Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama
Sigorta primleri ödenen çalışanlar, çalışma hayatlarını noktaladıkları zaman ne kadar emekli maaşı alacaklarını merak eder. Sosyal Güvenlik Kurumu, belirli standartlara göre vatandaşların emekli maaşlarını hesaplar ve emekliliğe hak kazanan vatandaşlara ödemelerini yapar. Bu emekli aylıklarına ilişkin tüm sorgulamalar ve hesaplamalar ise e-devlet ve SGK sitesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Emekli Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Emekli maaşı aylık sorgulamaya ilişkin işlemleri Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren e-devlet sistemi aracılığıyla online olarak gerçekleştirmek mümkündür.
- Emekli maaşına yönelik sorgulamalar her sınıf için ayrı bir bağlantıdan gerçekleştirilir. Bu bölümün en altına gidip SSK emeklisi olanlar 4A, BAĞ-KUR emeklisi olanlar 4B, Emekli Sandığı emeklisi olanlar ise 4C ile ilgili bağlantıya tıklayarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. Aşağıda anlatılan giriş işlemleri her sınıf için aynı şekilde gerçekleşecektir.
- Aşağıdaki bağlantılardan size uygun olana tıkladıktan sonra sisteme giriş yapabilmek için öncelikle karşınıza çıkan ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” bağlantısına tıklayarak giriş sayfasına geçmeniz gerekir.
- Giriş yapmak için önünüzdeki ekranda yer alan boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet parolanızı yazın. Daha sonra “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı mavi renkli butona tıklayın.
- Eğer henüz bir e-devlet parolası edinmediyseniz mesai saatleri içerisinde size yakın konumda bulunan PTT ofislerinden herhangi birine gidip yetkili personele kimlik kartınızı göstermek koşuluyla içerisinde e-devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
- Daha önce bir şifre oluşturmuş olmanıza rağmen şifrenizi hatırlamıyorsanız giriş ekranında yer alan “şifremi unuttum” bağlantısına tıklayarak şifre sıfırlama aşamalarına geçebilirsiniz. Burada size yöneltilen güvenlik amaçlı sorulara kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını yazarak yanıt vermeniz ve daha sonra cep telefonu numaranıza iletilen kısa mesajda yer alan onay kodunu ilgili boşluğa girmeniz gerekir. Eğer sisteme kayıt edilmiş bir cep telefonu numaranız bulunmuyorsa bu işlemi yapmanız mümkün olmayacakve yeniden herhangi bir PTT ofisine giderek yeni bir şifre zarfı satın almanız gerekecektir.
- E-devlet şifresi dışında da sisteme çeşitli yöntemlerle giriş yapılabilir. Giriş sayfasında üst menüde yer alan opsiyonlar arasından internet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza ve T.C. kimlik kartı seçeneklerinden sizin için uygun olanı seçip ilgili aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.
- Eğer sisteme giriş yaptığınızda yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan “sisteme kayıtlı 4A / 4B / 4C emekli aylık bilginiz bulunmuyor” şeklinde bir uyarı ile karşılaşırsanız emekli aylığı almaya henüz hak kazanmamışsınız demektir. Bunun bir hata olduğunu düşünüyorsanız SGK ile iletişime geçmeniz gerekir.
- Diğer taraftan emekli aylığı almaya hak kazandıysanız bu aylığa ilişkin bütün detaylar sorgulama sonucunuz olarak bu sayfada yer alacaktır.
4A emekli aylık bilgisi sorgulamak için TIKLAYINIZ!
4B emekli aylık bilgisi sorgulamak için TIKLAYINIZ!
4C emekli aylık bilgisi sorgulamak için TIKLAYINIZ!
Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
Ne kadar emekli maaşı alacağınızı merak ediyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumunun internet üzerinden sunduğu emekli maaşı hesaplama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede emekli maaşı hesaplama formülü ile uzun süre işlem yapmanıza gerek kalmaz ve SGK sistemindeki güvenilir sorgulama ile sonuca daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
SSK Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
- SSK kapsamında çalışma hayatını sürdüren vatandaşlar, emeklilik hesaplamaları için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak SGK sitesindeki emekli aylık hesaplaması sayfasına gitmelidir.
- Karşınıza çıkan sayfadaki boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı, SSK sicil numaranızı, babanızın ismini, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve doğum tarihinizi yazın. Daha sonra en altta yer alan “sorgula” butonuna tıklayın.
- Bu aşamada karşınıza çıkan ekranda mavi renkli bölümdeki isim ve kazanç gününü incelemeniz ve eğer bir hata varsa o satıra ilişkin sol tarafta yer alan iptal seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Bilgiler doğruysa tüm satırların solunda onay seçeneği işaretli olmalıdır.
- Sağ tarafta kamu özel kodunu ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişinin olup olmadığını işaretleyip “hesapla” tuşuna tıklayın.
- Bu işlemin neticesinde hesaplanan aylık, ek ödeme, aylık bağlama oranları, ortalama yıllık kazanç, gösterge gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
SSK’lı vatandaşları kapsayan emekli aylığı hesaplama işlemi için TIKLAYINIZ!
Emekli Sandığı Emekli Aylığı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
- Memur emekli maaşı hesaplama işlemleri için de Sosyal Güvenlik Kurumunun açmış olduğu hesaplama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bunun için bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak ilgili sayfayı açın.
- 4C yani kamu çalışanları için ikramiye ve maaş hesaplaması yapılmasına imkan tanıyan formdaki derece, kademe, ek gösterge, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı, aylık tarihi, pay ve payda, kad. taz. ek gösterge, makam + temsil + görev tazminat göstergesi gibi bilgileri girip “hesapla” butonuna tıklayın.
