Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Gecikme Zammı Hesaplama

Sosyal Güvenlik Kurumu, kısaca SGK olarak bilinen kurum devlet bünyesinde çalışan ve ülkemizdeki sigorta işlemlerini gerçekleştiren kurumdur. Bu kurumun görevi, ülkemizde hayatları boyunca çalışan bireylerin sigorta bilgilerini tutarak, bu işlemlerin denetlenmesi ve gerektiği gibi müdahalelerin yapılmasını sağlamaktır. Bu devlet kurumunun, SGK’nın bazı gelir kaynakları bulunur. Bu gelir kaynakları, birincil amacı olan sigortalılar ve işverenlerden gelen primlerdir. Bu primler bazı düzenlemelere tabii tutularak yaratılmıştır ve bazı farklı yollarla toplanırlar. Örneğin, bu sistemlerden biri olan 4/a sistemine dahil olan grupta çalışan sigortalı bireyleri yani SSK’lılara iş verenler, bu çalıştırdığı sigortalıların primleri üzerinden temel alınarak kazançları üzerinden hesaplanan sigortalı hissesi primi işçilerin ücretlerinden kesilir ve bireylere ait olan prim tutarlarını da diğer tutara ekleyerek aylık bazlık ödemelerini en geç bir sonraki ay sonuna kadar kuruma öder. Bu primler sayesinde SGK kendine gelir kaynağı yaratır ve sigorta işlemlerinin devinim içinde yapılması sağlanır.

Bu primlerin gününde ödenmesi oldukça önemlidir. Çünkü gününde ödenmeyen her vergi türünde olduğu gibi SGK prim ödemelerinde de gününde ödenmemiş borçlar için gecikme zammı meydana getirilir ve prim ödemesini gerçekleştirecek olanlar bu fazladan ödeme işlemini yapmak zorunda kalırlar.

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde bazı devlet kurumu işlemleri internet üzerinden yapılabilir hale getirilmiştir. İnteraktif teknolojinin geliştirilmesi önceden devlet kurumlarına gidilerek uzun zamanlar alan işlemlerin daha kısa süreler içinde gerçekleştirilmesini, daha basit şekilde yapılmasını sağlamıştır. Devlet kurumlarında yapılan işlemler çok zaman alıyorlardı. Bu, interaktif ortam uygulamaları dünyada oldukça yaygın bir hal almıştır. İnternet teknolojisinin kullanılmadığı yer yok gibidir günümüzde. Bu ülkelerden biri de ülkemizdir. Devlet kurumları zaman içinde teker teker bu teknolojik yeniliklerin içine girerek, kişiler için daha kolay işlemlerini yapabilmeleri için sistemler geliştirmişlerdir. Yukarıda bahsedilen devlet kurumlarından biri de ülkemizde sigorta işlemleri üzerinde faaliyet gösteren ve kişilerin gerekli ödemeleri ve zaman süresini takip ederek belli süre sonra emekli olmalarını sağlayan kurum olan SGK’dır. SGK, devlet bünyesinde çalışır ve bazı kaynakları sağlayarak kendine bütçe yaratır. Bu yarattığı bütçe konusunda yazımızın girişinde temel bilgilere değinmiştik. Bu kaynakların oluşu durumunda ödeme işlemini yapan kişiler için bazı durumlar meydana gelmektedir. Gecikme zammı hesaplama başlığı altında anlatacağız.

Gecikme Zammı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumunun bir prim ödeyeni olarak bireyler ödemeleri gereken primleri öder ve gerekli zamanın dolmasını da bekleyerek emekli olmayı amaçlarlar. Bu prim ödemeleri sürecinde bazı sorunlar meydana gelebilir. Ödenmesi gereken primlerin gerekli tarihlerde yerine getirilmesi gereklidir. Bu kaynaklar, Sosyal Güvenlik Kurumunun emekli olan bireylere ödemeleri gereken paranın kaynağı olduğundan, prim ödeyen kişilerden tahsili de önemlidir. Bu noktada prim ödeyen kişilerin ödemeleri gereken prim ödemelerinin gününde yapılmaması bazı faiz işlemlerini ortaya çıkarabilir ve ödemeleri gerekenden daha fazla bir prim ödemeleri gerekebilir. Bu sebeple de gününde ödenmeyen prim ödeme faizlerinin hesaplanması önemli bir duruma gelmiştir. Geciken ödemelerin gecikme zammı hesaplama işlemi yapılarak bulunması sık kullanılan bir durumdur. Yazımızın sonunda vereceğimiz linke tıklayarak SGK gecikme zammı hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. SGK’nın internet üzerinden yapmanıza olanak sağladığı gecikme zammı hesaplama, işverenin çalışanı için ödemesi gereken prim ödemelerinin ya da çalışanın kendi adına yatırması gereken prim ödemesini gününde yerine getirmemesi durumunda meydana gelir. Bu durumda bir faiz ortaya çıkar. Bu yazımızda anlatılan gecikme zammı hesaplama da bu faizin hesaplanması konusundadır.

ddd

Yukarıdaki görselde de görüldüğü gibi gerekli olan bazı bilgilerin doldurulması sonrasında siz de internet üzerinden SGK gecikme zammı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Gerekli borç dönemi, ay ve yıl olarak, borç tutarı yazılarak gecikme zammı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

SGK Gecikme Zammı Hesaplama İçin TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.