SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır? SSK Gün ve Prim Sorgulama
Çalışma hayatı ile ilgili en önemli konulardan birisi kayıtlı işçiliktir. Kayıtlı çalışma hayatı ise sigorta güvencesi ile sağlanır. Vatandaşların kayıt dışı çalıştırılmaları, sigorta güvencesi olmadan çalışma hayatlarına devam etmeleri anlamına gelir. Dolayısıyla işveren tarafından çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarının oluşturulması ve prim ödemelerinin düzenli ve doğru bir şekilde yatırılması gerekir.
Günümüzde SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı isimli sigorta kolları Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplandı. Dolayısıyla sigortalılık ile ilgili işlemlerin hepsi SGK çatısı altında gerçekleştirilmeye başlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta kollarını; 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayırdı. Eski sistemden tanımlayacak olursak SSK 4A sınıfına, BAĞ-KUR 4B sınıfına, Emekli Sandığı ise 4C sınıfına girmektedir. Bu sınıf kollarına uygun bir şekilde primleri yatırılan vatandaşlar, belirli çalışma şartlarını tamamladıktan sonra emekli olma hakkını elde edebilir ve devletten emekli maaşı alabilirler. Emekli olabilmek için vatandaşların prim gün sayılarını doldurmaları ve belli bir yaşa ulaşmaları gerekir.
Sigorta işlemlerinin kontrolü ve emeklilikle alakalı sorgulamalar için son derece önemli olan prim gün sorgulaması, hizmet dökümü gibi detaylara ulaşmak için günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine gitmeye gerek yoktur. Sosyal Güvenlik Kurumunun gerçekleştirmiş olduğu dijital entegrasyon sayesinde internet üzerinden son derece kolay ve hızlı bir şekilde hizmet dökümü almak, uzun vade gün sayısı ve prime esas kazancı öğrenmek mümkündür. Aynı şekilde vatandaşlar, emekliliğe ilişkin sorgulamaları da internet aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Emekliliğe ilişkin durum sorgulaması, aylık bilgisi, ne zaman emekli olunacağına dair detaylar da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dijital dünyaya aktarılan veriler arasındadır ve bunlara da ücretsiz olarak hızlı bir şekilde erişmek mümkündür.
SGK Hizmet Dökümü Nasıl Sorgulanır?
Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm bu hizmetleri kapsayan tescil ve hizmet dökümü sorgulamasını Turkiye.gov.tr adresinde faaliyetlerini sürdüren e-devlet sistemi ile gerçekleştirebilirsiniz.
- SGK sorgulama işlemine başlamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak e-devlet sisteminde SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kapsamındaki detayların tümünü kapsayan “SGK tescil ve hizmet dökümü” başlıklı sayfayı açmanız gerekir.
- E-devlet giriş işlemlerine başlamak için bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.
- Kimlik doğrulama aşamasına geçtiğiniz zaman sisteme giriş yapabilmek için ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numarası ve e-devlet parolası bilgilerinizi girmeniz gerekir. Bu bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
- Eğer henüz bir e-devlet parolası edinmediyseniz size yakın konumdaki herhangi bir PTT şubesine gidip yetkili personele kimlik belgenizi göstermek koşuluyla içerisinde e-devlet parolanızın yazılı olduğu zarfı satın almanız mümkündür.
- Daha önce bir şifre almanız ve bu şifreyi unutmanız halinde ise “şifremi unuttum” yazısına tıklayın ve karşınıza çıkan formda sizden istenen kimlik bilgilerini, bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını ve diğer istenen bilgileri girin. Sistemin sizden talep ettiği bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra cep telefonunuza bir kısa mesaj gönderilecektir. Bu mesajın içindeki güvenlik kodunu ekrandaki uygun boşluğa yazdıktan sonra şifrenizi yenilemeniz mümkün olacaktır. Eğer sistemde bir cep telefonu numaranız kayıtlı değilse bu durumda şifrenizi bu yöntemle sıfırlamanız mümkün değildir. Bu durumda yeniden bir PTT ofisine gidip tekrar e-devlet parolasının yazılı olduğu zarfı satın almanız gerekir.
- Sisteme e-devlet parolasının dışında farklı giriş yöntemleri de mevcuttur. Giriş ekranındaki üst menüde yer alan T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı, mobil imza ve elektronik imza seçeneklerinden birini tercih edip sisteme giriş yapmanız mümkündür.
- Sisteme giriş yaptığınızda karşınıza gelen sayfada ilk olarak SGK tescil bilgileri size sunulur.
- İsim, soyisim, T.C. kimlik numarası, anne ve baba adı, doğum tarihi ve yeri gibi bilgilerin hemen altında 4A, 4B, 4C ve Banka Sandığı tescil bilgileriniz yer alır. Tescil bilgilerinin olduğu bölümden SGK gün sorgulama işleminin sonucunu öğrenebilirsiniz.
