ALES Giriş Yerleri
ALES, açılımı ile birlikte Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı demektir. Yükseköğretim kurumlarında çalışmakta olan araştırma görevlisi, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı, okutman, öğretim görevlisi ve uzman kadrolarına veya öğretim elemanı dışındaki kadrolarda çalışabilmek için girmiş oldukları sınavdır. Türkiye’de lisansüstü eğitimi almak isteyen kişilerin ALES’ten belirli bir puan almaları gerekmektedir.
Güzel Sanatlar Fakülteleri ve konservatuarlara yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik öğrencilerinin diğer kişilerden farklı olarak ALES’e girmelerine gerek yoktur. Fakat, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile konservatuarlardaki doktora programlarına başvuracak kişiler üniversite ya da yüksek teknoloji enstitüsü senatoları tarafından ALES’den belirli bir puan almaları gerekmektedir.
ALES yıl içerisinde 2 defa yapılmaktadır. Güz dönemi ve Bahar dönemi olmak üzere sınavlar düzenlenmektedir. Geçtiğimiz güz döneminde gerçekleşen ALES’e ek olarak, bahar döneminde yapılacak olan sınavın giriş yerleri belli olmuştur. Bahar döneminde gerçekleşecek olan ALES için sınav yerinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Sınav yerini öğrenmek için yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bilgiler sayesinde sınava nerede gireceğinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Sınav giriş yerlerinizi öğrenebilmek için ise yapmanız gereken ÖSYM sistemi üzerinden yapacak olduğunuz işlemlerdir. Adaylar, sınav giriş yerlerini T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile birlikte ÖSYM’nin sitesi üzerinden kolaylıkla öğrenebilmektedirler.
ALES giriş belgesinin üzerinde kişinin sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile birlikte fotoğrafı bulunacaktır. Belenin üzerinde kişinin fotoğrafının bulunması zorunlu olmaktadır. Kişiler sınav giriş belgelerini yazıcıdan dökümünü edinmeleri gerekmektedir. Kişilerin belge üzerindeki fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav giriş belgesinin siyah-beyaz veya renkli çıktı olmasının herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Ancak bu giriş belgesi olmadan sınava alınmanız söz konusu olmayacaktır. Giriş belgesinin ön ve arka yüzünde ÖSYM”nin vermiş olduğu bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. durumların oluşmaması gerekmektedir.
Sınava giren kişilerin ALES giriş belgesinin yanı sıra yanlarında fotoğraflı kimliklerini de bulundurmaları gerekmektedir. Yapılan açıklamalar kapsamında “Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi” ile sınava girebilecekleri belirtilmiştir. Sınav giriş belgelerinin yanı sıra bu belgelerden birine sahip olmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Sınava girmek için başka bir belgeye ihtiyacınız olmayacaktır.
Sınava girecek olan kişilerin, sınav yerlerini öğrendikten sonra, girecekleri binaya nasıl ulaşımın sağlandığını bilmeleri gerekmektedir. Ayrıca sınav binanızı önceden görmek sizlerin için avantajlı olacaktır.