GTİP Nedir? GTİP No Sorgulama ve GTİP Kodları Tam Listesi
Dünyadaki bütün ülkelerin gümrük tarife cetvelinin esası, Armonize Sistem adı verilen özel bir sistem tarafından oluşturulur.Bu sistem ile uluslararası ticarete konu edilen tüm ürünler sınıflandırılır ve hepsine bir kod verilir. Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde yer alan ürünler 99 fasıl altında sınıflandırılmıştır. GTİP ise, Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde kullanılan 12 haneli koda verilen isimdir. GTİP numarası öğrenme işlemi karmaşık gibi görünse de aslında çok basittir.
GTİP Nedir?
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır. Türkiye’de çoğunlukla gümrük tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde 12 haneli koda verilen isimdir.
Bütün dünyada, her ülkenin kendi gümrük tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem (AS) adı verilen özel bir sistem oluşturur. Tam adı Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi olan Armonize Sistem, uluslararası ticarete konu edilen tüm ürünler için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemidir. Bu sistemde ticarete konu edilen tüm mallar belirli bir mantık çerçevesinde sınıflandırılmıştır ve karmaşık gibi görünmesine rağmen oldukça basittir.
Dünya genelinde Armonize Sistem ile ilgili düzenlemeler Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından yapılır. Türkiye özelinde ise GTİP tarife cetveli ile ilgili sorumlu kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığıdır.
GTİP Kodları Nelerdir?
Armonize Sistem 21 bölüm ve 99 fasıldan oluşur. Bu sistemde fasıllar önce 2 haneli kodlara, sonra her bir fasıl 4 haneli kod olan pozisyonlara ve en sonunda her bir pozisyon 6 haneli kod olan alt pozisyonlara ayrılmıştır. Bütün ülkelerin tarife cetvellerindeki 2’li, 4’lü ve 6’lı kodlar tüm dünyada aynıdır. Başka bir anlatımla, bu kodlar tüm ülkeler için, herhangi bir karmaşa yaşanmaması amacıyla, aynı malı veya ürünü ifade eder.
Bu sistemde 6’lı kodlardan sonraki bölümler, ülkelerin kendi ihtiyaçlarına göre detaylandırılabilir. Bunun amacı daha detaylı istatistik oluşturmak ve gümrük vergilerini daha detaylı bir şekilde ürün bazında uygulamaktır. Ülkemizde ise ürünler en detaylı haliyle 12’li kodlarla sınıflandırılıyor. Ülkemiz, Avrupa Birliği ile Ortak Gümrük Birliği Anlaşması’nın taraflarından biri olduğu için, ülkemizdeki 8’li bazdaki kodlar ve ürün grupları AB ülkeleri ile aynıdır.
Yani bu sistemde;
- İlk 4 rakam ürünün pozisyon numarasını,
- İlk 6 rakam ürünün Dünya Gümrük Örgütü’ne üye olan tüm ülkelerin kullandığı Armonize Sistem Nomanklatür kodunu,
- 7. ve 8. rakamlar AB ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür kodunu,
- 9. ve 10. rakamlar pozisyonları gösteren kodları,
- 11. ve 12. rakamlar GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) kodlarını ifade eder.
Tüm gümrüklerde mallar, bu kodlar üzerinden işlem görür ve her bir ürün için bir gümrük tarife kodu bulunur.
GTİP Kodu Sorgulama
İMMİB (İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri) Genel Sekreterliği tarafından, GTİP kodlarının sorgulanmasını kolaylaştırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda, GTİP sorgulama işlemi oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. İsterseniz kod aracılığıyla ürünü, isterseniz ürün aracılığıyla kodu oldukça basit bir işlemle bulabilirsiniz.
Örnek olarak Amasya Elması ürününün GTİP kodunu birlikte inceleyelim.
- İlk olarak İMMİB – GTİP Arama Sayfası’na gidin. İlgili sayfanın linki yazının devamında yer alıyor.
- GTİP kodu 080810800019007 olan Amasya Elması ürününü görseldeki gibi aratın. Kodun Amasya Elması ürününe ait bir kod olduğunu görebilirsiniz.
- Amasya Elması ürününün veya öğrenmek istediğiniz diğer ürünlerin kodlarını bulmak için, Kelime ile Arama çubuğuna aramak istediğiniz ürünün adını yazarak ürünün GTİP kodunu öğrenebilirsiniz. Buraya yazacağınız kelime sistemdeki kelime ile aynı olmak zorunda. Örneğin sistemde ”Elma Amasya” diye kayıtlı olan ürünü Amasya Elması olarak aratırsanız görseldeki gibi herhangi bir sonuç çıkmayacaktır.
