Bağ-Kur Faiz Hesaplama
5502 sayılı kanunu 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bağlı olarak T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu na devredilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi bünyesinde yapmış olduğu birçok alanda üyelerine bazı hizmetleri vardır. Bunlardan biri de Bağ-Kur faiz hesaplama işlemidir. Bağ-Kur faiz hesaplama işlemi sayesinde, aynı zamanda merak ettiğiniz herhangi bir borcun olup, olmadığının kontrolünü çok kısa bir süre içerisinde sağlayabilirsiniz. Bağ-Kur sosyal güvencesi, bünyesine almış olduğu sigortalı olarak çalışan bireylere malullük, yaşlılık, ölüm ve aynı zamanda sağlık sigortası şeklinde yardımda bulunur. Ayrıca cenaze masrafları karşılığında toplu bir ödeme ve sosyal yardım zammı da vermektedir. Bağ-Kur sosyal güvencesi kanunlarında yer alan mevzuata göre sigorta priminin ve aynı zamanda aylıklarının hesaplanmasını esasına göre, yirmi dört basamağı mevcut olmaktadır. Bununla ilgili ücreti gösteren tutar ise 360 tan itibaren başlayarak 4020’de biten basamak sayıları, her yıl için bütçe kanunuyla belirlenerek, katsayı ile çarpılması sonucunda elde edilir. Aynı zamanda Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olan bireyler kendi gelir basamağını kendisi seçer. Kendi gelir basamağı üzerinde yüzde yirmi oranında malullük, yaşlılık, ölüm sigortası, yüzde on iki oranında sağlık sigortası primlerinin aylık olacak şekilde ödenmesi gerekir. Bağ-Kur sigorta güvencesine sahip olan bireylerden ilk kayıt tarihinde bir kereye özgü olmak üzere kendi seçtiği gelir basamağının yaklaşık olarak %25 oranında giriş kesintisi alınır. Bu tür konuyla ilgili merak ettiğiniz her bilgiyi Bağ-Kur faiz hesaplama sisteminde kolayca öğrenebilirsiniz. Bağ-Kur faiz hesaplama sistemi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun üye olan bireyler için sunmuş olduğu bir hizmettir. Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olan bireyler ilk 6 basamaktadır ve aynı zamanda her yıl bir üst basamağa mecburi bir şekilde yükseltilmesi gerekir. 6. aydan itibaren ise 2 yılda bir ve aynı zamanda sigortalı olan bireyin talep etmesi durumunda bir üst basamağa yükseltme işleminin yapılması gerekir.
Esnaf, sanatkar ve kendi işyerinde bağımsız bir şekilde çalışan bireylerin üye olduğu bir sosyal güvence çeşididir. Bağ-Kur sosyal güvencesi 1972 yılında kurularak esnaf, sanatkar ve aynı zamanda bağımsız bir şekilde çalışan bireylere sigorta primi ödeme şeklinde emekliliğin yolunu açmış olan bir kurum olmaktadır. Emekli Sandığı ya da Sosyal Sigortalar Kanunları dışında yer alan ve herhangi bir işverene iş sözleşmesi ile bağlı olmadan çalışan bireyler Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olabilirler. Aynı zamanda, Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olan bireyler Bağ-Kur faiz hesaplama sistemini faiz sorgulamak için de kullanabilirler. Bağ-Kur sosyal güvencesi Sosyal Güvenlik Kurumu çatısında birçok üyesine hizmet vermektedir. Bağ-Kur sosyal güvencesi aynı zamanda idari ve mali özerkliğe sahip olan bir kurumdur. Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olan bireylere malullük, yaşlılık ve ölüm hizmetleri sunmaktadır. Mali kaynakları, ilk üye olunan anda giriş kesintisinden, gelir basamaklarına göre kesinle aylık prim şeklinde olmaktadır. Plasmanlarını devlet tahvillerine yapar, aynı zamanda bireylere konut, iş yeri açma kredisi de verir.
Bağ-Kur Faiz Hesaplama İşlemi
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun en çok kullanılan online hizmetlerinden biri de Bağ-Kur faiz hesaplama işlemidir. Bağ-Kur faiz hesaplama işlemi ile daha önceden ödemediğiniz ve üzerine faiz eklenen borçlarınızı çok kısa bir süre içerisinde öğrenebilirsiniz. Bu hizmet sayesinde Bağ-Kur faiz hesaplama işlemini de kolayca yapabilirsiniz. Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olan bireyler Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında 4B statüsünde yer alır. Esnaf, sanatkarlar ve aynı zamanda bağımsız bir şekilde çalışan sigortalıklar, çiftçiler, muhtarlar 4B statüsünde değerlendirilir. Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olan çalışanlar ve Bağ-Kur emeklileri tüm sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet adresinden online olarak öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Bağ-Kur faiz hesaplama işlemini de kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bağ-Kur faiz hesaplama sistemi ile mevcut borcunuzu ve aynı zamanda faiz oranını da öğrenebilirsiniz. Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olan bireyler, her ay Bağ-Kur’a düzenli bir şekilde sigorta primi ödemektedir. Fakat bazı sebeplerden dolayı sigorta primlerini ödeyemeyen bireylerin prim borçlarına belirli bir oranda faiz uygulanır. İnternet üzerinden Bağ-Kur faiz hesaplama sistemi ne kadar borcunuzun olduğunu ve ne kadar faiz işlendiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Bağ-Kur faiz hesaplama işlemi ile ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu na giriş yapabilirsiniz. Bağ-Kur faiz hesaplama işlemi için T.C Kimlik numaranızı ve sicil numaranızı sisteme doğru bir şekilde aktarmanız gerekir. Bağ-Kur sosyal güvencesine sahip olan bireyler, internet üzerinden Bağ-Kur faiz hesaplama işleminin, tüm borcun dönemsel ayı, yılı ve aynı zamanda borç bilgilerini tam, doğru bir şekilde sisteme aktarmanız gerekir. Bağ-Kur faiz hesaplama işlemini isterseniz aynı anda on iki hesaplama şeklinde ya da farklı şekillerde çok kısa bir süre içerisinde online olarak yapabilirsiniz.