Sorgulamalar artık tek çatı altında!

SGK Dökümü

Sosyal Güvenlik Kurumu, 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı kanunun kabul edilmesiyle SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı kurumlarının aynı çatı altında toplanması sonucu oluşan   Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir kuruluştur. Kurumun temel amacı sosyal güvenlik sistemini yürütmektir. Bu kapsamda sosyal güvenlik, vatandaşlara sağlık hizmetleri sunar, mesleki risklere karşı koruma sağlar, yaşlanmaları ve iş göremezlik durumunda kalmaları halinde başka bir kişinin maddi yardımına ihtiyaç duymadan yaşamlarını sürdürmelerini sağlar. Yani sosyal güvenceye sahip olan vatandaşlar belirli süre primlerinin ödenmesi ve yaş şartını tamamlayabilmeleri halinde emekli olma hakkına sahip olurlar. 

SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığının tek bir kurum olarak Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında toplanmasıyla birlikte SSK ya tabi olan vatandaşlar 4/a lı, Bağ-kura tabi olan vatandaşlar 4/b li ve Emekli Sandığına tabi olan vatandaşlar ise 4/c li olarak tabir edilmeye başlanmıştır. SSK yani 4/a mensubu vatandaşlar bir veya birden fazla işverene hizmet akdi ile bağlı olarak çalışırlar. Bu kişilerin sigortaları işveren tarafından yatırılmaktadır ve prim ödemeleri de işveren tarafından yapılmaktadır. Ancak bu ödemeler sanılanın aksine işverenin hesabından değil çalışanın maaşından kesilerek ödenmektedir. Bağ-kur yani 4/b kendi hesabına çalışan vatandaşların kayıtlı olduğu sosyal güvenlik sistemidir. Bağ-kura tabi olan vatandaşlar prim ödemelerini asgari ücretin %32 si oranında kendileri yaparlar bu sayede belirli yaşı doldurmaları sonucunda emekli olabilirler. Emekli Sandığı yani 4/c ise mevsimlik işçileri, part time çalışanları ve bunlar gibi meslekleri olan vatandaşları kapsayan sosyal güvenlik koludur. 4/a, 4/b ve 4/c nedir ve kimleri kapsar konularını anlatmış olduk yazımızın kalan kısmında ise sizlere SGK Dökümü nedir? SGK Dökümü ne işe yarar ve SGK gün sorgulama işlemi nasıl yapılır konularını anlatacağız!

SGK Dökümü Nedir?

Bildiğimiz üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşlar kendi içlerinde 4/a (eski adıyla SSK), 4/b (eski adıyla Bağ-kur) ve 4/c ( eski adıyla Emekli Sandığı) olarak gruplara ayrılmaktadırlar. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşlar için hizmet dökümleri büyük önem taşımaktadır. Uzun yıllar boyunca çalışan ruhen ve bedenen yorulan insanların büyük bölümünün hayali emekli olmaktır. Emeklilik günümüzü hesaplayabilmek, yatan primlerimizi görmek ve buna benzer işlemlerimiz için SGK Dökümüne ihtiyacımız vardır. Yani SGK Dökümü belgesine sahip olmalısınız. Bağlı olduğunuz sosyal güvenlik koluna bakmasızın emekli olmak için bazı şartları sağlamanız gerekmektedir bu genel şartlar; Belirli yaşı doldurmuş olmak, prim borcunun bulunmuyor olması, sigortanın tamamlanmış olması. İşte SGK Dökümü belgesi sayesinde prim borcumuzun ne kadar olduğunu, sigortamızı tamamlamaya kalan süreyi, şimdiye kadar adınıza yatırılmış olan prim miktarını ve bunlar gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

E Devlet SGK Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK Dökümünüzü e devlet sistemi üzerinden görüntüleyebilirsiniz. SGK Dökümü belgesi 4/a, 4/b ve 4/c için e devlet üzerinden farklı online hizmetler olarak görüntülenmektedir. SGK Dökümü belgenizi görüntülemek için ilk olarak e devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yapmak için ise 11 haneli T.C. kimlik numaranıza ve e devlet şifrenize ihtiyacınız vardır. E devlet şifrenizin bulunmaması halinde size en yakın PTT şubesine üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunan kimlik ( evlilik cüzdanı, ehliyet, pasaport v.b.) ile başvuruda bulunup 2 TL işlem ücreti karşılığında e devlet şifresine sahip olabilirsiniz. Eğer e devlet şifreniz yoksa sisteme giriş yapmak için mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı üzerinden de giriş yapabilmeniz mümkündür. . Biz bu yazımızda sizlere SGK Dökümü sorgulamasının e devlet şifresi ile nasıl yapılacağını anlatacağız. SGK Dökümü sorgulaması işleminizi sitemiz üzerinden yapmak için aşağıda verilen bağlantıları kullanabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden 4A SGK Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

E-Devlet Üzerinden 4B SGK Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

E-Devlet Üzerinden 4C SGK Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.