E-Devlet ile Maaş Sorgulama
Her insan çalıştığı işte yaptığı, ortaya koyduğu bir hizmet ya da emek sonrası belirli bir miktar ile ücretlendirilir. Genelde aydan aya alınan ve tüm bir ayın çalışması sonucu kazanılan paraya maaş deriz. İnsanlar birbirinden farklı birçok sektörde çalışarak farklı farklı kazançlar elde ederler. Resmi bir işte çalışıyor olduğunuz sürece, kazandığınız para, aylık aldığınız maaş sabit ve belirli bir güvence altında olur. Bu, işveren ve çalışan arasında olması gereken bir durumdur. Çalışma hayatının devlet kapsamında yürütülen kısmına baktığımızda, bizim ülkemizde devlet çalışanları, özel sektör çalışanlarına göre bu açıdan biraz daha avantajlı sayılabilmektedir. Devlet dairelerinde çalışan kamu sektörü çalışanları da, yine az önce bahsettiğimiz aylık maaş sistemi ile ücretlendirilirler.
Her nerede çalışıyor olursanız olun, çalıştığınız iş resmi olduğu sürece, aldığınız maaş miktarı bellidir. Gerektiği durumlarda bu maaşların ne kadar olduğu, maaşınıza ait bordroya ihtiyaç duyduğunuzda, son gelişmelerden önce gerekli kurumlara başvurarak bu bilgilere ulaşmak mümkündü. Fakat artık içinde bulunduğumuz teknoloji çağı ile birlikte birçok diğer işlemde yaptığımız gibi, maaş bilgilerimizi sorgulayabilmek için yerimizden kalmamıza gerek yok. Yeni geliştirilen sanal portallar sayesinde, normalde yapıldığında çok vakit harcatacak bu tür işleri, internet üzerinden gerekli web sitelerine girerek kolaylıkla halledebilir hale gelmiş durumdayız. Bu sayede artık devlet dairelerinde uzun kuyruklar bekleyip vakit kaybetme durumumuz da ortadan kalkmış bulunmakta.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu anlattığımız kolaylık E-Devlet sistemi sayesinde gerçek olmuştur. E-Devlet sistemi, kişinin ihtiyacı olan bazı bürokratik işlemleri halledebileceği sanal bir devlet portalı olarak görülebilir. E-Devlet bünyesi altında toplanılan işlemleri ayrı ayrı yapmaya kalksak çok fazla vaktimizi alırdı. Fakat tek sistem altında toplanmış olması büyük bir avantajdır ve bu sayede sunulan hizmetleri yerimizden kalkmadan kullanabiliriz. Bunun için E-Devlet sistemine giriş yapmak gerekmektedir. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için, TC kimlik numarası ile birlikte E-Devlet sistemi giriş şifresine ihtiyacımız olacaktır. Eğer daha önce E-Devlet sistemini kullanmamışsanız, büyük ihtimalle şifre de edinmemişsinizdir. En yakınınızda bulunan PTT şubesine kimliğiniz ile birlikte uğrayarak gerekli olan E-Devlet şifresini edinebilirsiniz.
E-Devlet ile Maaş Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-Devlet ile maaş sorgulama yapmanız mümkündür. Maaş bordrosu ya da maaş hesaplama gibi merak edilen işlemler E-Devlet sistemi üzerinden kolayca halledilebilir. Üç adet E-Devlet ile maaş sorgulama ekranı bulunmaktadır. 4A, 4B, 4C şeklinde sıralanmış olarak bulabileceğiniz E-Devlet ile maaş sorgulama sistemlerine, E-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğer E-Devlet ile maaş sorgulamanızı daha önce yapmadıysanız ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, yazımızın devamında anlatacağımız adımları uygulayarak sisteme rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.
Öncelikle yapmanız gereken E-Devlet ile maaş sorgulamak istediğiniz maaş türünü seçmenizdir. Az önce bahsettiğimiz gibi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üç çeşit bulunmaktadır. Önce aşağıda verdiğimiz linklerden E-Devlet ile maaş sorgulama yapmak istediğiniz maaş türünü seçin.
Verdiğimiz bağlantılardan size uygun olana tıklayın. Açılan yeni sayfada göreceğiniz şekilde, sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi, altı kırmızı çizgi ile belirtilmiş olan “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayınız.
Belirtilen butona tıkladığınızda karşınıza çıkacak olan yeni sayfadan sisteme girişi yapabilirsiniz. Görselde kırmızı kutucuk ile gösterdiğiniz bölgede, TC numaranızı ve PTT şubelerinden aldığınız E-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş butonuna tıklayınız.
Bütün işlemleri tamamlayıp sisteme giriş yaptıktan sonra, açılan sayfadan maaş ile ilgili işlemlerinizi rahatlıkla yerine getirebilirsiniz.