Bağ-Kur Çeyiz Parası Sorgulama
SGK öksüz kalmış ya da yetim olan ve ölüm aylığı ya da geliri almakta olan kız çocuklarına evlenmeleri durumunda halk arasında çeyiz parası olarak da bilinen bir tür evlenme ödeneği veriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu ödenek için konulmuş ad ise esasında evlenme ödeneği. Fakat bu ödeme sadece kız çocukları için yapıldığı için ve sadece evlenme halinde ölüm aylığı kesilen kız çocuklarına verildiği için evlenme ile ilişkilendirilerek çeyiz parası halini de halk arasında almış durumda. Annesi ya da babasından ölüm aylığı ya da geliri almakta olan erkek çocukların bu nedenle evlenmeleri halinde bu tür bir ödenek almıyor. Biz bu yazımızda Bağ-Kur çeyiz parası sorgulama konusunu işleyeceğiz.
Çeyiz Parasını Kimler Alabilir?
Bağ-Kur çeyiz parası sorgulama işlemlerinden önce bu parayı kimlerin alabildiğini inceleyelim. Çeyiz parasını alabilecek olan kişiler, evlilik sebebi ile ölüm aylığı kesilecek olan kız çocuklarıdır. Yani ölüm aylığı alıyorken evlenen ve evleneceği için ölüm aylığı almaktan mahrum kalacak olan kız çocuklarına halk arasında çeyiz parası olarak da bilinen bir tür evlenme ödeneği verilecek. Bununla birlikte ölüm aylığı almakta olan fakat çalışmaya başladığı için bu aylığı kesilen bir kız çocuğunun evlenmesi durumunda çeyiz parası alması mümkün değildir. Yine aynı şekilde daha önce farklı sebeplerden dolayı ölüm aylığı kesilen ve bu tür bir gelir elde etmeyen kız çocukları da çeyiz parasından yararlanamayacaklar. Buradan da anlaşılacağı üzere bu evlilik ödeneği sadece evlilik sebebi ile ölüm aylığı alamayacak olan kız çocuklarına verilecektir. Bununla birlikte Bağ-Kur çeyiz parası sorgulama işlemleri internet üzerinden gerçekleştirilemediği için bu konu hakkında herhangi bir sorunuz varsa SGK’ya gidebilir ya da ALO 170 hattı olan SGK hattını arayabilirsiniz.
Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gereken Şeyler
Bağ-Kur çeyiz parası sorgulama kapsamında bilmeniz gereken bazı bilgiler vardır. Evlendiği için ölüm aylığı kesilecek olan kız çocuklarına toplamda iki yıl yani 24 ay boyunca ölüm aylığına eş tutarda peşin bir evlenme ödeneği yani çeyiz parası ödeyecektir. Yani ölüm aylığı olarak örneğin 500 TL alan bir kız çocuğunun iki yıl boyunca ölüm aylığı yerine tek seferde alacağı tutar 500 x 24 işleminden 12.000 TL olarak hesap ediliyor. Fakat bu tutar sadece SSK ve Bağ-Kur’lular için geçerli. Emekli Sandığı ile ilgili bilgiler ise yazının devamında yer alıyor. Bu durumda evliliği iki yıl sürmeyen bir kız çocuğunun kendisine tekrar ölüm aylığı bağlanabilmesi için iki yıllık süreyi beklemesi gerekiyor. Örneğin 17 Eylül 2015 tarihinde evlenen bir kız çocuğunun bundan bir yıl sonra boşanması halinde kendisine tekrar ölüm aylığı bağlatılması için 17 Eylül 2017 tarihine kadar beklemesi gerekiyor. Fakat bu tarihe kadar yeniden ölüm aylığı almasının bir imkanı bulunmuyor.
Evlendikten sonra boşandığı için iki yıllık sürenin geçmesini bekleyen ve bu nedenle yeniden ölüm aylığı bağlatamayan kız çocuklarının bu konu ile ilgili olarak gelir testi yaptırmasına gerek yoktur. Evlendiği günden itibaren geçecek olan iki yıllık dönem içerisinde sağlık hizmetlerinden herhangi bir tutarda prim ödemeden yararlanabilmektedir. Bu bir yana evlenmiş olan kız çocuğunun eşinden kaynaklı olarak sağlı hizmeti alamıyor olması da bu konudaki hükmü değiştirmeyecektir. Bu kız çocukları iki yıllık dönem boyunca sağlık hizmetlerinden herhangi bir prim ödemeye gerek kalmaksızın yararlanabilecektir.
