Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emeklilik Tahsis Talep Formu

Emeklilik kişinin yaklaşık 30 yıl süren çalışma hayatının sonlanması ve yaşlılık döneminin daha rahat geçirdiği bir süreçtir. Emekli olan vatandaşlar başka bir kimsenin maddi desteğine ihtiyaç duymadan yaşamlarını sürdürmek için emekli aylığına bağlanmaktadırlar. Emekli olan vatandaşlar emekli aylığı almalarının yanı sıra ihtiyaç duymaları halinde sağlık hizmetlerinden de yararlanmaktadırlar. Emeklilik Tahsis Talep Formu emekli olmak isteyen kişinin Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi gereken belgedir. Emeklilik Tahsis Talep Formunu teslim eden kişinin emekli olabilmesi için işlemler başlatılmış olur. Emeklilik işlemlerinin neticelenmesi hususunda kişi ne kadar az il ve kurumda çalışmışsa emeklilik işlemleri de o kadar hızlı tamamlanır. Kişi eğer farklı illerde ve kurumlarda çalışmış ise emeklilik işlemleri de dolayısıyla uzun sürecektir. Sosyal Güvenlik Kurumuna Emeklilik Tahsis Talep Formu ile emeklilik başvurusunda bulunan vatandaşların talepleri 15 gün ile 3 ay arasında değişmekte olan bir süre içerisinde sonuçlanacaktır. Sürenin uzun sürmesinin sebebi ise belge tedariklerinden kaynaklanmaktadır.

Emeklilik Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur?

Emeklilik Tahsis Talep Formunun bizzat kişinin kendi tarafından doldurulup Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmesi gerekmektedir. Emeklilik Tahsis Talep Formu doldururken siyah tükenmez kalemle doldurmalı ve verdiğiniz bilgilerin doğru olduğundan emin olarak doldurmalısınız.

Emeklilik Tahsis Talep Formu Doldurulmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen açıklamaların okunması gerekmektedir. Bu açıklamalar;

  1. Bu belge, sigortalı ile ölen sigortalıların 18 yaşından büyük hak sahiplerine (eş, çocuk, ana ve baba) 5510 sayılı Kanuna göre bağlanacak olan gelir ve aylıklarla, yapılacak olan toptan ödeme, evlenme yardımı ve cenaze masrafı karşılığının Kurumdan talep edilmesi amacıyla kullanılır. Ayrıca, bunların kesilen ya da durdurulan gelir ve aylıklarının yeniden bağlanması ile gerektiği hallerde Kurumca istenebilir.
  2. Sigortalı tarafından yapılan tahsis taleplerinde; bu belgenin hak sahibine ait bilgiler ile 5, 7 numaralı alan hariç olmak üzere, “Sigortalı” başlıklı bölümündeki tüm alanlar cevaplandırılmalıdır. Sigortalılar sürekli iş göremezlik geliri, malullük aylığı, yaşlılık aylığı ve yaşlılık toptan ödemesinden hangisini tercih ettiğini bu bölümdeki “4” numaralı “Tahsis Talep Çeşidi” alanına yazmalıdır. Hak sahiplerinin yapacakları tahsis taleplerinde ise, sigortalıya ilişkin bölümde 1, 2, 3, 5, 8, 10, 12, 13, 14, 15 ve 16 numaralı alanlar ile “Hak sahibi” başlıklı bölümdeki alanların tümü cevaplandırılmalıdır. “11” numaralı alan sadece ölüm gelir/aylığı bağlanması için talepte bulunan ana veya babalar tarafından cevaplandırılacaktır. Hak sahipleri ölüm geliri, ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi, evlenme ve cenaze ödeneği karşılığından hangisini tercih ettiğini bu bölümdeki “4” numaralı “Tahsis Talep Çeşidi” alanına yazmalıdır.
  3. Bu belgenin düzenlendiği tarihten önce gerek sigortalıların gerekse hak sahiplerinin 01/10/2008 tarihinden sonra 5510 sayılı Kanuna, 01/10/2008 tarihinden önce mülga sosyal güvenlik kanunlarına tabi geçen çalışmaları, bu çalışmalara dayalı olarak veya eş, ana-.baba veya çocuklardan hak kazanılan gelir ve aylıkların türü ve tahsis numaraları 12, 13, 14, 15 ve 16 alanlara yazılmalıdır.
  4. Bu belgeye, gelir ve aylık bağlanması talebinde bulunan sigortalı ve hak sahibinin 15 yaşından küçük çocuklar hariç olmak üzere birer adet fotoğrafı eklenmesi zorunludur. Ayrıca;

– 18 yaşını doldurmayanlar hariç, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukların ilgili öğretim kurumundan alacakları öğrenci belgesi,

– Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu,

Kuruma verilmelidir. Toptan ödemeler ile evlenme ve cenaze ödeneği için fotoğraf ve sigortalı işten ayrılış bildirgesi eklenmez.

 

         5- 3201 sayılı Kanuna göre borçlanarak tahsis talebinde bulunanların “3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık  Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesi”ni  de Kuruma vermesi gerekmektedir.

 

         6- Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 5510 sayılı Kanunun 96 ncı madde hükümlerine göre geri alınır.

 

7- Kurum, bu belgedeki bildirimlerin doğruluğunu her zaman araştırabilir. Gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlara veya durum değişikliklerini derhal Kuruma bildirmeyenlere yapılan yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte geri alınır, ayrıca bunlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun  204 üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince kovuşturma yapılmak üzere ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulur.

Emeklilik Tahsis Talep Formunu doldurmadan önce formu dolduracak olan vatandaşların yukarıda verilen açıklamaları dikkatli bir şekilde okumaları gerekmektedir. Açıklamaları okuduktan sonra Emeklilik Tahsis Talep Formunu doldurmak için aşağıdaki linki kullanarak indirebilirsiniz.

Emeklilik Tahsis Talep Formunu İndirmek için Lütfen TIKLAYINIZ!

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.