- Bu işlemden sonra gerekli aşamaları takip ederek hesaplama sonucunuza ulaşabilirsiniz.
Kamu çalışanlarını kapsayan emekli aylığı hesaplama işlemi için TIKLAYINIZ!
BAĞ-KUR Emekli Aylığı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
- 4B sınıfında prim ödeyenler yani BAĞ-KUR kapsamında olanlar için emekli aylığı hesaplamaları e-devlet sistemi aracılığıyla yapılır.
- Hesaplama işlemine başlamak için bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak ilgili sayfayı açın.
- Karşınıza çıkan ekranda “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayarak giriş işlemlerini gerçekleştirin.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra bilgilendirme ekranındaki yazıları okuyun ve aylık hesaplama bölümündeki “kurumu” alanında esnaf ya da tarım seçeneklerinden birini işaretleyin. Daha sonra alt kısımda yer alan “sorgula” butonuna tıklayın.
- İşleminiz sonucunda hesaplamaya göre ne kadar emekli aylığı alabileceğiniz bilgisi sizinle paylaşılacaktır.
E-devlet sisteminden BAĞ-KUR emekli aylığı hesaplamak için TIKLAYINIZ!
Emekli Maaşı Ne Kadar?
2019’a girilmesiyle birlikte emekli maaşlarına ilişkin güncel tutarlar da belli oldu.
- BAĞ-KUR esnaf en düşük emekli maaşı: 1690 Türk Lirası
- Tarım en düşük BAĞ-KUR emekli maaşı: 1189,71 Türk Lirası
- SSK emeklisi en düşük maaş tutarı (2000 yılı öncesi) 1888 Türk Lirası
- SSK emeklisi en düşük maaş tutarı (2000 yılı sonrası) 1125.57 Türk Lirası
- Memur emeklisi en düşük maaş tutarı: 2379 Türk Lirası
- En yüksek emekli maaşı: 5390,70 Türk Lirası
- Polis emekli maaşı: 3035 Türk Lirası
- Emekli öğretmen maaşı: 2924 Türk Lirası
- Avukat emekli maaşı: 2924 Türk Lirası
- Engelli emekli maaşı (en az): 900 Türk Lirası
- 3. derece engelli emekli maaşı: 900 – 1100 Türk Lirası arası
- Malulen emekli maaşı ne kadar: 971 Türk Lirası
Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar?
SSK’dan emekli aylığı alanlar;
- Tahsis numarası 9 ile bitenler her ayın 17’sinde,
- Tahsis numarası 7 ile bitenler her ayın 18’inde,
- Tahsis numarası 5 ile bitenler her ayın 19’unda,
- Tahsis numarası 3 ile bitenler her ayın 20’sinde,
- Tahsis numarası 1 ile bitenler her ayın 21’inde,
- Tahsis numarası 8 ile bitenler her ayın 22’sinde,
- Tahsis numarası 6 ile bitenler her ayın 23’ünde,
- Tahsis numarası 4 ile bitenler her ayın 24’ünde,
- Tahsis numarası 2 ile bitenler her ayın 25’inde,
- Tahsis numarası 8 ile bitenler her ayın 26’sında emekli maaşlarını alırlar.
BAĞ-KUR’dan emekli maaşı alanlar;
- Tahsis numarasının son rakamı 5, 7, 9 olanlar her ayın 25’inde,
- Tahsis numarasının son rakamı 1 veya 3 olanlar her ayın 26’sında,
- Tahsis numarasının son rakamı 4,6, 8 olanlar her ayın 27’sinde,
- Tahsis numarasının son rakamı 0 veya 2 olanlar her ayın 28’inde emekli maaşlarını alırlar.
İlk Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar?
Maaş bağlanma süresi Sosyal Güvenlik Merkezindeki işlem yoğunluğuna göre değişir. Emekli maaşı talebinden sonra dosya incelenir ve genelde en geç 1-2 ay içerisinde maaş bağlanır.
Emekli Maaşı Banka Değişikliği Ne Kadar Sürer?
Banka değişikliğinde işlemlerin tamamlanması için ortalama olarak iki günlük bir süre gereklidir. Bu süre sonunda emekli aylığı yeni bankadan temin edilebilir.
Çalıştıkça Emekli Maaşı Düşer mi?
Emekli maaşının çalıştıkça düşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Temel kriter çalışma dönemindeki ortalama aylık kazançtır. Eğer çalıştıkça bu ortalama yükseliyorsa emekli maaşı artar, düşerse maaş tutarı da düşer.
Emekli Maaşı Olan Bakım Parası Alabilir mi?
Hanedeki kişi başına düşen gelire bakılır. Bu gelir Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen tutarlardan düşükse kişinin emekli maaşı olsa da bakım parasından faydalanması mümkün olur. Örneğin dört kişilik bir hanede 3388,68 TL’den düşük bir gelir varsa bu imkandan yararlanmak mümkündür.
Ölen Babanın Emekli Maaşı Nasıl Alınır?
Vefat eden kişinin emekli aylığı, yaşaması halinde eşine bağlanır. Eşi vefat ederse hak çocuklara geçer. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan çocuklar SGK’ya başvurarak babalarının emekli aylığından faydalanabilirler.
Yurt Dışı Borçlanması Emekli Maaşı Ne Kadar?
Bu konudaki hesaplamalar üç farklı zaman dilimi baz alınarak yapılır. 2000 yılı öncesini kapsayan borçlanma tarihleri için 1400-1600 TL, 2000-2008 dönemi arası için 1200-1400 TL, 2008 sonrası ve diğer iki dönemi kapsayacak şekilde olanlar için ise 1000-1200 TL olarak hesaplanır.