Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emeklilik Yasası

Yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileri döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir evre olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü 65 yaş ve üstündeki bireyleri yaşlı olarak kabul etmektedir. Toplumsal değerler ve kültürel yapı da yaşlının yerini belirlemektedir. Emeklilik kavramı, günümüze kadar pek çok değişikliğe uğramışsa da geçerliliğini hala korumaktadır. Emeklilik, kişinin ekonomik durumunun yanı sıra hayattaki rolünde de ciddi değişikliklerin meydana gelmesi anlamını taşımaktadır. Her ülkede, her insanın, belli yaşlar arasında kalan ve saptanmış bir çalışma süresi vardır. Ücret karşılığı çalışan kişi, bu süreyi doldurduğunda isterse artık çalışmaz ve işten ayrılabilir. Daha önce bağlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşu tarafından kendisine bir aylık bağlanır, böylece çalışmadan ücret alma hakkına sahip olmuş olur. Yani; bilimsel anlamda bir tanım yapmak gerekirse, emekli kişi; “Görevli bulunduğu işlerde, yasalarla saptanan belirli bir süreye ve yaşa değin çalıştıktan sonra kendisine bağlanan belirli bir aylıkla görevinden ayrılan kişi.” olarak tanımlanır. Bu bireylerin emeklilik haklarını korumak ve koşullarını oluşturmak adına da emeklilik yasası oluşturulmuştur.

Emeklilik yasası kapsamında emekli olmak için, Sosyal Güvenlik Kuruluşu tarafından belirlenen bazı şartlar vardır. Bunlar, tamamlanması gereken sigortalılık süresi, tamamlanması gereken prim ve tamamlanması gereken yaş olmak üzere üç temel şarttır.

Emeklilik hakkına sahip olmak isteyen SSK veya Bağ-Kur’a bağlı bir kişi internet üzerinden emeklilik talebi başvurusu yapacak ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra karşısına çıkacak olan tahsis formunu dolduracaktır. Böylece emeklilik işlemlerini başlatmış sayılacaktır. Çalışma yaşamları boyunca ülkesini gelişimine büyük katkısı olan emeklilerin, emeklilik haklarını en iyi şekilde kullanabilmeleri, devletin önde gelen görevleri arasındadır. Bu görevleri yerine getirmek amacıyla öncelikle tüm bireylere eşit kapsam ve kalitede sosyal güvenlik hizmeti verilen bir yapının oluşturulması için hazırlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile norm ve standart birliği sağlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye’de yaşayan vatandaşların, yaşam standartlarını en yüksek konuma çıkartmak için kurulan kurumsal bir sistemdir. Dolayısı ile emeklilik konusunda da kolaylık sağlamakla yükümlüdür. Torba yasa ile birlikte emeklilik konusu da tekrar tartışma konularından bir tanesi haline gelmiştir ve ne zaman çıkacağı merak konusu olmuştur. Yasa, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı erken emeklilik ve yaş haddinden dolayı emekli olamayan bir çok vatandaşın yüzünü güldürecek maddeler içermektedir. Torba yasa altında düzenlenecek olan emeklilik dört konu altında çalışılacaktır. Bunlar; borçlarını dondurmak isteyen Bağ-Kur’a bağlı vatandaşlar, prim günü eksik veya borcu olanlar, sağlık personelleri ve stajyerlik dönemidir. Daha önce de gündeme gelen ve geniş bir kesimi ilgilendiren bir konu olan erken emeklilik konusu, sadece sosyal politika açısından değil, ekonomik dengeler açısından da hükümetin onayının alınması gereken bir konu olduğu ve karar verilmesi zor olduğu için hala çalışılma aşamasındadır. Yasanın ne zaman çıkacağı belli olmamakla birlikte tartışmaları gün geçtikçe artmaktadır.

Sonuç olarak, emeklilik yasası bireyin iş hayatı bittikten sonra girebileceği olası ruhsal, çevresel ve maddi değişiklikleri en aza indirgemek amacıyla devletin önem verdiği konular arasında yer almaktadır. Bir anlamda da bireyin geleceğini emeklilik yasası ile güvence altına almaktadır. Emeklilik yasası kapsamında emeklilik konusuyla ilgili bilgilendirme amaçlı yardımcı linklerimizden de aşağıdan yararlanabilirsiniz.

Ne Zaman Emekli Olacağınızı Sorgulamak için TIKLAYINIZ!

E-Devlet Şifresi ile Emeklilik Sorgulamak için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.