Adres Kodu Nasıl Öğrenilir? Adres No Sorgulama İşlemi
Adres kodu, hane içindeki nüfusun daha kolay sayılarak kayıt altına alınması amacıyla hayata geçirilmiş sistemin ürünüdür. 2013 yılında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri tarafından başlatılan proje, tamamen adrese dayalı nüfus sisteminin bir getirisi olarak ortaya çıkmıştır. Bu sistem sayesinde zorunlu deprem sigortası poliçe işlemleri başta olmak pek çok işlem daha kolay bir hal aldı.
- Posta kodu
- İl, ilçe, köy isimleri
- Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak isimleri
- Sabit tanıtım numarası
- Bina numarası
Adres kodu bu adres bileşenleri ışığında oluşturulur. Adres kodu bilginize ulaşmak için adres bileşenlerini doğru ve tam bir şekilde bilmeniz gerekir. Adres kodu sorgulaması sırasında bu bilgilere ihtiyaç duyulur.
UAVT Nedir?
UAVT, adres kodlarının kayıtlı olduğu Ulusal Adres Veri Tabanı’nın kısa adıdır.
Adres Kodu Nedir?
Nüfus Hizmetleri Kanunu, Adres ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmelik ve Adres Kayıt Sitemi Yönetmeliği’ne göre adres bileşenlerinin tanımı yapılmıştır. Tanımlamanın neticesinde ise numarataj yöntemiyle konutlar ve iş yerleri için bir standart belirlenmiştir. Her bina için oluşturulan 10 haneli adres kodu olarak adlandırılan özel numaralar, Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) üzerinde kayıt altına alınmıştır. Adres bileşenlerinin belirlenmesinde, meydana gelen değişikliklerin yetkili birimlerce sürekli güncellenmesi ve bilgilerin doğruluğunu koruması baz alınmıştır.
Hane içerisindeki nüfus, tanımlanan özel numaranın alt başlıklarında kayıt edilir. Böylece her konut sayısal olarak bir kimliğe kavuşur. Aynı zamanda konut için oluşturulan sayısal kimlikte T.C. kimlik numarasıyla tanımlanan ev halkı nüfusu bulunur.
Adres kodu; yerleşim yeri adresi ve diğer adres olarak bölümlere ayrılır.
- Yerleşim yeri adresi: Sistem üzerinde ikamet adresi olarak kullanılır. Bir kişinin yerleşim yeri adresi sürekli kalma niyetiyle oturduğu yeri temsil eder. Bu bağlamda kişinin birden çok yerleşim yeri adresi olması mümkün değildir.
- Diğer adres: Bir kişinin yerleşim yeri dışında ve geçici süreyle oturduğu yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü konut gibi yerleri ifade eder. Askerlik hizmetinin yapıldığı yer, yatılı okul, çocuk ıslahevi, yetiştirme yurdu, hastane, cezaevi, öğrenci yurdu ve huzurevi gibi kişinin geçici olarak kaldığı adresler de sistem üzerinde diğer adres olarak gözükür.
Adres Kodu Ne İşe Yarar?
Adres kodu, sistem seçmen kayıtlarının daha hızlı bir şekilde oluşturulmasına olanak tanırken yanlış adres bilgisinin de daha hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Gerçek dışı adres bildiriminde bulunanlar, adres kodu sistemindeki sorgulamanın neticesinde tespit edilir. Nüfus sayımlarında kişilere sokağa çıkma yasağı getirilmesine gerek kalmaz ve nüfus bilgileri tek bir merkezden yürütülür.
Belirlenen alternatif adres no sorgulama yöntemleri sayesinde nüfus müdürlüklerindeki işlemleri hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Aynı zamanda adres no doğrulama adımıyla adresinizin sistem üzerindeki doğruluğunu teyit edebilir ve herhangi bir yanlışlıkta güncelleme talebinde bulunabilirsiniz.
Adres Kodu Nasıl Öğrenilir?
