Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Bağkur Kesintisi

Sosyal güvenlik, devletin vatandaşlarının sağlığını ve geleceğini güvence altına almasını sağlayan düzenlemeler bütünü demektir. Sosyal güvenlik, bir insan hakkıdır ve aynı zamanda vatandaşlarının sosyal güvenliğini sağlamak bir devlet görevidir. Devletler, vatandaşlarının sosyal güvenliğini sağlamaya yönelik hizmetler yaparlar. Mesela, ülkemizde sosyal güvenliği sağlamaya yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmaktadır. Sosyal güvenlik sayesinde, kişiler hayatları boyunca her zaman bir destek bulurlar. Sosyal güvenlik sayesinde birçok alanda kolaylık sağlayabilir, mağdur olmaktan kurtulabilirler. Sosyal güvenliği olan kişiler, hastalık, kaza gibi durumlarda hastanelerden faydalanabilir, emekli olduklarında emekli maaşı alabilirler. İş göremez durumlarında yardım parası alabilir, bir nebze de olsa mağduriyetlerini giderebilirler. Bu gibi nedenlerden yola çıkarak diyebiliriz ki sosyal güvenlik içinde olmak yaşam kalitesini etkileyen önemli unsurlardan biridir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ na bağlı bir kurumdur. Daha önceleri SSK, Bağkur, Emekli Sandığı şeklinde ayrılmış olan bu üç kurumun devredilmesiyle oluşmuştur. Genel tabiriyle; SSK, yani Sosyal Sigortalar Kurumu, bir işverene bağlı çalışanlar için olan sosyal güvenlik hizmeti verirken Bağkur ise herhangi bir hizmet akdinden bağımsız çalışan vatandaşlar için sosyal güvenlik hizmeti verirdi. Emekli Sandığı ise emekli olan memurlar için sosyal hizmet veren Maliye Bakanlığı’ na bağlı bir kuruluştu. Bu üç kurum, 16 Mayıs 2006 tarihinde, Sosyal Güvenlik Kurumu altında birleştirilmiştir.

Bağkur daha önce de belirttiğimiz gibi herhangi bir hizmet akdine tabi olmaksızın çalışan vatandaşlar için hizmet veren bir sosyal güvenlik kurumudur. Peki hizmet akdine tabi olmak nedir? Hizmet akdine tabi olmak demek, işçi ve işverenin karşılıklı taahhüt vermesi sonucu işçinin işverenin emir, talimat ve denetimi altında iş yapmasıdır. İşçinin emeğini hizmet olarak sunması ve karşılığında bir ücret alması demektir. Bağkur’ lu bireyler hizmet akdinden bağımsız çalışan bireylerdir. Kısaca Bağkur’lu bireyler, kendi nam ve hesabına çalışan bireylerdir. Bunlara örnek olarak esnaflar, şirket ortakları vs verilebilir.

Bu yazımızda Bağkur kesintisi hakkında bilgi vereceğiz.

 
Emekli olduktan sonra tekrar Bağkurlu olarak çalışmaya başlayan, örneğin bir dükkan açan ya da bir şirkete ortak olan bireylerin emekli maaşından yapılan kesintiye Bağkur kesintisi denir. Bu Bağkur kesintisi, Sosyal Güvenlik Destek Primi, kısaca SGDP, adı altında alınmaktadır. Emeklilik ve yaşlılık şartlarını yerine getirmiş ve aylık bağlanmış kişiler, eğer hizmet akdine tabi çalışmaya başlarsa işverenlerinden; kendi adına ve hizmetine çalışmaya başlarsa kendilerinden alınacak olan prim Sosyal Güvenlik Destek Primi dir. Biz bu yazımızda, emekli maaşı alırken kendi adına ve hizmetine çalışan kişilerden yapılan Bağkur kesintisi hakkında bilgi vereceğiz.

Bağkur kesintisi, emekli aylığının yaklaşık %15′ i kadardır. Bağkur kesintisi sorgulama işlemi, e- devlet üzerinden yapılmaktadır. Yazımızın devamında Bağkur kesintisi sorgulamasının nasıl yapılacağına yer verdik.

e- devlet, birçok sorgulama, doğrulama, kayıt gibi işlemi yapabileceğiniz bir sistemdir. Bağkur kesintisi için de sorgulama işlemi e- devlet üzerinden yapılmaktadır.

Öncelikle e- devlet sistemine TC kimlik numaranız ve PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında temin edebileceğiniz e- devlet şifresiyle giriş yapmalısınız. Aşağıdaki linke tıklayarak e- devlet giriş sayfasına gidebilirsiniz.

 Bağkur kesintisini e- devlet üzerinden öğrenmek için TIKLAYINIZ !

edevlet

Verilen linke tıklayarak görseldeki sayfaya ulaşacaksınız, TC kimlik numarası ve e- devlet şifresini girerek Sisteme Giriş Yap butonuna tıklayın.

Daha sonra, Bağkur kesintisi sorgulamak için 4B Emekli Aylığı Kesintileri sayfasına gidin. Bu işlem için aşağıda verilen linki de kullanabilirsiniz.

4b Emekli Aylığı Kesintileri Sorgulamak için TIKLAYINIZ !

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.