Fitre Hesaplama
Fitre, temel ihtiyaçlarının dışında belli bir mala sahip ve durumu iyi olan oruç tutamayacak durumda olan kişilerin ve müslümanların ramazan ayında durumu kötü olan kişilere vermiş oldukları yardıma denmektedir.
İslam dinine göre zengin sayılan bütün Müslüman kişilerin fitre sadakalarını vermeleri gerekmektedir.
Bu yazımızda sizlere fitre hesaplama işlemlerinizi nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bu bilgiler yardımı ile birlikte fitre hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Fitre Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim?
Fitre hesaplama işleminizi gerçekleştirmek istiyorsanız yazımızın devamında bulunan hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Buna göre fitre hesaplama aracından sizden istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir biçimde girmeniz ile birlikte hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Fitre verirken dikkat etmeniz gereken bir konuda, nisap miktarıdır. Nisap miktarı 80.18 gram altın olarak belirlenmiştir. 80.18 gram veya buna karşılık gelen birikmiş parası (tahsili kesin alacaklar dahil) olan kişi dinimizce zengin olarak sayılmaktadır. Bu durumda ise, fitre vermekle zorunlu tutulmuşlardır.
[fitreHesaplamaAraci]
Bazı kitaplarda ise, nisap miktarı 92 gram altın olarak söylenmektedir. Buna göre, T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu toplanarak nisap miktarını fakirlerin lehine 80.18 gram altın olacak biçimde belirlenmiştir.
Fitre verecek olan kişilerin müslüman, hür, akla sahib ve ergenlik çağına gelmiş olmaları gerekmektedir.
Fitre tabi varlıkların edinilmesinin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra dilediğiniz zaman verebilirsiniz. İslam’da böyle bir gereklilik olmamasına karşın ülkemizde çoğunlukla ramazan ayında fitre verimi yapılmaktadır.
Fitre Kimlere Verilir?
Fakirlere, hiçbir şeyi olmayanlara, borçlulara, yolculara ve öğrencilere verilir. Kardeşlere, amca, hala ve teyzelere zekat verilebilirken; anne, baba ve onların anne-babaları ile çocuklar ve onların çocuklarına zekat verilemez.
Kişi eğer kiralık evde oturuyor ise, fitreye tabi tutulmamaktadır.
Eğerki birey, ticaret ile uğraşan biri ise, işyerindeki ürünlerin alış fiyatına göre toplam tutarı, birikmiş olan parası varsa bu biriken paranın fitresi verilmesi gerekmektedir. Fitrenin verimi için ise eldeki varlıkların üzerinden 1 yıl geçmiş olması ve nisap miktarından çok olması gerekmektedir. Bireyin fitre vermesi gereken miktar ise fitreye tabi varlıkların toplam değerinin %2.5’i ya da başka bir şekilde ifade edecek olursak, 1/40’ı olması gerekmektedir.
Fitre ödemenizi ise, hem para, hem mal, hem de ikisinin karışımı şeklinde verebilirsiniz.
Yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bu bilgiler kapsamında sizlerde, fitre hesaplamanızı yapabilir ve fitrenizi verebilirsiniz.