Bununla birlikte halk arasında çeyiz parası olarak da bilinen bu evlenme ödeneği kız çocukları ne zaman evlense o zaman ödenecek türden bir para olmamak ile birlikte sadece bir defaya mahsus bir ödenek olduğuna da dikkat etmek gerekiyor. Bu bir yana kız çocuğu evlenirken çeyiz parası talep etmeyerek daha sonraki bir evliliğinde bu parayı talep edebilir. Çeyiz parası talep etmeyen kız çocuklarına ise evlenme ödeneği verilmeyecektir. Evlenirken çeyiz parası almayan kız çocukları ise boşandığı günden itibaren bir kez daha ölüm aylığı bağlatabilecektir. Daha sonra bir kez daha evlenirse istediği taktirde evlilik ödeneği başvurusunda bulunabilir.
Bununla birlikte kız çocuğu ile birlikte ölüm aylığı alan kişilerin de ölüm aylıkları bir kez daha hesap edilecektir. Fakat yeniden yapılan hesaplama çeyiz parası alınan tarihten iki yıl sonrası için hesap edilecektir. mesela hem kızının hem de eşinin ölüm aylığı aldığı bir durumda kız çocuk ölüm aylığının yüzde 25’ini alırken, dul kalan eş bu tutarın yüzde 50’sini alacaktır. Kız çocuğu evlendiğinde ise annenin ölüm aylığı yüzde 75 oranına yükselecektir.
Bununla birlikte çeyiz parası yaş sınırının geçtiğimiz yıllarda belirlendiği biliniyor. Çeyiz parası yaş sınırı olarak 18 yaş belirlendi. Çeyiz parası yardımından yararlanabilmek için 18 yaşının üstünde olmak gerekiyor.
Çeyiz parasının geri ödemesi bulunmuyor. Bu sebeple evlenme ödeneği olarak da bilinen bu yardım ortada bir evrak sahtekarlığı gibi durum olmadığı sürece hiçbir şekilde geri alınmayacaktır.
Evlenme ödeneğinin evlenen kişiye ödenebilmesi için hak sahibi olan kız çocuğunun dilekçe ile başvurması bazı zamanlar yeterli değildir. Evlenme tarihin nüfus kütüğüne işlenmemiş kişiler dilekçe ile birlikte evlenme cüzdanlarının bir adet örneklerini de kuruma götürmeliler.
Bağ-Kur çeyiz parası sorgulama işlemlerini internet üzerinden yapabileceğiniz bir hizmet bulunmadığı için bu konu hakkında merak ettiğiniz, öğrenmek istediğiniz ve bilmediğiniz bir şey varsa ALO SGK hattını arayabilir ya da SGK’ya gidebilirsiniz.
Çeyiz Parası Nasıl Alınır?
Türkiye’de evlenme ödeneği yani çeyiz parasını nasıl alacağı konusunda pek bir fikre sahip olan kişiye rastlamak zor. SSK ya da Bağ-Kur’dan yani 4A ve 4B üzerinden yetim maaşı alıyorsanız, bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekiyor. Kurum tarafından belirlenmiş lan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi de bu aşamada yanınızda olmalıdır. Elbette bu belgeyi SGK’ya başvuracağınız zamanda elde edebilir ve orada doldurabilirsiniz. Çeyiz parası için gereken evraklar bu şekilde olmak ile birlikte evlilik tarihinden itibaren çeyiz parası alınabilmesi için beş yıl içinde SGK merkezlerine başvurmak gerekiyor. Beş yılın ardından ise bu hak kaybediliyor.
Emekli Sandığı’na bağlı olanlar ise Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına gitmeliler.
Hem annesi hem de babasını kaybedip bundan dolayı ölüm aylığı alan kız çocukları ise iki farklı dosya üzerinden evlenme ödeneği alması, annesi ya da babasından birinin emekli sandığına bağlı olması halinde gerçekleşebiliyor. Fakat bu durumda ölüm aylıklarından birisinin Emekli Sandığı olmasından kaynaklı olarak kız çocuğunun aldığı ölüm aylığı 12 ile çarpılıyor ve 12 aylık ölüm aylığı tutarı kadar çeyiz parası kız çocuğuna veriliyor.
Çeyiz Parası dilekçe örneği ise aşağıda yer almaktadır.
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
…..…………Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne
…..…………Sosyal Güvenlik Merkezine
Kurumunuzdan …………………………… tahsis numarası ile gelir/aylık almaktayım.
…./…./20… tarihinde evlenmem nedeniyle tarafıma evlenme ödeneği ödenmesini arz ederim.
…./…./20…
Adı Soyadı
İmza
T.C. Kimlik No (Sosyal Güvenlik Sicil No):
Adres :
Telefon :
EK: Evlenme Cüzdanı Örneği