- Bu yüzden aramalarınızı basit kelimeler ile yapmanızı tavsiye ederiz. Örneğin; Amasya Elması yerine daha sade bir kelime olan Elma ile arama yapabilirsiniz. Amasya Elması ürünü GTİP no ve içinde elma kelimesi geçen tüm ürünlerin GTİP numaraları karşınıza çıkacaktır.
GTİP arama sayfasına gitmek için buraya TIKLAYINIZ.
GTİP Listesi
2019 yılında Türk Gümrük Tarifeleri Cetveli kapsamındaki fasıl sayısı 96’dan 99’a çıkarıldı. Tüm fasılları, numaraları ve açıklamaları ile birlikte aşağıda madde madde sıraladık. Yazının devamında yer alan internet adresinde ise bu fasılların kapsamında yer alan tüm maddelerin GTİP kodları, bölümler halinde yer alıyor. İlgili internet sayfasını ziyaret edip istediğiniz fasılın GTİP listesini Excel tablosu şeklinde indirebilirsiniz.
- Fasıl 1-5: Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler.
- Fasıl 6-14: Bitkisel ürünler.
- Fasıl 15: Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağlar ve bunların parçalanması ile oluşturulan ürünler; hazır yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar.
- Fasıl 16-24: Gıda sanayii ürünleri; alkollü içecekler, meşrubatlar, sirkeler, tütün ürünleri ve tütün yerine geçen işlenmiş maddeler.
- Fasıl 25-27: Mineral maddeler.
- Fasıl 28-38: Kimya sanayii ve buna bağlı sanayii malları.
- Fasıl 39-40: Plastikler ve mamulleri; kauçuk ve mamulleri.
- Fasıl 41-43: Ham postlar ve deriler, köseleler, postlar, kürkler ve bu maddelerden üretilen mamul eşyalar; saraciye eşyası ve eyer ve koşum takımları; seyahat eşyası, el çantaları ve benzeri mahfazalar; hayvan bağırsağından mamul eşyalar.
- Fasıl 44-46: Ağaç ve ahşap eşya; odun kömürü; mantar ve mantardan oluşan mamul eşya; hasırdan, sazdan veya örülmeye elverişli diğer maddelerden mamuller; sepetçi ve hasırcı eşyaları.
- Fasıl 47-49: Odun veya diğer lifli selülozik maddelerin hamurları; geri kazanılmış kağıt veya karton; kağıt, karton ve mamulleri.
- Fasıl 50-67: Ayakkabılar, şemsiyeler, başlıklar, bastonlar, güneş şemsiyeleri, kırbaçlar, kemerler ve bunların aksamları; hazırlanmış tüyler ve bunlardan mamul eşya; yapma çiçekler; insan saçından mamul eşyalar.
- Fasıl 68-70: Alçı, taş, çimento, amyant, mika veya benzeri maddelerden eşya; cam ve cam eşyalar, seramik mamuller.
- Fasıl 71: Tabii veya kültür incileri, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, kıymetli metallerle kaplanan metaller ve bunlardan üretilen eşyalar; imitasyon mücevherci eşyaları; madeni paralar.
- Fasıl 72-83: Adi metaller ve adi metallerden üretilen eşyalar.
- Fasıl 84-85: Makinalar ve mekanik cihazlar; elektrik malzemeleri, bunların aksam ve parçaları; görüntü ve ses kaydediciler, TV görüntü ve ses kaydedicileri; bunların parçaları.
- Fasıl 86-89: Nakil vasıtaları
- Fasıl 90-92: Optik alet ve cihazlar, sinema, fotoğraf, ölçü kontrol, ayar alet ve cihazları, tıbbi veya cerrahi alet ve cihazları; saatçi eşyaları; müzik aletleri; bunların parça ve aksesuarları.
- Fasıl 93: Silahlar ve mühimmatlar; bunların parça ve aksesuarları.
- Fasıl 94-96: Muhtelif mamul eşyalar.
- Fasıl 97-99: Sanat eserleri, koleksiyon eşyası ve antikalar.
Tüm bu fasılların kapsamı dahilindeki ürün ve eşyaların GTİP numarasına BURADAN ulaşabilirsiniz.
GTİP Vergi Oranı Sorgulama
Ekonomi Bakanlığından yapılan resmi açıklamaya göre; gümrük vergileri, ilave gümrük vergileri, damping ve korunma önlemleri gibi uygulamaların GTİP bazında tek bir noktadan görülebilmesini sağlayan ”Gümrük Vergisi Sorgulama Ekranı” hizmete sunuldu. İlgili sorgulama sayfasına T.C. Ticaret Bakanlığı’nın resmi internet sayfasının ”ithalat” alt başlığından ulaşılabilir.
Ticaret Bakanlığı Gümrük Vergisi sorgulama sayfasına gitmek için buraya TIKLAYINIZ.