Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) 21 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Eczacılık Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine göre, klinik eczacılık ve fitofarmasi dallarında uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayları seçmek için düzenlenir. EUS mesleki sınavı yılda bir defa gerçekleştirilir. EUS başvuru koşulları şunlardır;

  • Eczacı olmak veya bu alanda eğitime devam ediyor olmak
  • Meslek ve sanatını uygulama noktasında, uzman olmak istenilen dalda çalışılmasına engel oluşturabilecek ruhi ve bedeni bir hastalığı olmamak
  • Türk Soylu Yabancılar için Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak
  • Burstan dolayı mecburi hizmetin bulunması durumunda bu mecburi hizmetlerin sınav günü itibariyle üç ay içerisinde bitirilecek olması

Yukarıda sayılan EUS başvuru koşulları dışında atanmak için kanun, tüzük veya yönetmelik tarafından ön görülen başka koşullar varsa bu koşulların da sağlanıyor olması gereklidir. Başvuru koşullarını taşımayan adaylar sınava başvuru yapamaz. Başvuru yapılmış olsa bile hak iddiasında bulunulamaz.

EUS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

EUS başvuru işlemi, adaylar tarafından ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Sisteme T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile giriş yapıldıktan sonra ekranın sol tarafında yer alan menü kullanılarak başvuru işlemi tamamlanabilir. Sistem üzerinde başvuru işlemi yapıldıktan başvurunun tamamlanabilmesi için EUS ücreti de yatırılmalıdır. Aday işlemleri sisteminden başvuru yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların sınav başvuruları geçersiz olarak sayılır.

EUS başvuru işleminin aday işlemleri sisteminden yapılabilmesi için sistemde adayın geçerli fotoğrafının ve eğitim bilgisinin bulunması gereklidir. Son 50 ay içinde sistem yüklenmiş olan fotoğraflar geçerli olarak sayılır. Geçerli fotoğrafı olmayan adaylar, başvuru merkezleri aracılığı ile başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru merkezlerinden yapılacak olan işlem için 5 Türk Lirası ücret alımı yapılır. ÖSYM’nin internet sitesinden başvuru merkezlerinin adreslerine ulaşılabilir.

ÖSYM tarafından belirlenen başvuru tarihleri içinde EUS başvurusu yapmayan adaylar, geç başvuru gününde başvuru yapabilirler. Geç başvuru günü, normal başvuru sürecinden yaklaşık 2 hafta sonra olur. Geç başvuru için adaylara sadece bir gün başvuru hakkı tanınır. Bu bir günde adayların hem aday işlemleri sistemini kullanarak başvuru yapmaları hem de ÖSYM’nin ”Ödemeler” alanından başvuru yapmaları gereklidir. Geç başvuru gününde diğer başvuru sürecinden farklı olarak daha fazla ücret alınır ve ödeme yalnızca ”Ödeme” alanı üzerinden kredi kartı/banka kartı ile yapılır. Bunun dışında adaylar sınava Ankara’da girebilirler. Geç başvuru gününde sınav merkezi tercihi yapılamaz.

EUS BAŞVURU İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

EUS SINAV ÜCRETİ

EUS için sınav ücreti 150 TL’dir. Sınav ücreti için son ödeme günü, başvuru tarihinin sona erdiği günden bir gün sonradır. Örneğin ayın 20’sinde başvuru süresi sona eriyorsa sınav ücretinin en geç ayın 21’inde ödenmesi gerekir.

Sınav ücreti, ÖSYM EUS başvuru kılavuzunda yer alan banka seçenekleri ile ve ÖSYM’nin ”Ödemeler” alanı kullanılarak ödenebilir. Sınav ücreti son ödeme gününde bankalardan mesai saati bitimine kadar, Ödemeler alanından da saat 23.59’a kadar ödenebilir.

EUS sınav ücreti ödenebilecek banka seçenekleri;

– Akbank internet bankacılığı, tüm ATM’leri ve şubeleri (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)

-Albaraka Türk Katılım Bankası internet bankacılığı, tüm ATM’leri ve şubeleri (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)

-Finansbank internet bankacılığı, tüm ATM’leri ve şubeleri (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)

– Kuveyt Türk Katılım Bankası internet bankacılığı ve tüm şubeleri (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)

– Halkbank internet bankacılığı ve şubeleri

-Türk Ekonomi Bankası internet bankacılığı ve tüm şubeleri

-Ziraat Bankası mobil bankacılık ve internet bankacılığı

EUS Yerleştirme İşlemi

Adayların EUS sonuçlarına göre yerleştirme işleminin yapılabilmesi için dil yeterliliği ve mesleği yapmak için yetkili olma şartları aranır. EUS puanları ÖSYM tarafından açıklandıktan sonra, aday işlemleri sisteminden işlemler gerçekleştirilir. Yerleştirme işlemleri, tercih kılavuzuna göre yapılır. Tercih işlemini gerçekleştiren adaylar, tercih süresi içinde yapılan tercihlerde değişiklik yapabilirler. Tercih süresi sona erdikten sonra tercihlerde herhangi bir değişiklik yapılamaz.

Adayların tercih için 30 tercih hakkı bulunur. Tercih yapılabilmesi için EUS puanının en az 45 puan olması gereklidir. Puanı 45’ten düşük olan adaylar, yerleştirme işlemine dahil edilmezler. Sınav puanında eşitlik olması durumunda seçim yapılan uzmanlık dalını tercih listesinde daha üst sıraya koyanlara öncelik verilir. Eğer bu durumda da eşitlik bozulmazsa doğum tarihi daha yeni olan adaylar için öncelik tanınır.

Sınav başvurusu sürecinde mezuniyet tarihi bulunmayan adayların, mezun oldukları üniversiteye başvurup YÖKSİS üzerindeki eğitim bilgilerinin tercih aşamasında güncel olmasını sağlaması gereklidir.

EUS Ek Yerleştirme

EUS sonuçları ilan edildikten sonra yerleştirme sonucunda adayların tercihte bulunmaması, yerleştirilmiş olmasına rağmen adayın atanma için durumunun uygun olmaması ya da yerleştirme işlemi yapılan adayların başvuru süresi içinde başvuru yapmamasından dolayı boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılır. Ek yerleştirme için gerekli olan başvuru koşulları;

a) EUS ilgili dönem sınavına girmek

b) EUS ilgili dönemi sonunda programlara yerleştirilmemiş olmak

c) Yerleştirme için esas alınacak olan Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı puanı 45 ve üzerinde olmak

Ek yerleştirme işlemleri için adaylar, 15 TL tercih ücreti öder. Tercihler sisteme kayıt edildikten sonra ÖSYM/Ödemeler alanı kullanılarak tercih ücreti yatırılmalıdır.

EUS SINAV VE YERLEŞTİRME SONUÇLARININ AÇIKLANMASI

ÖSYM tarafından sonuçlar ilan edildikten sonra adaylar, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile sonuc.osym.gov.tr internet sitesi üzerinden ya da ÖSYM mobil uygulaması üzerinden sonuç bilgilerine ulaşabilirler. Sınav ve yerleştirme sonuçları için sonuç belgesi basılmaz. Adayların sonuç belgeleri posta yolu ile adayların adreslerine gönderilmez. ÖSYM internet sitesinde yapılan duyurular tebliğ niteliğindedir.

EUS SINAV VE YERLEŞTİRME SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.