Emeklilik Kıdem Tazminatı
SGK’ya bağlı olarak çalışan vatandaşların en büyük hayali emekli olacağı zaman iyi bir maaşla tatmin edilmektir. Yıllarca herhangi bir kuruma bağlı olarak çalışan vatandaşlar bu kurumdan emekli oldukları zaman yaşlılık döneminde nasıl daha konforlu yaşayabileceklerini hayal ederek, sağlığını, ailesini ve ailesinin sağlığını, yakınlarını düşünerek yıllarını çalışmaya adamışlar. Ancak çalışma döneminde çalışmış olduğu devlet kurumunun kapatılması, iş yerinden ayrılma ve başka buna benzer durumlarda vatandaşlar gerekli prim gün sayısını dolduramadıkları için istedikleri zaman emekli olma hayaline kavuşamıyorlar. İşten ayrılmak zorunda kalan her vatandaş, ayrıca evlenen kadınlar, devlete ve vatana olan zorunlu görev nedeniyle askerlik yapan vatandaşlar emeklilik kıdem tazminatı hizmetinden faydalanabilirler. Ancak emeklilik kıdem tazminatından yararlanabilmek için işten ayrılma nedenleri oldukça önem taşımaktadır. Emeklilik kıdem tazminatı gönüllü olarak çalışma yerinden ayrılan vatandaşlara verilmez. Çalışma sahasında başarıyı yakalamamış ve bu sebeple işten ayrılan vatandaşların emeklilik kıdem tazminatından yararlanma hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca emeklilik kıdem tazminatı alabilmek için çalışma alanınızda en az 12 ay çalışmış bulunmanız gereklidir. 12 aydan az bir süre çalışmış iseniz bu haktan yararlanamazsınız. Ancak aynı iş yerinde çalışmamanıza rağmen işvereninizin aynı kişi olması durumunda size kıdem tazminatı alma hakkı tanınır. Emeklilik yaşınızın gelmesi de emeklilik kıdem tazminatı almanıza sebep yaratır. Peki tazminat nasıl hesaplanır?
Askerlik Yapma Nedeniyle Emeklilik Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?
Emekli olabilmek için emeklilik şartları arasında prim gün sayısını doldurma şartı da vardır. Normal emeklilik için 9000 gün prim gününün, yaştan emeklilik için ise 5400 prim gün sayısının doldurulması gerekmektedir. Bu sebeple askerlik yapmadan önce herhangi bir emeklilik kurumuna bağlı olarak çalışan ve işten ayrılmasının nedeni askerlik yapmak olan kişiler devlete olan borçlarını ödedikleri sebebiyle emeklilik kıdem tazminatı hizmetinden yararlanabilmektedirler. Ancak bu kişilerin askere gitmeden önce en az 1 yıl aynı işyerinde veya aynı işverenin yanında çalışmış olması gerekir.
Evlenmesi Durumunda Kadınlar İçin Emeklilik Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?
Evlenmesi durumunda kadınlar işten ayrılan kadınlar evlenmesini esas getirerek kıdem tazminatı hakkında yararlanabilirler. Ancak bu tazminattan yararlanmak için evli olduklarını kanıtlayan evlilik cüzdanlarını yanlarına alarak SGK’ ya gitmeleri ve kıdem tazminatı başvurusu yapmaları gerekmektedir. Askerlik yapılması durumunda da gerekli olduğu gibi evlenme nedeniyle işten ayrılan kadınların 18 yaş sonrası herhangi bir kuruma en az bağlı olarak, aynı iş yerinde veya iş yerini değiştirmesine rağmen aynı işverenin yanında minimum 12 ay çalışması gerekmektedir.
Emeklilik Kıdem Tazminatı Alabilmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Emeklilik kıdem tazminatı alabilmek için ilk önce yukarıda belirtilen koşullara uyum sağlamak gerekir. Daha sonra emeklilik kıdem tazminatından yararlanabilmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek başvuru yapılması gerekir. 1 yıl içinde aynı iş yerinde çalıştığınızın kanıtlanması ile birlikte başvurunuz kabul edilir ve kıdem tazminatı almanız mümkün kılınır. Evlenen kadınlar evlilik cüzdanlarını yanına alarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmeli ve isteklerini belirtmeliler. Aynı zamanda hayatını devlet memuru olarak geçiren ve memur olarak vefat eden kişinin oğluna, kızına veya eşine ölen eş, anne veya baba adına kıdem tazminatı bağlanır. Aynı zamanda vefat eden kişinin eşi ve çocuğunun bulunmaması halinde cenaze töreni için diğer yakınlarına kıdem tazminatı SGK tarafından ödenir. Lakin yakınlarının kişinin ölümüne dair belgeyi SGK’ya götürmeleri gerekir. Belgenin olmaması durumunda ölenin yakınlarına kıdem tazminatı ödenmez.
Emeklilik Kıdem Sorgulama Nasıl Yapılır?
Emeklilik kıdem tazminatı alabilmek için SGK tarafından herhangi bir online hizmet yaratılmamıştır. Bu sebeple emeklilik kıdem tazminatı almak isteyen herkes tazminat başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek başvuru yapmalıdır. Ayrıca hangi şartlar altında kıdem tazminatından yararlanabileceğinizi de SGK’dan daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.