Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Araç Bandrol Fiyatları

Araç Bandrol fiyatları her yıl olduğu gibi bu yılda zamlandı. Bu nedenle geçmiş bilgilere göre çeşitli değişikliklerin olduğu bandrol fiyatlarına bir göz atacağız. Bu fiyatlara değinmeden önce bandrolün aynı zamanda motorlu taşıtlar vergisi anlamına geldiğini de belirtelim. Eskiden bandrol olarka sıklıkla telaffuz edilen bu kelimenin yerini günümüzde motorlu taşıtlar vergisi aldı.

Bandrol ya da Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Herhangi bir araca sahip olan kişilerin yılda iki kez motorlu taşıtlar vergisini ödemesi gerekmektedir. Bu nedenle de her yıl belirlenen araç bandrol fiyatları da ilgili kişilerin dikkatini çekmektedir. Günümüzde büyük şehir sorunlarından bir diğeri olan trafik sorunu da şehirlerde yaşayan birçok kişinin çeşitli araçlar sahip olması ve hatta bazı kişilerin birden fazla araca sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de araç bandrol fiyatlarını öğrenmek isteyen kişi sayısı oldukça fazladır. Motorlu Taşıtlar Vergisi, Kara yolları Trafik Kanunu’na dayanarak bulunulan trafik şubesine kaydedilmiş motorlu taşıtlar için ödenmesi gereken vergiye verilen isimdir. Trafik siciline kayıt olan araçlar bu tarihten başlayarak motorlu taşıtlar vergisini yani bandrol ücretini ödemeye başlarlar. Sicil kaydı siline dek yılda iki kez bu vergi ödenir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi yani bandrol ücreti, yılda iki kez olmak üzere Ocak ve Temmuz aylarında ödenmektedir. İlk altı ay içinde kaydını sildiren kişiler, ikinci aya ait bandrol ücretini ödemezler. Bununla birlikte ikinci altı aylık dönem içinde sicilden kaydını sildiren araçlar da bir sonraki yılın ilk altı aylık dönemi adına motorlu taşıtlar vergisi ödemezler.

Araç Bandrol Fiyatları, otomobil, arazi taşıtları, kaptıkaçtı ve buna benzer motosikletler ve bu araçların dışında kalan ve motorlu olan kara taşıtları ile birlikte THK yani Türk Hava Kurumu hariç olmak üzere helikopter ve uçaklar içinde her yıl iki kere ödenmesi koşulu ile her yıl için belirlenir. Araç Bandrol Fiyatları aracın sahip olduğu çeşitli özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle de birazdan vereceğimiz iki farklı tablo ile birlikte ödemek ile yükümlü olacağınız motorlu taşıtlar vergisi tutarlarını öğrenebilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarları

Motorlu Taşıtlar Vergisi yani Araç Bandrol Fiyatları için iki farklı tablo her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Şimdi bu tablolardan ilkine göz atarak Araç Bandrol Fiyatları’na ve bu fiyatların nasıl hesap edileceğine bir göz atalım.

Bu tabloya göre kaptıkaçtı, otomobil, arazi taşıtları ve buna benzer motorlu araçlar ile ilgili olarak Araç Bandrol Fiyatlarını hesaplamanız mümkündür. Araç Bandrol fiyatları bu tabloda araca ait motor silindir hacminin santimetre küpüne ve aracın yaşına göre belirlenir.

Listenin en tepesinden başlayarak anlatacak olursak, 1300 santimetre küp ya da daha düşük hacimli bir otomobile sahip olduğunuzu düşünelim. Bu araç bir ile üç yaşları arasında ise ödemeniz gereken tutar 646 TL olacaktır. Bu araç 4 ile 6 yaşları arasında ise 450 TL, 7 ile 11 yaşları arasında ise 252 TL, 12 ile 15 yaşları arasında ise 191 TL ve 16 yaşında ya da daha yaşlı ise 68 TL ödersiniz. Buna göre 1301 – 1600 santimetre küp arasında motor silindir hacmine sahip olan araçlar, 1601 – 1800 santimetre küp motor silindir hacmine sahip olan araçlar, 1801 – 2000 santimetre küp motor silindir hacmine sahip olan araçlar, 2001 – 2500 santimetre küp motor silindir hacmine sahip olan araçlar, 2501 – 3000 santimetre küp motor silindir hacmine sahip olan araçlar, 3001 – 3500 santimetre küp motor silindir hacmine sahip olan araçlar, 3501 – 4000 santimetre küp motor silindir hacmine sahip olan araçlar ve 4001 santimetre küp ya da daha fazla motor silindir hacmine sahip olan araçlar için Araç Bandrol Fiyatları hesaplanabilmektedir.

