Adli Sicil – Sabıka Kaydı Nereden, Nasıl Alınır? Nasıl Silinir?
Resmi ya da özel kuruluşlar tarafından veya yabancı ülkelerle alakalı işlemlerde o ülkedeki yetkili makam tarafından talep edilen adli sicil kayıtları, son derece büyük bir önem taşır. Kişinin sabıka kayıtlarına ilişkin detayların görüntülenmesine olanak tanıyan bu belgeler, günümüzde çok daha kolay bir şekilde temin edilebiliyor. Suç kayıt belgesi olarak da bilinen bu belgeler genellikle iş başvuruları esnasında işveren konumundaki kurum ya da kişi tarafından talep edilir. Sabıka kayıtlarındaki bilgilerin işveren pozisyonundaki kişi ya da kurumun koşullarının dışında olması halinde genellikle çalışan adayları işe alınmaz ve başvuruları geri çevrilir. Dolayısıyla adli sicil kayıtlarını temiz tutmak için herhangi bir suça bulaşmamak ve bu kayıtları düzenli olarak kontrol ederek bir hata sonucu oluşturulan bir kaydın olup olmadığını incelemekte fayda var.
Sabıka Kaydı Nereden Alınır?
Resmi ya da özel kuruluşlara veya yabancı ülkelere teslim edilmek için oluşturulan adli sicil kaydı nereden alınır sorusu pek çok vatandaşın ilgilendiği konular arasında yer alıyor. Gizli tutulan evraklar arasında yer alan bu kayıtlar, önceki dönemlerde yalnızca adliyelerden alınabiliyordu. Günümüzde ise bu kayıtları adliye binalarında yer alan adli sicil müdürlüklerinden, kaymakamlıklardan, yurt dışındaki büyükelçiliklerden ya da e-devlet sistemi aracılığıyla internet üzerinden almak mümkündür.
Eğer kaydı kendi adınıza alacaksınız kimlik belgeniz ile ilgili kuruluşlara müracaat etmeniz yeterli olacaktır. Fakat 18 yaşından küçüklerin tek başlarına bu belgeleri alamayacaklarını söylemek gerekir. Zira 18 yaşını doldurmayan vatandaşların ebeveynlerinin bu belgeleri alma hakları vardır.
Diğer taraftan noter huzurunda vekaletname hazırlanması halinde hak sahibi vatandaşın vekil tayin ettiği kişi de adliye, kaymakamlık ya da büyükelçilikler aracılığıyla adli sicil kayıtlarını temin edebilir. Bu kişilerin de belgeyi temin edebilmesi için yanlarında kimlik belgelerini ve vekaletnameyi getirmeleri gerekecektir.
Sabıka Kaydı İnternetten Nasıl Alınır?
İnternet üzerinden Turkiye.gov.tr adresinde hizmet veren e-devlet sistemi aracılığıyla ücretsiz ve hızlı bir şekilde adli sicil kaydı sorgulaması gerçekleştirmek mümkündür.
- Sabıka kaydınızı e-devlet sistemi üzerinden incelemek istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sistemdeki ilgili sayfayı açın.
- Adalet Bakanlığı tarafından e-devlet sistemi üzerinden sağlanan adli sicil kaydınızı sorgulamaya yönelik işleme başlayabilmek için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. Bunun için “kimliğimi şimdi doğrula” yazısının yer aldığı mavi renkli butona tıklayın.
- Giriş sayfasına geldiğinizde e-devlet sabıka kaydı işlemlerine başlamak için ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranız ile e-devlet parolanızı yazmanız gerekir. Daha sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayarak giriş işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Eğer henüz e-devlet parolanızı oluşturmadıysanız size en yakın konumdaki herhangi bir PTT merkezine giderek yetkili personele kimlik kartınızı göstermek şartıyla içerisinde şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın almanız mümkündür.
- Şifrenizi unutmanız durumunda ise sayfada gördüğünüz “şifremi unuttum” butonuna tıkladıktan sonra kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını ilgili boşluklara doğru bir şekilde yazmanız ve son olarak sistem tarafından cep telefonu numaranıza gönderilen kısa mesajda yazılı olan güvenlik kodunu girmeniz gerekir. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız bulunmuyorsa bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır ve yeni bir parola temin edebilmek için tekrar bir PTT merkezine giderek yeniden zarf satın almanız gerekecektir.
- Diğer taraftan e-devlet parolası dışındaki bazı yöntemler ile de sisteme giriş yapmak mümkündür. Giriş ekranında yer alan üst menüde görmüş olduğunuz internet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza ya da T.C. kimlik kartı seçeneklerinden size uygun olanı seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptığınız zaman sizi bir bilgilendirme metni karşılayacaktır. Bu metinde size, 24 saat içerisinde en fazla dört tane belge oluşturabileceğiniz ve diğer detaylar yer aktarılır. Bilgilendirme metnindeki koşulları okuyup kabul ettiğinizi beyan eden “yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” seçeneğini işaretleyip alt bölümde yer alan “devam et” butonuna tıklayabilirsiniz.
- Bir sonraki aşamada ise ilk bölümde karşınıza “sorgulamaya esas bilgileriniz” başlıklı bir alan çıkacak ve bu alanda kimlik bilgileriniz yer alacaktır. Eğer bu bölümde hatalı bir bilgi varsa “profil ve ayarlarım” bölümüne giderek “bilgilerimi yenile” butonuna tıklamanız gerekir.
- “Sorgulamaya esas bilgileriniz” bölümünün hemen altında ise sabıka kaydı almanız için doldurmanız gereken bir form bulunur.
