Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Online Olarak Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir? E-Nabız Aile Hekimi Değiştirme

Sağlık Bakanlığı tarafından dijital işlemlere yönelik yapılan yatırımların sayesinde vatandaşlar sağlık alanıyla ilgili pek çok işlemi, online olarak gerçekleştirme hakkına sahip oldu. E-nabız, merkezi hekim randevu sistemi, e-devlet gibi çeşitli sistemlerle entegrasyon kurmayı başaran Sağlık Bakanlığı, vatandaşların çeşitli işlemleri daha kolay bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanıdı. Bu sayede vatandaşların işlemleri gerçekleştirmek için kurumlara gidip dilekçe yazmasına, hastanelerde randevu için sıra beklemesine ve bazı işlemler için vakit kaybetmesine gerek kalmadı. Dijital sistemler üzerinden sunulan hizmetler sayesinde internet aracılığıyla tüm işlemler kolay ve ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemlerden biri de aile hekimi hakkındaki değiştirme talepleridir. Aile hekimlerinden memnun olmayan veya başka bir sebeple aile hekimini değiştirmek isteyen vatandaşlar, günümüzde aile hekimi değiştirme dilekçesi gibi prosedürler ile uğraşmak durumunda kalmadan internet üzerinden kısa bir süre içerisinde işlemlerini tamamlayabiliyorlar. İşlemin gerçekleştirilmesi ile birlikte talebin sonuçlanıp sonuçlanmadığına yönelik kontroller de yine internet üzerinden sağlanabiliyor.

Aile Hekimi Değiştirme İşlemi Kaç Gün Sürer?

Hekim değiştirme konusunda zamanla alakalı bazı limitler ve düzenlemeler mevcuttur. Aile hekimini değiştirmek isteyen vatandaşlar, üç aylık zaman dilimi içerisinde bu işlemi yalnızca bir kez yapabilirler. Örnek vermek gerekirse 1 Haziran’da aile hekimini değiştiren bir vatandaş, yeni aile hekiminden memnun değilse ve tekrar eski hekimine dönmek ya da başka bir hekime geçmek isterse bu işlemi yapabilmek için 1 Eylül’e kadar bekleyip üç aylık sürenin dolmasını beklemelidir.

Diğer taraftan hekim değiştirme işlemi kapsamında yapılan geçişlerin ne kadar süreceği, işlemin yapıldığı tarihe göre farklılık gösterebilir. Hekim değiştirme işlemleri herhangi bir ayın 5’i ile 21’i arasında yapıldıysa değişiklik işlemi aynı günün gecesinde yürürlüğe girer ve ertesi günden itibaren değişiklik talep eden vatandaş yeni aile hekiminden randevu almaya başlayabilir.

Fakat ayın 21’inden gelecek ayın 5’ine kadar olan süre zarfı içerisinde bir değişiklik yapıldıysa bu işlem hemen yürürlüğe girmez. Bir sonraki ayın 5’inin gelmesi beklenir ve o gün geldiğinde gece saat 23:59’da değişiklik işlemi gerçekleşmiş olur.

Buna ek olarak vatandaşlar, talep etmeleri durumunda hekim değiştirme işlemleri yürürlüğe girmeden evvel iptal işlemini gerçekleştirebilirler. Değiştirme işlemi yürürlüğe girmiş ise iptal işlemi uygulanamaz, üç aylık sürenin dolması ve tekrar bir değiştirme talebinin oluşturulması gerekir.

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Aile hekimini değiştirmek isteyenler aile hekimi değiştirme formu ya da dilekçesi gibi prosedürlere gerek duymadan internet üzerinden işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirler. Sağlık Bakanlığının e-nabız ve e-devlet sistemleri aracılığıyla sunmuş olduğu hizmetler sayesinde akıllı telefonlarınızdan ya da bilgisayarlarınızdan internet bağlantısını kullanarak aile hekiminizi değiştirmeye yönelik talep oluşturabilirsiniz.

1. E-nabız aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır?

  • Aile hekimi değiştirme işlemini e-nabız sistemini kullanarak yapmak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en alt kısmında vermiş olduğumuz bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açmanız gerekir.

  • E-nabız sistemi aracılığıyla işleme başlamak için ilk olarak bu sisteme giriş yapmalısınız. Sol bölümde yer alan forma T.C. kimlik numaranızı ve e-nabız şifrenizi girip “giriş” butonuna tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Eğer şifrenizi hatırlamıyorsanız “şifremi unuttum” butonuna tıklayın ve sistemin sizden talep ettiği bilgileri girip ilgili talimatları takip ederek yeni bir şifre oluşturun.
  • Diğer taraftan daha önce e-nabız sistemine üye olmayan ve bu sistem için şifre oluşturmayanlar için de giriş yöntemleri mevcuttur. Sayfanın sağ tarafında yer alan alternatif yöntemlerden herhangi birini seçip sisteme giriş yapabilirsiniz ya da bir alt başlıkta anlattığımız e-devlet ile hekim değiştirme işleminin nasıl yapıldığını inceleyebilirsiniz.

  • Sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranı hafifçe aşağıya doğru kaydırın. Sağ tarafta kişisel bilgilerinizin yer aldığı lacivert bir bölüm göreceksiniz. Bu bölümün en altında “aile hekimi” başlığı yer alır. Bu başlığın olduğu alana geldiğinizde ise “aile hekimi değiştir” butonu ile karşılaşacaksınız. Değiştirme işlemine başlamak istiyorsanız bu butona tıklamanız gerekir.

