Emeklilik Kıdem Tazminatı Hesaplama
Kıdem tazminatını açıklayacak olursak, bireyin çalıştığı dönem süresince vermiş olduğu emeği, çalışmayı bırakmasıyla birlikte maddi olarak kısmen karşılanması demektir diyebiliriz. Kıdem tazminatı 1475 sayılı İş Kanunu çerçevesinde uygulanmaktadır.
Emeklilik kıdem tazminatı hesaplamada ve sizlere verilmesinde ise bazı şartlar ve durumlar söz konusu olmaktadır.
Kıdem tazminatı almanız için bazı şartlar bulunmaktadır. Aşağıdaki şartlarınız bulunuyorsa, sizlerde kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirsiniz. Bunlar ise şöyle sıralanmaktadır.
- İşveren bireyin (patronun) çalışmakta olan kişiyi haksız bir durumdan veya nedenden dolayı işten çıkartması durumunda
- Çalışanın haklı olduğu bir durum sebebiyle işten çıkması sonucunda kıdem tazminatı alabilecektir.
- Erkek çalışanların askerlik sebebiyle işi bırakmak durumunda kalması ile birlikte kıdem tazminatı alabileceklerdir.
- Çalışmakta olan bireylerin emekli olması gibi bir nedenden dolayı işi bırakmaları sonucunda tazminat alabileceklerdir.
- Emekli olacak bireyler yaş şartını sağlamasa da emekliliklerini evde tamamlamak istemeleri sonucuyla birlikte işverenleri tazminat ödemelerini yapmak durumundadırlar.
- Kadınların ise, evlilikten 1 yıl sonra işi bırakmak istemeleri ile ödemeleri yapılmaktadır.
- Çalışan kişinin vefatı sonrasında ailesine tazminat ödemesi yapılmak zorundadır.
Bu yukarıda vermiş olduklarımız kapsamında kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Bu durumlar sağlamış olan kişiler veya bu durumda olabilecek olması durumunda ise, kişilerin en çok merak ettiği konuların başında ise ne kadar kıdem tazminatı alacak olduklarıdır.
Emeklilik Kıdem Tazminatı Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabiliriz?
Emeklilik kıdem tazminatı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilmeniz için ilk olarak bazı bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bu kapsamda emeklilik kıdem tazminatı hesaplama için sizden istenmekte olan bilgiler ise;
- İşe başlama ve ayrılma tarihleri
- Aylık brüt maaş miktarınız
- Aylık brüt ek ücretler
- Yıllık brüt ikramiye
Çalışmakta olan kişiler, çalıştıkları her bir yıl için, 30 günlük brüt ücret miktarında kıdem tazminatı ödemesi almaya hak kazanmaktadırlar. Brüt ücreti açıklayacak olursak, bireylerin almış olduğu maaşa ek olarak, yol, yemek, prim gibi maddi durumların bu maaşa eklenmesi ile oluşmaktadır. Bir yılı geçen çalışma sürelerinde ise, emeklilik kıdem tazminatı hesaplama işlemine oranlanmış bir biçimde ücretlere yansıtılmaktadır. Her yıl ödenmiş olan emeklilik kıdem tazminatı tavan ücret üzerinden ödenmektedir. Bu durumda yıl içerisindeki tavan ücretleri oldukça önemlidir. Bu bahsetmiş olduğumuz tavan ücretleri her yıl devlet tarafından belirlenmektedir. 2015 yılına ait tavan miktarı ise, 4.092,53 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak bilmeniz gereken ise, emeklilik kıdem tazminatı hesaplaması işleminde yalnızca damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Geçen senelerdeki kıdem tazminatları ise şöyledir;
01 Ocak 2016 – 30 Haziran 2016 | 4.092,53 TL |
01 Eylül 2015 – 31 Aralık 2015 | 3.828, 37 TL |
01 Temmuz 2015 – 31 Ağustos 2015 | 3.709, 98 TL |
01 Ocak 2015 – 30 Haziran 2015 | 3.541,37 TL |
01 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 | 3.438,22 TL |
01 Temmuz 2013 – 31 Aralık 2013 | 3.254,44 TL |
01 Ocak 2013 – 30 Haziran 2013 | 3.129,25 TL |
01 Temmuz 2012 – 31 Aralık 2012 | 3.033,98 TL |
Kıdem Tazminatı Alınması İçin Belirlenmiş Olan Şartlar Nelerdir?
Kıdem tazminatı alacak olan kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar ise şöyle sıralanmaktadır;
- Kıdem tazminatı hesaplanması için işçinin kendi isteği ile işinden ayrılmamış olması ya da işçinin vefat etmiş olması gerekmektedir.
- Emeklilik kıdem tazminatı hesaplama işleminiz kapsamında ise, işçinin çalışmakta olan bireyin işinden çıkarılmamış olması gerekir.
- Emeklilik kıdem tazminatı, çalışan kişilerin kendi isteği ile ayrılmaları durumunda, işten ayrılma nedeni İş yasasının 24. maddesinde yer alan kural gereği kişinin işten ayrılması için haklı bir sebebi olması gerekmektedir.
- Erkekler muvazzaf askerliği sebebiyle işinden ayrılmak zorunda kalmış ise, emeklilik kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.
- Bayanlarda ise durum, çalışmakta iken evlendiyse ve evliliği takiben bir yıl içinde işten ayrılmak istemesi üzerine kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.
- Eğer kişi emeklilik şartlarını yerine getirmiş ise, emeklilik için ilgili kuruma yapacak olduğu toptan ödeme işlemi veya maaş bağlanması için başvurmuş olması gibi bir durum söz konusu olmasıyla, emeklilik kıdem tazminatı alma talebinde bulunabilmektedir.
- Çalışan kişi en az 7000 gün prim ödeme gün sayısını ya da en az 25 yıllık sigorta ve ayrıca 4500 gün prim ödeme gün sayısı tamamlamış olması gerekmektedir. Bu durum kadınlarda, 58 yaşını doldurmayı beklemeden işten kendi rızası ile ayrılması ile birlikte veya 506 sayılı yasanın geçici 81. maddesindeki emeklilik sürelerini doldurmuş olmak durumu ile birlikte sadece yaşını doldurmayı bekleme durumu söz konusu ise, kişi kendi isteğiyle işten ayrılmış olmasıyla bile emeklilik kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.
- Çalışan kişi erkek ise, 60 yaşını tamamlamayı beklemeden kendi rızası ile işten ayrılması ile birlikte kadın çalışanda olduğu gibi 506 sayılı yasanın geçici 81. maddesindeki emeklilik sürelerini tamamlamış olması durumundaysa ve sadece yaşını doldurmayı bekliyorsa, işten kendi isteğiyle ayrılması ile birlikte emeklilik kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklardır.
- Kişinin aynı iş yerinde veya aynı işverene bağlı farklı iş yerlerinde en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olmaları gerekmektedir.