Plaka Sıralaması
Araçların birbirlerinden ayrılmalarını sağlayan her aracın yalnızca kendisine özgü olan plaka kodları bulunmaktadır. Aynı marka ve modelde sayısız araç bulunduğunu düşündüğümüz de araçlara plaka vermenin ne kadar yerin de bir uygulama olduğunun farkına varabiliriz. Aracımıza verilmiş olan plakayı kendi tercihimize göre belirlememiz de mümkündür. Ancak bunun için fazladan maliyetler oluşmaktadır. Öncelikle plakayı başka bir kimsenin kullanıp kullanmadığını sistem üzerinden kontrol ettirmek gerekmektedir. Eğer plakanın bir kullanıcısı yoksa kolay bir şekilde rezervasyon yaptırıp plakanın bulunduğu Emniyet genel müdürlüğüne giderek plakayı ücretini ödemek koşuluyla satın alabiliriz. Eğer plakanın zaten bir kullanıcısı bulunmakta ise plakanın sahibinden satın alınabilir. Fakat bunlar hem zahmetli hem de maliyeti yüksek işlemlerdir. Bunun yerine başka bir plaka satın alabilir veya almış olduğunuz araç ikinci el ise mevcut plakasını üstünüze alabilirsiniz. Araç plakaları belirlenirken aracın kayıtlı olduğu illerin kodlarına göz önüne alınır. Ancak farklı bir il Plaka Sıralaması almak istiyorsanız gerekli işlemleri yaparak istediğiniz ile ait Plaka Sıralamasını satın alabilirsiniz. Plaka Sıralaması ülke kodundan sonra yer alan 2 basamaklı sayı şeklinde plakanın üzerinde bulunmaktadır. Plaka Sıralaması ülkemizde ki illerin sıralamasına göre belirlenmektedir. İlk başlarda 67 tane olan il sayısı 1962 yılından sonra bazı şehirlere il statüsü verilmesinin üzerine 81 olmuştur. Yapılan ilk sıralama yani 67 ye kadar olan kısım alfabetik olarak sıralanmıştır. 67 den 81 e kadar olan kısımda ise alfabe mantığı yoktur. 81 adet ilimiz bulunmaktadır bu da demek oluyor ki 81 adet Plaka Sıralaması mevcuttur. Yeni nesil plakalar Kasım 1962’den itibaren taşıtlarda kullanılmaya başlanmıştır. Motosiklet ve traktörler hariç diğer tüm kara araçlarında hem ön hem de arka taraflarında plaka bulunur. Araçlarda plaka bulundurulması zorunlu bir uygulamadır. Her ülkenin plakası farklıdır. Ancak tüm ülkeler için plaka belirlerken kullanılan ortak standartlar mevcuttur bunlar:
- Plakaların şekli dikdörtgendir.
- Genel olarak metal malzemelerden yapılır.
- Plaka üzerindeki yazı ve renkler ülkelerin belirlediği şekildedir.
- Plakanın üzerinde bulunan sayı ve harflerden plakanın hangi ile kayıtlı olduğuna ve sahibine ait bazı bilgilere ulaşabiliriz. Örnek verecek olursak bildiğimiz üzere farklı plaka çeşitleri bulunmaktadır yani bir aracın plakasından aracın ait olduğu kurumu veya kullanan kişiyi anlayabiliriz.
İllerin Plaka Sıralaması Nasıldır?
İllerin Plaka Sıralaması 1-67 arası alfabetik olarak belirlenmiş olsa da bazı istisnalar vardır bunlar;
Şanlıurfa; ile 1984 yılında sonradan verilmiş olan “şanlı” unvanından kaynaklanmaktadır.
Kahramanmaraş; 1973 yılında verilmiş olan “kahraman” unvanından kaynaklanmaktadır.
67-81 arasında bulunan illerin ise sıralamasında herhangi bir kural bulunmamaktadır. Bu iller il olma sıralamasına göre karışık olarak Plaka Sıralamasında yer alırlar. Ülkemiz de bulunan tüm illerin Plaka Sıralaması ise aşağıdaki gibidir.
Adana |
01 |
Elazığ |
23 |
Manisa |
45 |
Zonguldak |
67 |