Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emeklilik İşlemleri

Sosyal Güvenli Kurumu kısa adıyla SGK 2006 yılında 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu kanununun yayımlanmasıyla faaliyete başlamıştır. Kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalarını sürdürürken üç organ halinde çalışmaktadır. Bu organlar Başkanlık, genel kurul, yönetim kuruludur.

Sosyal Güvenlik Kurumu Ülkemizde kişilere pek çok hizmetler vermektedir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vermiş olduğu bu hizmetlerden yararlanabilmek için kişilerin çalışma hayatları süresince birtakım şartları yasada belirtildiği şekli ile yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlardan bazıları çalışma hayatı içerisindeyken kanunda belirtilen miktarda prim ödenmesi ve gerekli olan çalışma gün sayısının doldurulmasıdır. Bu şartları yerine getiren sigortalılar ve aileleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vermiş olduğu hizmetlerden yararlanma hakkına sahip olmaktadır. Gerekli olan bu şartları yerine getiren sigortalılar ve ailelerinin sosyal güvenliği sağlanmakta bu kişiler sağlık hizmetlerinden kolayca yaralanırken çalışma hayatlarının sonunda çekilmiş oldukları dinlenme evresinde de emekli olma ve emekli maaşı alma hakkına sahip olmaktadırlar. Emekli olan bireylerde ilerlemiş yaşlarında herhangi bir kişinin maddi desteği olmadan hayatlarını devam ettirebilmektedirler. Peki emeklilik işlemleri nasıl yapılır?

Bu kişilerin çalışma hayatlarına son verip emekli olabilmeleri için öncelikli olarak emeklilik işlemlerini yerine getirmiş olmaları gerekmektedir.

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de yasa koyucular çalışma yaşları, süreleri ve pek çok konuda birçok düzenleme yapmaktadır. Bu düzenlemeler neticesinde belirlenen çalışma yaş aralığının başındaki kişiler uzun yıllar sürecek olan çalışma hayatına atılmakta, uzun yıllar çalışan hizmet veren kişilerde dinlenmeye çekilmekte yani emekli olmaktadır. Ancak yazımızda daha önce de kısaca bahsettiğimiz gibi çalışma sürecinde gerekli olan şartları yerine getiren bu kişiler çalışma hayatlarını sonlandırdıktan sonra ancak emeklilik işlemlerini yerine getirerek emekli olabilmektedirler.

Emeklilik İşlemleri Nelerdir?

Emekli olabilmek amacıyla yapılan emeklilik işlemleri sigortalıların bağlı oldukları kurumlara göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle emekli olabilmek için bağlı bulunduğunuz kurumun sizden ne istediğini bilmeniz gerekmektedir. Bu nedenle yazımızın devamında hangi kurumun hangi belgeleri istediğinden kısaca bahsedeceğiz.

SSK emeklilik işlemleri için bünyesine bağlı bulunan kişilerden birtakım belgeler istemektedir. Bu belgeler; gelir vergisinden muafiyet belgesi, sigortalı işten ayrılış belgesi ve tahsis belgesidir. Bu belgelere sahip olan kişiler emekliliğe hak kazanmış demektir.

Bağ-Kur’lu olan kişilerin emeklilik işlemleri için de birtakım belgelere sahip olması gerekmektedir. Bu belgeler ise tahsis talep beyan taahhüt belgesi ve sigortalılık belgesidir. Bu belgelere sahip olan Bağ-Kur’lular da emeklilik hakkı kazanmış demektir.

Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışan kişilerin emeklilik işlemlerinde evrak takibi yapabilmeleri için öncelikli olarak yazımızın sonunda vermiş olduğumuz takip linkine tıklamaları gerekmektedir. Takip linkine tıkladıktan sonra açılan sayfada kimliği doğrula butonuna tıklayınız. Burada işlem yapabilmek için öncelikli olarak E-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranızın bulunması gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise size en yakın PTT şubesine giderek 2 TL gibi cüzi bir miktara E-Devlet şifrenizi edinebilirsiniz. Eğer şifreniz var ise ya da yeni edindiyseniz kimliği doğrula butonuna tıkladıktan sonra açılan yeni ekranda ilgili yerlere TC kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yap butonuna tıklayınız. Sisteme giriş yap butonuna tıkladıktan sonra evrak takibiniz ile ilgili ayrıntılara kolayca ulaşabileceksiniz. Yazımızda anlatmış olduğumuz işlemin görseli aşağıdadır.

1

 

2

Emekli Sandığı Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi İçin Lütfen TIKLAYINIZ!

Emeklilik Başvurumu Online Olarak Nasıl Yapabilirim?

Bu işlem E-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle öncelikli olarak E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifresine sahip değilseniz yazımızda daha önce anlattığımız gibi en yakın PTT şubesinden edininiz.

Online emeklilik başvuru işlemi için yazımızın sonunda vermiş olduğumuz başvuru linkine tıklayınız. Daha sonra gelen ekranda kimliği doğrula butonuna tıklayınız. Buraya tıkladıktan sonra açılan sayfadaki ilgili  yerlere T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak sisteme giriş yap butonuna tıklayınız. ve gelen ekranda ilgili yerleri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Online Emeklilik Başvurusu İçin Lütfen TIKLAYINIZ!

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.