HGS mi OGS mi Almalıyım? Farkları Neler? Hangisi Avantajlı?
HGS ve OGS, özel köprü ve otoyollardaki gişelerde duraksama yapmadan geçiş imkanı sağlayan sistemlerdir. İki sistemin de çalışma prensibi, radyo frekansları aracılığıyla aracın hareketlerini kaydetme ve katedilen mesafeyi hesaplamaya dayanır. Trafiği önemli ölçüde azaltan ve gişe geçişlerinde vakit kaybını önleyen bu sistemler, kullanım açısından oldukça pratiktir. Köprü ve otoyol gişelerinden duraksamadan hızlı geçiş imkanı sunan HGS ve OGS ürünleri, kullanım amacı olarak aynı temele dayanmalarına rağmen birbirlerinden belirli noktalarda ayrılır. Bu ayrım neticesinde OGS ve HGS arasındaki fark, araç sahiplerini bu iki geçiş sisteminden kendilerine daha cazip gelen sistemi seçmeye yönlendiriyor.
HGS ve OGS Nasıl Temin Edilir?
OGS ve HGS ürünlerinin satış ve yükleme noktaları benzerlik gösterse de cihazların temini ve sistemlerin kullanımı konusunda birtakım farklılıklar söz konusudur.
HGS Satış ve Dolum Noktaları
HGS ürünleri; PTT şubeleri, anlaşmalı gişe bayilikleri, petrol ofisi istasyonları ve bankalardan temin edilebilir.
- HGS anlaşmalı bankalar: Türkiye İş Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Garanti Bankası, TEB, Kuveyt Türk, Denizbank, Yapı Kredi, Vakıfbank, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Finans, Akbank, Ziraat Bankası
- HGS anlaşmalı petrol istasyonları: Petrol Ofisi, Shell, BP, Opet, Total
HGS ürünleri, HGS merkez satış noktası olan PTT şubelerinden yapışkan etiket ya da kart tipi etiket şeklinde satın alınabilir. HGS ürünlerinden yapışkan etiket bedeli 7,5 TL; kart tipi etiket bedeli ise 20 TL olarak belirlenmiştir.
HGS ürününün kullanıma açılması için bakiye yüklemesi yapılması gerekir. PTT şubelerinden alınan ürünlere merkezi sistemden ya da e-PTT AVM aracılığıyla online şekilde bakiye yüklemesi yapılabilir. Bununla birlikte anlaşmalı bankalar aracılığıyla bakiye yüklemesi yapılması da mümkündür.
OGS Satış ve Dolum Noktaları
OGS elektronik ürünlerinin satışı anlaşmalı bankalar üzerinden yapılır. Ancak her bankanın OGS için uyguladığı politika farklıdır. OGS cihaz bedeli ve ürünlerin garanti süreleri bankadan bankaya değişiklik gösterir.
- OGS’ye üye olmak için yetkili banka şubelerine ya da internet bankacılığı üzerinden başvuruda bulunulabilir. Yetkili bankalar arasında; Ziraat Bankası, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Denizbank ve Garanti Bankası bulunuyor.
OGS cihazlarının ilk alımında bankalar tarafından 40-60 TL arasında değişen fiyatlar belirlenmiştir. Cihazların hizmet bedeline ek olarak abonelerden ilk geçiş miktarı kadar bakiye yüklemesi yapması beklenir. Sonraki bakiye yüklemelerinde ise OGS cihazının temin edildiği banka üzerinden otomatik ödeme talimatı verilebilir. Böylece elektronik etikete, aylık olarak belirlenen miktarda yapılmış ve bakiyenin sıfırın altına düşmesi önlenmiş olur.
OGS cihazların garanti süreleri de yine bankalar tarafından farklı şekillerde düzenlenmiştir. Elektronik etiket için Ziraat Bankası ve Garanti Bankası 3 yıl, Türkiye İş Bankası 4 yıl, Vakıfbank ve Denizbank ise 5 yıl boyunca garanti hizmeti vermektedir. Bankalar garanti kapsamında arızalanan cihazları ücretsiz olarak değiştirir. Garanti süresi dolan cihazlarda ise aboneliklerin devam edebilmesi için yeniden OGS cihazının temin edilmesi gerekir.
HGS ve OGS aboneliği nasıl yapılır? Ürünler nereden temin edilir? Detaylı bilgi için: HGS ve OGS Nasıl ve Nereden Alınır?
HGS ve OGS Araç Sınıfları Nelerdir?
HGS ve OGS cihazları, her araç sınıfına göre özel olarak belirlenir ve buna göre ücretlendirilir. Her iki geçiş sisteminde de araç sınıfına uygun ürünlerin kullanılmaması halinde yapılan geçişler kaçak olarak kabul edilir. Kaçak geçişlerde araç sahiplerine cezai yaptırım uygulanır. Ceza miktarı her iki sistemde de farklı miktardadır.