  • Aile hekimine ilişkin değiştirme işlemlerinin yapıldığı sayfayı açtığınız zaman karşınıza çıkan sayfanın üst bölümünde tarafınıza ait ad ve soyad bilgileri yer alacaktır. Bu bölümün hemen altındaki alanda ise kayıtlı olduğunuz aile hekimi ile aile sağlığı merkezine ait bilgileri görmeniz mümkündür.
  • Bu bilgilerin bulunduğu alanın altından il ve ilçe seçimini tamamladıktan sonra aile hekiminizi değiştirmeye yönelik işleme devam edebilirsiniz.
  • İl ve ilçe seçimi tamamlandıktan sonra hem sağlık ocağı değiştirme hem de hekim değiştirme işlemini gerçekleştirebileceğiniz bir liste karşınıza gelir. Bu listeden hangi hekimin hangi sağlık merkezinde görev yaptığını görmek mümkündür.
  • Ayrıca bu listede doluluk durumlarına göre hekimlerin farklı renklerle gösterildiğini de görmekteyiz. Kırmızı renkli hekimlerin hasta sayısı 4000’den fazla olduğu için bunlara geçiş yapmanız mümkün değildir. Sarı renkli hekimler ise kırmızı renklilere kıyasla daha az yoğundurlar ve 3500-4000 arası hastaları vardır. Yeşil renkli hekimlerin ise hasta sayısı 3500’ün altındadır ve yoğunlukları azdır.
  • Bu ayrıntıları da göz önüne alarak listeden seçiminizi gerçekleştirebilir ve sağ alt bölümdeki “aile hekimini değiştir” yazısına tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

E-nabız aracılığıyla aile hekimini değiştirmek için TIKLAYINIZ

2. E-devlet aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır?

E-devlet sistemini kullanarak da aile hekimini değiştirmek mümkündür. Sisteme giriş yapıp gerekli onayları vermeniz durumunda e-nabız sistemine aktarılacak ve işlemlerinizi tamamlayacaksınız.

  • İşlemlere başlamak için bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp e-devlet sisteminin ilgili sayfasını açın.

  • Giriş bölümüne geçmek için karşınıza gelen sayfadaki mavi renkli buton içerisindeki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.

  • Sisteme giriş yapabilmek için karşınıza gelen ekrandaki uygun boşluklara T.C. kimlik numaranız ile e-devlet şifrenizi doğru bir şekilde yazıp “sisteme giriş yap” butonuna tıklamanız gerekir.
  • Eğer henüz e-devlet şifrenizi oluşturmadıysanız size yakın konumdaki herhangi bir PTT iş yerine gidip görevli personele kimlik belgenizi göstererek içerisinde şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın almanız mümkündür.
  • Şifrenizi unutmanız durumunda ise giriş ekranında yer alan “şifremi unuttum” bağlantısından faydalanabilirsiniz. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra sistem sizden güvenlik amaçlı bazı kimlik bilgilerinizi isteyecektir. Bu bilgileri girdikten sonra ise sistemde kayıtlı olan cep telefonu numaranıza bir güvenlik kodu gelecek ve bu kodu ilgili boşluğa yazarak yeni bir şifre oluşturmanız mümkün olacaktır. Eğer sistemde cep telefonu numaranız kayıtlı değilse bu işlemi yapmanız mümkün olmayacağı için tekrar bir PTT şubesine gidip yeni bir şifre zarfı satın almanız gerekir.
  • Ayrıca giriş ekranındaki alternatif yöntemlerle de sisteme giriş yapılabilir. İnternet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı seçeneklerinden birini kullanarak giriş işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Sisteme giriş yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinmek için: E-Devlet Kapısına Giriş – E-Devlet Giriş Nasıl Yapılır?

  • Giriş işleminden sonra e-nabız sistemine aktarılmak için karşınıza gelen ekrandaki “uygulamaya git” yazısına tıklamanız gerekir.

  • E-nabız sistemine aktarıldıktan sonra bir üst başlıkta anlatıldığı gibi il ve ilçe seçimi yaptıktan sonra önünüze gelen listeden sağlık ocağı ve aile hekimi seçebilir ve değiştirme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden aile hekiminizi değiştirmek için TIKLAYINIZ

Hangi Aile Hekimindeyim?

Eğer aile hekiminizin kim olduğunu bilmiyorsanız çeşitli yöntemlerle hangi aile hekimine bağlı olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Sağlık Bakanlığının ALO 182 hattını arayıp yetkili ile iletişime geçerek hangi aile hekiminde olduğunuzu öğrenebileceğiniz gibi e-devlet sisteminden aile hekim bilgisi sorgulama işlemini gerçekleştirerek de sorunuzun yanıtına hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

  • Sağlık Bakanlığının e-devlet sistemi aracılığıyla sağlamış olduğu aile hekim bilgisi sorgulama hizmetinin yer aldığı sayfayı açıp sorgulama yapmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Karşınıza gelen ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıkladıktan sonra T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu konuda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bir üst başlıkta e-devlet sistemine nasıl giriş yapılacağına dair tüm detaylar bulunmaktadır.

  • Sisteme giriş yapınca otomatik olarak sorgulama sonucunuz karşınıza gelecektir. Ekrandaki formda kendi adınız ve soyadınızın yer aldığı alanın hemen altında aile hekiminizin kim olduğunu, hangi kurumda çalıştığını ve bu kurumun adresini görmeniz mümkün olacaktır.

E-devlet sistemi üzerinden aile hekiminizin kim olduğunu öğrenmek için TIKLAYINIZ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.