- “Uzun vade gün sayısı” yazısının hemen yanında belirtilen sayı toplamda sigortalı olarak çalışmış olduğunuz uzun vade günleri belirtir.
- Sadece uzun vade değil, bütünü kapsayan SSK gün sorgulama işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız “tescil bilgileri” bölümünün hemen altında yer alan “hizmet dökümü türü” bölümüne gelip “tüm SGK hizmet dökümü” yazısına tıklamanız gerekir.
- SGK prim sorgulama işleminin sonucunu da SSK hizmet dökümü üzerinden öğrenebilirsiniz. SSK prim sorgulama için “P.E.K / Basamak Değeri / Ek Gösterge” bölümüne bakabilirsiniz.
E-devlet sisteminden SSK sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!
SSK Hizmet Dökümü İsimden Sorgulama İşlemi Mümkün müdür?
Günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki neredeyse tüm işlemler e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Bu sisteme giriş yaparken ise genelde T.C. kimlik numarası ile e-devlet şifresinin yazılması gerekir.
Bu bilgilere ulaşılamıyorsa ya da farklı bir yöntem kullanılmak isteniyorsa T.C. kimlik kartı, mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı yöntemleriyle de sisteme giriş yapılabilir. Dolayısıyla isimden sigorta sorgulama işlemi, internet dünyasında pek mümkün değildir.
Fakat hizmet dökümü almak isteyen vatandaşlar, kurumları için çalışan muhasebeciye başvurdukları zaman bu işlemlere gerek kalmadan belgelerini teslim alabilirler. Ayrıca kimlik belgesi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerinden herhangi birine gidilmesi durumunda da hizmet dökümünü teslim almak mümkündür.
SSK Emeklilik Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Emekli olmaya hak kazanmış vatandaşlar, bu haklarını kullanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine gider ve bazı işlemleri gerçekleştirirler. Emekliliğin aktif olması için de bu işlemlerin gerçekleşmesi ve kurumun onay vermesi beklenir. Bu süreçte vatandaşlar emekli olup olmadıklarını, eğer emeklilerse aylık bilgilerine ilişkin son durumu e-devlet sistemi üzerinden öğrenebilirler.
- E-devlet sistemi aracılığıyla emeklilik sorgulaması yapmak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- Sosyal Güvenlik Kurumunun e-devlet sisteminde yer alan “4A Emekli Aylık Bilgisi” hizmetine giriş yapabilmek için “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın ve gerekli aşamaları takip ederek sisteme giriş yapın. E-devlet sistemine giriş ile ilgili sorun yaşıyorsanız bir üst bölümde konuyla ilgili tüm detaylar yer almaktadır.
- Eğer henüz emekli olmaya hak kazanmış değilseniz ya da emeklilik işlemleriniz tamamlanmamış ise yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan “Sisteme kayıtlı 4A emekli aylık bilginiz bulunmuyor” uyarısı ile karşılaşırsınız. Eğer halihazırda bir emeklilik söz konusu ise bu emekliliğe ilişkin detayları ve aylık bilgisini bu sayfadan öğrenmek mümkündür.
- Sistemin gösterdiği bilgilerle ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmeniz gerekir.
E-devlet sisteminden emeklilik sorgulama işlemini gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ!
SSK Emeklilik Zamanı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Sigortalı çalışanların en çok merak ettiği konulardan birisi de ne zaman emekli olacaklarıdır. Sigortalı bir şekilde çalışma hayatını sürdüren her vatandaş belli bir prim gün sayısını ve çalışma senesini doldurduktan sonra emekli olmaya hak kazanır. Değişen yasalar yüzünden emeklilik yaşı sabit değildir ve pek çok kriter yüzünden farklılık gösterebilir. Aynı yaştaki iki çalışan, aynı tarihte emekli olamayabilir. Bu kafa karışıklıklarının önüne geçmek için e-devlet sistemi üzerinden ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.
- E-devlet sistemi üzerinden emeklilik vaktinizi sorgulamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sayfasını açmak için önce “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın ve sonra sisteme giriş yapın.
- Sorgulama sayfasına geldiğiniz zaman önce sigorta kolu bölümünden 4A, 4B ya da 4C seçeneklerinden size uygun olanı seçin ve daha sonra hizmete başlama tarihinizi gün, ay, yıl sıralaması şeklinde yazıp “sorgula” butonuna tıklayın.
- Örnek vermek gerekirse 4A bünyesinde olup 2018’in son ayında hizmet başlangıcı olan bir vatandaş için sorgulama sonucu yukarıdaki gibi olacaktır. Sorgulama sayfasında hangi prim gün sayısı ile hangi yaşta emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Örnek sorgulamadaki vatandaş 7200 prim gün sayısını doldurduğu halde 60 yaşında, 5400 prim gün sayısını doldurduğu halde ise 63 yaşında emekli olmaya hak kazanacaktır.
E-devlet üzerinden ne zaman emekli olacağınızı sorgulamak için TIKLAYINIZ!