Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Bağ-Kur Geriye Dönük Borçlanma

BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma, yani genel olarak hizmet borçlanması olarak bilinir ve bu şekilde kullanımı yaygındır. Ülkemizde belirlenen sosyal güvence kanunlarına göre BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma, sigortalı bir çalışan kategorisinde olmayan ve aynı zamanda bireyin borçlu olduğu yıllara ait olan sigorta primini ödemesi anlamına gelmektedir. Ülkemizde yer alan sosyal güvence kanunlarında belirlenen bireylerin doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve aynı zamanda farklı durumlarda meydana gelen BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma gibi başvuruda bulunabilirler. BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma işleminin tescil kaydını yaptırmamış olan bireyler için ödenmesi gereken borç süresi Ekim 2008’den önceki zamana denk geldiği zaman geriye dönük borçlanma fırsatı insanlara sunuluyor. Sosyal güvence kanunlarına göre BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma imkanı verilen birçok esnaf bu durumundan yararlanarak, emekli olmaya hak kazanmıştır. Geçmiş yıllarda kendisine ait bir iş yeri açmış olan ya da herhangi bir firmaya ortak olarak, vergi mükellefi olan fakat BAĞ-KUR sosyal güvencesine herhangi bir kaydı olmayan, tescil kaydı yaptırmamış bireylerin BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma başvurusu yapma imkanı tanınmıştır. Ülkemizde sosyal güvence ile ilgili kanunlara göre 1 Ekim 2008 tarihinden önceki günler için BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma yapabilirler.

BAĞ-KUR Geriye Dönük Borçlanma

BAĞ-KUR sosyal güvencesine ait olan kanunun yürürlüğe girmesi sonucunda uzun süredir BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olan bireyler için büyük bir umut oldu. BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma ile ilgili kanunun yürürlüğe girmesi ile daha önceki zamanlarda sigorta primi eksiği olan ve aynı zamanda önceki dönemlerde sigortalı olarak sayılmayan bireyler de hizmet borçlanması yapabilme imkanına sahip oldu. 2000 yılı ve daha önceki yıllarda BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olmayan bireyler daha sonra yürürlüğe giren bir kanuna göre 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olabildi. BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olan bireylerin daha önceki zamana ait olan sigortalılık süreci yok sayıldı, sigorta süresine dahil edilmedi. Bu nedenle yaklaşık olarak 500.000 esnaf BAĞ-KUR sosyal güvencesine sahip olup, BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma başvurunda bulunma fırsatı yakalayamadı. BAĞ-KUR geriye dönük ödeme imkanı daha önce kabul edildi ama Anayasa Mahkemesi tarafından daha sonra iptal edildi. İlerleyen zamanlarda Yargıtay’ın bu konu üzerinde uzun çalışmalar yapması sonucunda 2000 yılından önceki zamanların da sigortalılık süresine dahil edilmesi gibi bir karara bağladı. Bu durumda davacı olan kişiler 1985 ve 2000 yılları arası Esnaf Odaları, Maliye’ye kayıt yaptırmış olan kişilere BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma fırsatı verildi. 1985 ve 2000 yılları arasında sosyal güvenceye kayıt yaptırmış olan sigortalı bireylerin sigorta sürelerinin dahil edilmesi Yargıtay tarafından ileri sürüldü. Bu durumda sigorta süreleri sayılmayan bireylerin kastedilen tarihler içerisinde kayıt yaptırdıklarını ispatlamak için dava açması gerekmektedir. Davanın kazanılmasının ardından kişilerin çeşitli sebeplerle ödeme güçlüğü yaşadığı sosyal güvenceye prim üzerinden ödeme yapmaları gerekir. Kişilerin para ödeyerek süre alması sonrasında ise emeklilik şartlarından olan yaş ve aynı zamanda prim süresi sağlanıyorsa erken emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz. BAĞ-KUR sosyal güvencesine 4 Ekim 2000 yılından sonra kayıt ve aynı zamanda tescil yaptıran otuz yıldan daha fazla bir zaman süresince çalışan bireyler için de yeni bir kanunun çıkması gerektiğini yetkililer ifade ediyor. Bu konu üzerine de ayrıca bir çalışma yapılacağını ifade ediyorlar.

Geriye Dönük BAĞ-KUR Kaydı Yargıtay Kararı

Yargıtay binlerce BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olan bireyler için örnek olacak bir karar verdi. Bu karara göre 2000 yılından önce vergi kaydı, esnaf odasına kaydı bulunan ve aynı zamanda bu dönemler içerisinde belirli bir süre kayıt olup, daha sonra kaydı silinenlere ikinci bir fırsata sahip olma hakkı tanındı. Ayrıca BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma işlemini başvurusunu sadece yazılı bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Aynı zamanda başvuru yapacak olan sigortalı birey başvurusunu yaptıktan sonraki zamanlarda günlük kazancını belirtmesi gerekmektedir. BAĞ-KUR sosyal güvencesine sahip olan bireylerin, emeklilik hakkını kazanabilmeleri için ödeyecek olduğu belirtilen gelir tutarının %32’si kadar sigorta primi ödemeleri gerekir. Aynı zamanda Yargıtay’ın belirlemiş olduğu bu karar yaklaşık olarak 1985 yılında çıkan 3165 sayılı Kanuna kadar dayanmaktadır. 1985 yılında belirlenen 3165 sayılı Kanuna göre çeşitli sebeplerle sigorta prim borcunu ödeyememiş olanların sigortalılık süresi sayılmayacaktı ama şu an düzenlenen yeni kanuna göre, 2000 yılından önce vergi, sicil ya da oda kaydı olup da sigortasını çeşitli sebeplerle yaptıramayan sigortalı bireyler geçmişe dönük borçlanma yapabilecekler. Bu hakka sahip olabilmek için dava açmak gerekmektedir. Aynı zamanda sigortalı olan bireylerin eş ya da çocuklarının durumu da 2000 yılından önce kaydı olup, daha henüz tamamlanmadan vefat eden bireylerin eşi, çocuğu hayattaysa onlar da aynı hakka sahip olabilirler. Bu duruma bağlı olarak aynı zamanda onların da dava açması gerekmektedir. BAĞ-KUR geriye dönük borçlanma konusunda açılacak olan davaların ve aynı zamanda sigortalı olan bireylerin talebinin artması sonucunda sosyal devletin yeni bir yasal düzenleme yapabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.