Sorgulamalar artık tek çatı altında!

GBT SORGULAMA

Günümüzde teknoloji oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte yaptığımız işler de kolaylaşmaktadır. İnternetin kullanımının hayatımıza girmesi ile birçok işimizi internet üzerinden online olarak yapabiliyoruz. İnternet üzerinden bilgi edinme, arama,sorgulama, borç ödeme,fatura ödeme gibi işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.Eskiden kurumları ziyaret ederek yaptığımız ve uzun sıralarda zaman kaybettiğimiz işlemleri artık internet üzerinden saniyeler içerisinde yapabiliyoruz.Elektronik ortamda internet üzerinden yapmış olduğumuz işlemler sayesinde hem zamandan hem de paradan tasarruf etmiş oluyoruz. Eğer işlemlerimizi yaptığımız sitelere dikkat edersek kimlik bilgilerimizi, kredi kartı bilgilerimizi bu sitelerle paylaşarak işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.

Genel Bilgi Toplama birimi Sahil Güvenlik, Emniyet Teşkilatı, Jandarma ve Gümrük Müsteşarlığının ortak olarak kullandığı sistemdir. Tüm Türkiye genelinde vatandaşların kayıtlarının tutulduğu Genel Bilgi Toplama merkezindeki bütün bilgiler anayasadan aldığı hak doğrultusunda yasaldır. Adli bir kaynak olmadan herhangi bir devlet memurunun Genel Bilgi Toplama sistemi üzerinde bir bilgi almaya çalışması yasaktır. Devlet memurları yine adli bir kaynak olmadan yeni bilgi girişi yapması ya da bilgi düzenlemesi yapması mümkün değildir.Adli bir kaynak, mahkeme kararı olmadan hiç kimse Genel Bilgi Toplama yani GBT bilgilerine ulaşamaz.

Genel Bilgi Toplama Merkezi bilgilerinizi E-Devlet sisteminin online hizmetler sayesinden internet üzerinden öğrenebilirsiniz. 2008 yılından bu yana hizmet veren E-Devlet sistemi sayesinden GBT sorgulaması yapabilirsiniz. Adli sicil kaydı sorgulamak için yazının sonunda paylaşılan linki tıklayınız.

GBT Sorgulama Nedir?

GBT yani Genel Bilgi Toplama, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir sistemdir. Ülke genelinde vatandaşların kayıtlarının tutulduğu GBT tamamı ile  T.C. Anayasası çerçevesinde işlemektedir. GBT, anayasadan aldığı hak sayesinde bilgi toplamaktadır yani tamamen yasal bir uygulama statüsü bulunmaktadır. GBT sistemi üzerinde bilgi ekleme ya da bilgi çıkarma işlemi çok basit bir şekilde olmamaktadır. Aynı zamanda herhangi bir devlet çalışanı adli bir karar yani mahkeme kararı olmadan GBT sistemi üzerinde bilgi ekleme ya da çıkarma işlemi yapma yetkisine sahip değildir.

Jandarma ve Emniyet güçleri için GBT sistemine yeni veri girişi yapma yetisi olduğu düşünülse de böyle bir yetki bulunmamaktadır. Sistemde kayıtlı bulunan verilerin değişimi için ya da ekleme çıkarma işlemi yapılabilmesi için mahkeme kararı olması gerekmektedir.

GBT sorgulama işlemi ile adınıza kayıtlı tüm suçlar ve arama kararları görüntülenmektedir. Fakat bu bilgiler gizlidir ve hizmete özeldir. Jandarma ve Emniyet güçleri bu bilgileri değiştirme yetkisini sahip değildir ama bu bilgilere ulaşma yetkisine sahiptir. Birçok suçlunun sabıka kaydına GBT sistemi sayesinde ulaşılabilmektedir. GBT sorgu sayesinde daha önce yapılmış suçlar kaydına ulaşılabilir.Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu bilgiler gizlidir halka açık değildir. İnternet üzerinden GBT sorgulaması yapılamaz. Bu nedenle internet üzerinden size GBT sorgulama işlemi yapacağını iddia eden sitelere itibar etmeyiniz. Kimlik bilgilerinizi bu siteler ile paylaşmayınız. GBT sorgulama işlemini sadece resmi makamlar mahkeme kararı ile yapabilmektedir. GBT sorgulama işlemi internet üzerinden yapılabiliyorsa bu sadece E-Devlet kapısı olacaktır. E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi ile GBT kaydı sorgulama yapılabilir.

