üç aylık süresini borçlanabilirsiniz.
Önceden Yapılan Askerlik Borçlanması Yeniden Yapılabilir Mi ?
Askerlik borçlanması yapmak istiyorsanız fakat daha önce de bir askerlik borçlanması yapmışsanız ve eğer daha önce askerlik sürenizin tamamını borçlanmamış iseniz yeniden askerlik borçlanması yapma hakkınız var. Fakat bu borçlanmayı yapacak kişilerin yeniden başvuru yapmaları gerekmektedir.
Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılmaktadır ?
Er ya da erbaş olarak silah altında ya da yedek subay okulunda hizmet vermiş olan sigortalı vatandaşların askerlik borçlanmalarını kendileri yapabilecekleri gibi vefat durumları söz konusu olduğunda hak sahipleri de bu borçlanmayı yapabilirler. Bu borçlanmayı yapabilmeniz için Sosyal Güvenlik Merkezi, internet ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden temin edeceğiniz başvuru belgenizi dikkat ile doldurup bulunduğunuz askerlik şubesinde onaylatmalısınız. Daha sonra Bu belgenin yer aldığı dosyanızı da Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne teslim ediniz. Askerlik borçlanması hesaplama yapılırken sizin de belirlenmiş olan tutarı ödemeniz halinde gerekli işlemler başlayacaktır.
Askerlik Borçlanması İçin Ödenen Primler Geri Alınabilir Mi ?
Eğer askerlik boçlanmanızın emeklilik tarihinize herhangi bir etkisinin olmadığını düşünürseniz, Ya da bunun dışında bir durumdan dolayı da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmış olduğunuz borçlandırmaya ait primleri almanız ne yazık ki mümkün değildir. Bu durumdan dolayı askerlik borçlanması hesaplaması yaparken çok dikkatli olmanızı sizler için tavsiye ederiz.