- Sorgulama formunda ilk olarak “kurum türü” alanına gelmeniz ve buradan resmi, özel ya da yabancı ülke (tercümeli) seçeneklerinden birini işaretlemeniz gerekir. Daha sonra ikinci sıradaki “belgenin neden verileceği” bölümüne gelerek sizin için uygun olan seçeneği işaretleyip üçüncü bölüme geçebilirsiniz. Üçüncü bölüm “belgenin nereye verileceği” başlığıyla yer alır. Burada belgeyi teslim edeceğiniz kuruluşun ismini yazdıktan sonra en altta yer alan “sorgula” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
- Sorgulamanızı gerçekleştirdikten sonra adli sicil kaydınızın yer aldığı belge karşınıza gelecektir. Belgeyi tekrar kullanmak istiyorsanız çıktısını almayı ya da bilgisayarınıza kaydetmeyi unutmayın.
- Ayrıca belgeyi oluşturduğunuz esnada hangi kurum için oluşturduğunuzu belirttiğiniz için aynı belgeyi birden fazla kuruma vermemeye, her kurum için farklı bir belge oluşturma konusunda dikkatli olmaya çalışmanızda fayda olacaktır.
E-devlet sistemi üzerinden sabıka kayıtlarınızı sorgulamak için TIKLAYINIZ!
Çift Sorgulu Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?
Çift sorgulu sabıka kayıtlarını almak için adliye binalarındaki adli sicil müdürlüklerine başvurmak gerekir. Çift sorgulu kayıtlarla sıradan sabıka kayıtları genelde karıştırılır. Normal sabıka kayıtlarında silinen cezalar yer almazken çift sorgulu adli sicil kayıtlarında ise arşivde kayıtlı olan bütün cezalar yer alır.
Adli Sicil Kaydı Ne Zaman Silinir?
Adli sicil kayıtlarının silinmesine yönelik süreç duruma göre farklılık gösterebilir. Dolayısıyla adli sicil kaydının silinmesine yönelik tek bir örnek üzerinden net bir tarih vermek mümkün olmayacaktır. Bunun için bu kayıtların nasıl silindiğini bilmek gerekir.
Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?
Adli Sicil Kanunu kapsamında sabıka kayıtlarının nasıl ve hangi durumda silineceği açık bir şekilde ifade edilmiş, ortaya çıkması muhtemel tereddütler ise Yargıtay yoluyla giderilmiştir. Bu bağlamda adli sicil kayıtlarının silinmesine yönelik uygulamalar şu şekildedir:
- Eğer ceza ile güvenlik tedbirine dair infaz tamamlandıysa adli sicil kaydı, infazın tamamlanması ile beraber kendiliğinden silinir. İnfazın tamamlanmasıyla anlatılmak istenen; eğer ceza, hapis cezasıysa tahliye tarihi ya da denetim süresinin sona erdiği tarihtir. Cezanın adli para cezası olması halinde bu para cezasının ödendiği tarih ya da tazyik hapsine çevrildiyse cezaevinden çıkılan tarihtir. Örnek vermek gerekirse üç senelik kesinleşen cezası yüzünden 1 Ocak 2017 tarihinde hapse giren bir kişi denetimli serbestlik uygulamasından faydalanıp 1 Ocak 2018 tarihinde tahliye olsa da sabıka kayıtlarının silinmesi için 1 Ocak 2020’den sonraki günü beklemelidir.
- Ceza mahkumiyetini tüm sonuçlarıyla ortadan kaldıran bir durum olması halinde (şikayetten vazgeçme ya da etkin pişmanlık gibi) sicil kaydı silinir.
- Zaman aşımı sebebiyle ya da genel af veya kişinin ölümü halinde de sicil kaydı silinir.
Hangi Suçlar Sabıka Kaydına İşlenir?
Adli sicil kayıtlarında yer alması gereken suçlar kanun tarafından belirlenmiştir. Adli Sicil Kanunu’nda yer alan 4. madde kapsamında tanımlanan suçların bu kayıtlarda yer alması gerekir.
Adli Sicil Kaydında Neler Gözükür?
- Hapis cezasına ilişkin kararlar
- Hapis cezasına ilişkin erteleme kararları
- Adli para cezaları
- Seçenek yaptırıma çevrilen kısa süreli hapis cezaları
- Belirli hakların kullanılmasına ilişkin yoksunluğa ilişkin karar
- Bir Türk vatandaşı hakkında yabancı bir mahkemenin verdiği ve kesinleşmiş olan mahkumiyet kararının Türk hukuku bakımından incelenmesi neticesinde Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemenin alacağı karar
- Cezaya ilişkin mahkumiyeti tüm sonuçlarıyla ortadan kaldıran etkin pişmanlık ya da şikayetten vazgeçme gibi eylemler dolayısıyla verilen kararlar
- Cezanın zaman aşımına uğradığının tespitine ilişkin kararlar
- Genel ya da özel affa ilişkin kanun veya özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı
- Askeri Ceza Kanunu kapsamında verilmiş olan mahkumiyet kararlarındaki feri cezalar
Adli Sicil Kaydında Neler Gözükmez?
Adli Sicil Kanunu’ndaki 5. madde kapsamında aşağıdaki kararların adli sicil kayıtlarında gözükmemesine karar verilmiştir:
- Disiplin suçları ile sırf askeri suçlara ilişkin mahkumiyet kararları
- Disiplin ya da tazyik hapsine ilişkin alınan kararlar
- İdari para cezasına ilişkin alınan kararlar