Bu bir yana motosikletler içinde aynı mantık yer almaktadır. Buna göre 100 – 250 santimetre küp motor silindir hacmine sahip olan motosikletler 1 ile 3 yaşları arasında ise 122 TL, 4 ile 6 yaşları arasında ise 92 TL, 7 ile 11 yaşları arasında ise 68 TL, 12 ile 15 yaşları arasında ise 43 TL ve 16 yaşında ya da daha yaşlı ise 17 TL motorlu taşıt vergisi ödenir. Aynı şekilde bir motosiklet 251 – 650, 651 – 1200 ya da 1201 ve yukarısı santimetre küp motor silindir hacmine sahipse de bu motosikletin yaşına göre araç bandrol fiyatları hesaplanabilmektedir.

Bununla birlikte Araç Bandrol fiyatları ile ilgili yayınlanmış olan diğer tabloya geçelim.

Eğer minibüs için araç bandrol fiyatlarına bakıyorsak aracın sadece yaşına bakmamız gerekir. Eğer panelvan ya da motorlu karavan için araç bandrol fiyatına bakıyorsak motor silindir hacmine ve araç yaşına bakmamız gerekir. Otobüs ve benzeri araçları için araç bandrol fiyatları için oturma yeri sayısına ve araç yaşına bakmamız gerekir. Kamyonet, çekici ve kamyon gibi araçlar için ise azami toplam ağırlığa bakmamız gerekmektedir. Şimdi tabloyu okumanız için hepsine birer örnek verelim.

Minibüs için ödenmesi gereken motorlu taşıtlar vergisi minibüsün yaşı 1 ile 6 yaşları arasında ise 776 TL, 7 ile 15 yaşları arasında ise 513 TL ve 16 ve üstü yaşında ise 252 TL’dir.

Panelvan ve motorlu karavanlar için 1900 santimetre küp ve aşağısı motor silindir hacmi için araç 1 ile 6 yaşları arasında 1.035 TL,  7 ile 15 yaşları arasında ise 646 TL, 16 ve yukarı yaşında ise 385 TL ödenir. 1901 santimetre küp ve yukarısı içinde buna benzer şekilde motorlu taşıt vergisi hesaplanır.

Otobüs ve benzerleri için 25 kişiye kadar oturma yerine sahip olan araçlar 1 ile 6 yaşları arasında ise 1.958 TL, 7 ile 15 yaşları arasında ise 1.170 TL, 16 ve yukarı yaşında ise 513 TL motorlu taşıt vergisi ödemesi gerekir. 26 – 35, 36 – 45 ve 46 kişi ve yukarısı içinde benzer şekilde motorlu taşıt vergisi hesaplanır.

Kamyonet, kamyon, çekici ve buna benzer araçlarda araç bandrol fiyatları aracın azami toplam ağırlığı 1.500 kiloya kadar 1 ile 6 yaşları arasında olması halinde 697 TL, 7 ile 15 yaşları arasında ise 463 TL ve 16 yaşında ya da daha yaşlı ise 228 TL’dir. 1.501 – 3.500 kilo, 3.501 – 5.000 kilo, 5.001 – 10.000 kilo, 10.001 – 20.000 kilo ve 20.001 ve yukarısı kilolar için de benzeri şekilde motorlu taşıt vergisi hesap edilebilir.

Unutmayın, motorlu taşıtlar vergisinin ödenmemesi halinde çeşitli yaptırımlar ile karşılaşırsınız. Araç sahibi motorlu taşıtlar vergisini ödemediği taktirde ilk olarak mektup ile uyarılır. Ardından vergi ödemesi yapılmazsa Maliye Bakanlığı araç sahibinin banka hesabına el koyar ve ödenmeyen tüm vergilerin tutarını tahsil eder.

Not: Ayrıca aracınıza ait yıllık motorlu taşıt vergisi tutarı aracınıza ait olan kasko değerinin yüzde beşini aşıyorsa, sigorta acentesinden alacağınız form ile vergi dairesine giderek bir alt kategori üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.