Adres kodunu birkaç farklı yöntemle öğrenmeniz mümkündür. Muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden bizzat başvuruda bulunarak adres kodu bulma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu başvuru sırasında taşınmaz mülkünüzün tapusu ve T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu kimliğinizin yanınızda olması şarttır. Öte yandan DASK adres no sorgulama sayfasından da adres kodunuzu öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte UAVT no sorgulama işlemi için İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün UAVT kodu sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından yapılan UAVT sorgulama işleminde, taşınmaz mülkünüze ait daha kapsamlı bilgiye ulaşmanız mümkündür.
1. DASK sayfasından adres kodu sorgulama
Doğal Afetler Sigortaları Kurumu (DASK) sayfasından adres numarası sorgulama işlemini 5 adımda gerçekleştirebilirsiniz.
İlk olarak DASK adres sorgulama sayfasına gitmeniz gerekiyor. İlgili bağlantıyı yazının devamında paylaştık.
- Açılan sayfa üzerinden ilk adımda adres türünü seçmeniz gerekir.
- Yapmak istediğiniz işleme göre adres kodunuzu öğrenebilir ya da doğrulayabilirsiniz.
- Adres kodunuzu öğrenmek için “adres kodunu öğren” yazısının sol tarafında yer alan boşluğu işaretlemelisiniz.
- İlgili boşluğu işaretledikten sonra sistem sizi ikinci adıma yönlendirmek için bir süre bekletecek.
- İkinci adımda sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde girmeniz gerekir.
- Bu bilgileri girebilmek için ilgili boşlukların sağ tarafında yer alan aşağı yönlü ok tuşlarına basıp açılan menüden seçim yapabilirsiniz.
- Bütün boşlukları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurduktan sonra sistem sizi üçüncü adıma yönlendirecek.
- Üçüncü adımda cadde, sokak, bulvar ya da meydan gibi daha spesifik bilgilerinizi seçmeniz beklenir.
- Açılan sayfa üzerinde cadde/sokak/bulvar/meydan adı veya bina/site adı bilgilerini girerek arama yapabilirsiniz.
- Adı yazan boşluktan manuel olarak aramanızı gerçekleştirebilirsiniz.
- Dördüncü adımda binanın dış kapı numarasını veya site, apartman adını girmeniz gerekir.
- Sayfada açılan seçeneklerden kendinize ait olan numarayı sağ tarafta yer alan “seç” seçeneğine basarak işaretleyebilirsiniz.
- Sayfalar arasında gezinti yapmak istemiyorsanız bina no, site/apartman adı yazan ilgili boşluğa bilgilerinizi yazarak “ara” butonuna basmanız yeterli olur.
- Adres kodu öğrenme işleminizi tamamlamak için beşinci güvenlik adımında iç kapı veya daire numaranızı seçmeniz gerekir.
- Beyan ettiğiniz bilgiler ışığında adres kodunuzun yazılı olduğu sayfa açılır.
- Aynı zamanda bu sayfa üzerinde adres kodundan adres bulma işlemi doğrultusunda açık adres bilginize ulaşabilirsiniz.
DASK internet sitesi üzerinden adres kodu sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!
2. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından UAVT adres kodu sorgulama
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sitesi üzerinden UAVT kodu sorgulamak için ilk adımda aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklamanız gerekiyor.
- İlgili bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza adres sorgulama ana sayfası açılır.
- Sorgulama işlemini tamamlamak için sol tarafta yer alan il, ilçe, mahalle, CSBM, dış kapı ve iç kapı bilgilerinizi girmeniz gerekir.
- Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz girdikten sonra karşınıza adresinize ilişkin kimlik no, ada, parsel, pafta, posta kodu ve numarataj tipi gibi bilgiler çıkacak.
- Aynı zamanda sağ tarafta bağımsız bölüm bilgileri başlığı altında kimlik no, iç kapı, kullanım amacı, tip, durum ve tapu no bilgileriniz de yer alır.
- Bu sayfa üzerindeki bilgilerinizin doğruluğundan eminseniz sağ tarafta mavi yazılı “doğrula” sekmesine basarak sisteme kendinizi kayıt edebilirsiniz.
- Son olarak sayfanın en altında kırmızı yazıyla adres no bilginiz bulunur.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet adresi üzerinden adres kodu sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!