E-Devlet GBT Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Ülkemizde yeni bir kavram olan E-Devlet, dijital ortamdan güvenli bir şekilde vatandaşların ihtiyaçları göz önüne alınarak kesintisiz ve hızlı olarak doğru bilgi ulaştırmayı amaçlayan web tabanlı bir sistemdir. Tüm kamu bilgilendirme sistemlerini tek bir merkezden yöneterek vatandaşların hizmetine sunan E-Devlet sistemi, kapsamlı bir proje ürünüdür. E-Devlet, verimliliği arttırmak amacı ile ve çağdaş toplum olmanın bir gereği olmak ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bu nedenle dijital ortamdan sürekli olarak ve güvenli bir şekilde hizmet veren E-Devlet sisteminin güvenliği şifre sistemi ile sağlanmaktadır. E-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile birlikte sisteme giriş yapıldığında bilgilerin güvenli bir şekilde korunduğundan emin olunması gerekir. E-Devlet şifresi vatandaşlık şifresi gibidir. Her vatandaşın farklı ve kendisine özel şifresi bulunmaktadır. E-Devlet şifresi ile vatandaşlar, sistem dahilindeki işlemler çerçevesinde istediği işlemi gerçekleştirebilir.

E-Devlet üzerinden birçok sorgulama işlemi yapılmaktadır. E-Devlet üzerinden vatandaşlık ile ilgili yapılan tüm sorgulama işlemleri için E-Devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. E-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile birlikte yapılan sorgulama işlemleri sizin için oldukça kolay olmaktadır. Eskiden kurumları ziyaret ederek yapmış olduğunuz sorgulama işlemleri artık internet üzerinden E-Devlet sistemi üzerinden oldukça basit ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden yapacağınız sorgulama işlemleri için ihtiyacınız olan E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alacağınız E-Devlet şifresi ile sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Eğer daha önceden E-Devlet şifresi aldıysanız ve şifrenizi unuttuysanız tekrar almak için gittiğinizde sizden istenecek ücret 2 TL değil 4 TL olacaktır. PTT şubesine E-Devlet şifrenizi almak için gittiğinizde sizden kimliğiniz istenecektir. Kimliğiniz ile birlikte E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifresi size kapalı bir zarf içerisinde verilecektir. E-Devlet şifreniz size özeldir, bu nedenle kimse ile paylaşmamalısınız. E-Devlet şifresi sizin resmi kurumlar ile internet üzerinden yapacağınız işlerde gerekecektir. Turkcell ve Avea hattına sahip olanlar Mobil imza ile, smart kart ve okuyucu kullanarak Elektronik İmza sistemi ile ve çipli T.C. kimlik kartı ile girebilmektedir.

GBT sorgulama işlemi internet üzerinden sadece E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. E-Devlet sistemi dışında GBT sorgulama yaptığını söyleyen sitelere itibar etmemelisiniz. T.C. ile GBT sorgulama işleminiz için E-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile yalnız E-Devlet sistemi üzerinden GBT sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden GBT sorgulama işlemi yapabilmek için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmalısınız. Sayfanın sonunda sizinle paylaşmış olduğumuz bağlantı adresine tıklayarak ilgili sayfaya yönlendirilmeyi sağlayabilirsiniz. GBT sorgulama işlemi için ilk yapmanız gereken işlem aşağıda vermiş olduğumuz linke tıklayarak kimliğinizi doğrulamaktır.

1

Aşağıda kırmızı renkle belirtilen T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi alanlarını eksiksiz doldurarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

GBT

Sisteme giriş yaptıktan sonra adli sicil kaydı butonuna tıklayınız ve açılan pencerede kurum türü, belgenin neden verileceği, belgenin nereye verileceği bilgilerini doldurunuz. Tüm işlemleri eksiksiz yaptıktan sonra sabıka sorgulama işleminizi bitirebilirsiniz.

GBT Sorgulaması Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. harun dedi ki:

    gbt sorgulayacagım avea ve turkcell var benım adıma kayıtlı vodafone hattı var nasıl yapacaz e maıl adresıme cevabı gonderrmısın

    1. Hurcan Karatas dedi ki:

      Yazımızda detaylı olarak anlatılmıştır.