Bağkur Erken Emeklilik
Bağkur, SSK, yani Sosyal Sigortalar Kurumu, ve Emekli Sandığı gibi bir sosyal güvenlik kurumuydu. 16 Mayıs 2006 tarihine kadar, bu üç kurumdan biri olan Bağkur, bir iş verene bağlı olmadan çalışan vatandaşlarımıza sosyal güvenlik hizmeti sunuyordu. Bunun dışında, Sosyal Sigortalar Kurumu, kısaca SSK, ise Bağkur’ un tam zıttı bir şekilde bir iş verene bağlı çalışan yani hizmet akdine tabi çalışanlar için sosyal güvenlik hizmeti sunuyordu ki SSK’ lı vatandaşlarımız nüfusumuzun oldukça büyük bir bölümüydü. Bu iki kurum dışında kalan bir de Emekli Sandığı vardı. Emekli Sandığı ise Maliye Bakanlığı’na bağlıydı ve emekli olduktan sonra memurların sosyal güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışırdı. Daha sonra, bu üç kurum, Bağkur, SSK, Emekli Sandığı, Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında birleştirildi. Bu kadar çok bahsettiğimiz sosyal güvenlik kavramı ne anlama gelmektedir? Sosyal güvenlik kavramı, bir devletin kendi vatandaşlarının sağlığını, geleceğini güvence altına almak adına yaptığı bütün düzenlemeler, çalışmalar ve iyileştirmeleri kapsar. Sosyal güvenliğe sahip olmak, her insanın hakkı olan bir durumdur. Bu yüzden devletler bu durumu vatandaşları için sağlamak zorundadır. Yani vatandaşlarının sosyal güvenliğini sağlamak bir açıdan devletlerin vazifesidir. Ülkemizde de sosyal güvenliği sağlamaya yönelik birçok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmaların başında Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun kurulmuş olması gelir. Bu kurum sayesinde, vatandaşlarımız sosyal güvenlik içinde olarak hayatlarının pek çok zamanında, birçok alanda, ihtiyaçları olduğunda bir destek bulur ve yine birçok alanda kolaylık sağlamış olur. Sosyal güvenliği olan yani sigortalı kişiler, hastalık ve kaza durumlarında hastanelerden, emekli olunca emekli maaşından, iş göremeyecek bir duruma düşerlerse yardım ödemesinden faydalanabilirler. Tüm bunlardan yola çıkarak diyebiliriz ki sosyal güvenlik sayesinde insanlar mağdur olmaktan kurtulabilir ve yine tüm bunları göz önünde bulunduracak olursak diyebiliriz ki sosyal güvenliğe sahip olmak insan hayatının önemli bir ögesidir.
Bağkur, yazımızın başında da bahsetmiş olduğumuz gibi hizmet akdine tabi olmaksızın çalışan insanlar için hizmet veren bir sosyal güvenlik kurumudur. Hizmet akdine tabi olmak kavramını açıklayacak olursak şöyle diyebiliriz: Hizmet akdine tabi olmak, işçinin işverenin emir ve talimatlarına uyduğu, iş verenin denetiminden geçtiği bir şekilde iş yapması demektir. Bu çalışma şeklinde işçi ve işveren karşılıklı olarak taahhüt verirler. Bu taahhüt şudur; işçi emeğini hizmet olarak sunacak ve karşılığında işverenden bir ücret alacak. Bağkur’ lu bireyler için ise böyle bir durum söz konusu değildir, bu bireyler hizmet akdinden bağımsız çalışan bireylerdir. Kısaca Bağkur’ lu bireyler, kendi nam ve hesabına çalışan bireylerdir.
Bu yazımızda Bağkur erken emeklilik hakkında bilgi vereceğiz.
Bağkur Erken Emeklilik
Bağkur erken emeklilik konusuna girmeden önce, sosyal güvenlik kapsamında emekli olabilmek için, sigortalı kişiler düzenli olarak belli bir miktar Sosyal Güvenlik Kurumu’ na bir ödeme yaptığını hatırlatalım. Bu ödemeye, hepimizin de bildiği gibi, prim diyoruz. İşte emekli olmak için hem SSK’ lı hem de Bağkur’ lu kişiler sigortalı oldukları zamandan itibaren istisnai durumlar dışında her gün için belli bir miktar prim öder ve ödedikleri primler belli bir miktara ulaşınca emekli olabilirler. (Bağkur emeklilik hesaplama)
SSK kapsamında sigortalı olan kişiler için prim ödenen bu süre 7 bin 200 gündür. Bu kişiler prim ödedikleri 7 bin 200 günün sonunda emekli olabilirler. Bağkur kapsamında sigortalı olan kişiler için ise durum biraz farklıdır. Bu kişiler fazladan bin 800 gün daha prim ödeyerek emekli olmaktadır. Bu da, Bağkur’lu kişilerin emekli olabilmek için SSK’ lı kişilerden 5 yıl daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir.
Bu 5 yıllık farkı ortadan kaldırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bağkur erken emeklilik konusunda birtakım çalışmalar yürütüyor. Bağkur erken emeklilik için Erken Emeklilik kanunu hazırlanmaktadır. Yüksek bir ihtimal ile bu sene sonuna ya da en geç 2017′ de çıkması beklenen bu kanun ile birlikte Bağkur ve SSK sigortalıları arasındaki fark ortadan kaldırılacak. Böylece Bağkur sigortalıları da 7200 gün ile emekli olabilecek. Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte, birçok esnaf Bağkur erken emeklilik ile emekli olabilecek.
Aynı zamanda, Bağkur erken emeklilik konusunda sigortalıların önündeki bir diğer engel ise SGK’ ya olan borçları. Bu nedenle, SGK Bağkur erken emeklilik için sigortalılara borçlarını yapılandırmaları için bir fırsat sunuyor. Kişiler, Bağkur erken emeklilik için prim borçlarını 1 Eylül 2016 tarihinden 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılandırabilir.
Bağkur erken emeklilik için yapılan bu düzenlemede, asıl borç aynen kalırken gecikme zammı ve faizi silinecektir. Ayrıca kredi gibi ödeme kolaylıkları sağlanacak. Peşin ödemeyi seçenler 2 Ocak 2017′ ye kadar ödeme yapacaklar ve böylece emekli olacaklar; taksitle ödemeyi seçenler ise taksitleri bittikten sonra emekli olabilecek.