HGS Araç Sınıfları
HGS sınıfları, köprü ve otoyollarda 6 farklı şekilde giriş ücretine tabi tutulur. HGS sürücülerinin, araçlarının özelliklerine göre sınıfına bağlı olarak kart tipi ya da etiket şeklindeki HGS ürünlerinden birini tercih etmeleri gerekir. Resmi satış noktalarından alınan HGS ürünleri, yetkili kişiler tarafından aracın ön camına, kolayca okunabilmesi gözetilerek en düzgün şekilde yerleştirilir.
- 1. sınıf araçlar: Aks aralığı 3,20 metre altında olan araçlar
- 2. sınıf araçlar: Aks aralığı 3,20 metre ve üzerinde olan her türlü araç
- 3. sınıf araçlar: Aks adedi 3 tane olan her türlü araç
- 4. sınıf araçlar: Dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç
- 5. sınıf araçlar: Dingil sayısı 6 ve daha fazla olan kamyon vb. araçlar
- 6. sınıf araçlar: Motosikletler
OGS Araç Sınıfları
OGS sınıfları, köprü ve otoyollarda 5 şekilde ücretlendirilir. Motosikletler 1. sınıf araç olarak OGS’ye üye olurken OGS kullanıcılarının araç sınıflarına uygun OGS elektronik etiketi kullanması gerekir. Aksi halde sınıf uyuşmazlığı olarak adlandırılan durum söz konusu olur. Bu durumun devamlılık göstermesi halinde sürücünün OGS cihazı kara listeye alınır. Kara listeye alınan cihaz kullanıma kapatılır.
- 1. sınıf araçlar: Aks aralığı (dingil mesafesi) 3,20 metre ve altında olan araçlar
- 2. sınıf araçlar: Aks aralığı 3,20 metre ve üzerinde olan her türlü araç
- 3. sınıf araçlar: Aks adedi 3 tane olan her türlü araç
- 4. sınıf araçlar: Dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç
- 5. sınıf araçlar: Dingil sayısı 6 ve daha fazla olan kamyon vb. araçlar
Öte yandan ağır vasıta araçlar maksimum aks sayısına göre tek bir OGS cihazı alırlar. Geçiş sırasında dingil sayısında değişiklik olması halinde OGS elektronik etiketinde etkili olan akıllı sınıflandırma uygulaması devreye girer. Akıllı sınıflandırma sayesinde yere değen dingil sayısına bağlı olarak otomatik ücretlendirme yapılır.
HGS mi OGS mi Daha Avantajlı?
OGS ve HGS cihazlarına, araç sınıflarına göre bakiye yüklemesi gerekir. İki sistemde de her bir geçiş için geçiş ücreti karşılığı kadar kredi bulunması zorunludur. Özel köprü ve otoyolların ücretleri araç sınıflarına ve mesafelerine göre değişiklik gösterir. HGS ve OGS için özel olarak ayrılmış şeritlerden giriş ve çıkış yapan araçların kaydedilen mesafelerine göre ödemeleri gereken ücret, bakiyelerinden düşürülür.
HGS Fiyatı
HGS etiketlerini araçlarına uygun sınıfa göre alacak sürücüler HGS ürünün içerisine;
- 1. sınıf araçları için 60 TL,
- 2. sınıf araçlarda 75 TL,
- 3. sınıf araçlarda 106 TL,
- 4. sınıf araçlarda 135 TL ve
- 5. sınıf araçlarda ise 163 TL yüklemelidir.
OGS Fiyatı
OGS elektronik etiketlerinde en uzun geçiş mesafesi kadar bakiye bulundurulması gerekir. OGS etiketlerine sürücülerin;
- 1. sınıf araçları için 103 TL,
- 2. sınıf araçlarda 164 TL,
- 3. sınıf araçlarda 195 TL,
- 4. sınıf araçlarda 259 TL ve
- 5. sınıf araçlarda ise 327 TL yükleme yapması gerekir.
OGS ve HGS Farkları Nelerdir?
- OGS ve HGS geçiş sistemlerinin garanti kapsamlarında birtakım farklılıklar söz konusudur. HGS cihazlarının 8 yıl, OGS cihazlarının ise 3-5 yıl arasında değişen garanti kapsamları bulunur.
- HGS ve OGS ilk ücretleri arasında büyük bir farklılık söz konusudur. HGS 7,5-20 TL; OGS ise 40-60 TL arasında değişen fiyatlara sahiptir.
HGS ve OGS Aynı Anda Kullanılabilir mi?
HGS ve OGS sistemlerinin aynı anda kullanılması teknolojik açıdan ne yazık ki mümkün değildir. Her iki sistemin giriş şeritleri farklı olduğu gibi çıkış gişeleri de farklıdır. Bu nedenle çıkış yapılan gişelerde alınan paranın ölçülebilmesi için her iki sisteme özel alanlar bulunur. Araç içerisinde OGS ile HGS ürünlerinin aynı anda bulunması, çıkış gişelerinde ücret hesaplanması kısmında problem çıkartır.