Bağ-Kur Tescil
Bağ-Kur kendi işinde kendi hesabı üzerine çalışan kimselerin kayıt olduğu bir sosyal güvenlik dalıdır. 16 Mayıs 2006 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumunun kurulmasının ardından SSK, Bağ-kur ve Emekli sandığı tek çatı altında toplanmıştır. 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun kabul edilmesiyle birlikte SSK 4a, Bağ-kur 4b ve Emekli Sandığı 4c olarak isimlendirilmiştir. Bu değişiklik ile birlikte vatandaşların işlemleri çok daha hızlı bir şekilde sonuçlanmaya başladı. Sosyal güvenceye sahip olmak isteyen kendi işinde çalışan vatandaşların ilk olarak Bağ-kur Tescillerini yaptırmaları gerekmektedir. Tescil kelimesinin anlamı herhangi bir şeyi kayıt altına almaktır. Yani kaydetmek, kütüğe geçirmek anlamını taşır. Bağ-kur tescil ise bir işverene bağlı olarak çalışmayan vatandaşların emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıt olmalarıdır. Çalışma hayatı boyunca her insan bir gün emekli olup çalışmasının son bulacağı günlerin hayalini kurar. Yaşlanma, iş göremezlik hallerinde maddi yardıma ihtiyaç duyulmadan yaşamın sürdürülebilmesi açısından Bağ-kur tescil yaptırılması gerekmektedir. Bağ-kur Tescilini yaptıran kişiler sadece emeklilik değil çalışma hayatı boyunca da sağlık hizmetleri gibi birtakım hizmetlerden faydalanmaktadır. Bağ-kur da on beş veya yirmi beş yıl ödeme yapılması gerekir. Gereken süre boyunca prim borcunu ödeyen kişiler emeklilik hakkına sahip olurlar. Bağ-kur sisteminde vatandaşların yapmış oldukları ödeme süresi ve miktarı hesaplanarak emekli oldukları zaman ödenecek olan emekli maaşı belirlenir.
Bağ-kur Tescil Kaydı Nasıl Yapılır?
Bağ-kur tescil işleminin yapılabilmesi için ilk olarak ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığınız 4b giriş bildirgesini ilgili kurumlara onaylatıp sonrasında bu belgeyi kuruma teslim etmeniz gerekiyor. Bu belgeyi teslim etmeniz halinde başvurunuz alınır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Bağ-kur tescil işleminiz gerçekleştirilir. Bağ-kur tescil kaydınızın yapılıp yapılmadığını sorgulamanız mümkün. Yazımızın devamında Bağ-kur tescil kaydı sorgulama işleminin nasıl yapılacağını anlatacağız.
Bağ-kur Tescil Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte birçok işlemin internet üzerinden yapılması sağlanmıştır. Bu sayede vatandaşlar evlerinden ayrılmadan çok kısa sürede Bağ-kur tescil kaydının yapılıp yapılmadığını sorgulamaları sağlanmıştır. Bağ-kur tescil kaydı sorgulaması yapmak için E devlet kullanılmaktadır. E devlet kapısı üzerinden sisteme giriş yaparak sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
E Devlet Üzerinden Bağ-kur Tescil Kaydı Sorgulaması Yapma
E devletin hayatımıza girdiği günden bu yana kurumlar aracılığıyla yapmamız gereken birçok işlemi internet bağlantısı bulunan herhangi bir cihazdan gerçekleştirebiliyoruz. Günümüzde internet kullanımı fazlasıyla yaygınlaşmıştır. Hemen hemen her insan internet erişimine sahip. İnternet erişimi ile E devlet kapısına giriş yaparak işlemlerimizi yapabilmekteyiz. Bağ-kur tescil kaydı sorgulama işlemi de E devlet üzerinden yapılan işlemlerden. E devlet üzerinden Bağ-kur tescil kaydı sorgulaması yapmak için ilk olarak yapmanız gereken şey E Devlet sistemine giriş yapmaktır. E Devlet şifresi ve T. C. Kimlik numarası ile sisteme giriş yapmanız mümkündür. E devlet şifreniz bulunmuyor ise herhangi bir PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile giderek bu şifreyi edinebilirsiniz. İşleminizi gerçekleştiren gişe görevlisine 2 TL işlem ücreti ödedikten sonra E devlet şifrenizi kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz. Eğer daha önceden E devlet şifresi almış iseniz ve şifrenizi hatırlamıyorsanız yine aynı şekilde yeni bir şifre alabilirsiniz. Ancak bu işlem için 4 TL ücret ödemeniz gerekir. E devlet şifresi dışında diğer yöntemleri kullanarak da sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra 4B Tescil Kaydı hizmetini bularak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz ya da sitemiz üzerinden Bağ-kur tescil kaydı sorgulaması yapmak için yazı bitiminde vermiş olduğumuz bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Bağlantıya tıklamanız halinde yukarıda ki E devlet sayfasına yönlendirileceksiniz.
Kırmızı daire içerisinde bulunan kısma kimlik numaranızı ve E devlet şifrenizi yazarak Bağ-kur tescil kaydınızın yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz.