Sorgulamalar artık tek çatı altında!

HGS Bakiye Sorgulama, Yükleme ve Aktarma İşemleri Nasıl Yapılır?

Köprü ve otoyollarda geçiş ücreti tahsil etme yöntemlerinden biri olan Hızlı Geçiş Sistemi, 17.09.2012 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Trafikteki sıkışıklığı önlemek ve geçişler sırasında bekleme sorununu ortadan kaldırmak için uygulamaya konulan HGS, kendisine ait gişeleri olan bir sistemdir. Gişelerden geçen araçlarda HGS ürünü bulunması zorunludur, geçiş sırasında bu ürünün içerisinde bulunan bakiyeden otomatik olarak ücret tahsilatı yapılır. Geçiş ücretini tahsil etmek için bir çeşit radyo frekansı sistemi kullanılır. Bu sistem gişelerde bulunan kameralar ile desteklenir. Bu şekilde kaçak geçişlerin tespit edilmesi ve araç plakasının okunması sağlanır.

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS bakiyesi sorgulama işlemi, geçişler sırasında yeterli bakiyenin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi için önemlidir. Bakiye miktarını öğrenmek için farklı yöntemler tercih edilebilir.

1. Plaka ile HGS bakiye sorgulama

bakiye sorgulama

Plaka ile sorgulama işlemi yapmak için ePTTAVM sitesinin HGS’ye ayrılmış bölümü kullanılabilir. Buradan sadece PTT kanalı ile alınan HGS ürünlerinin bakiyelerini sorgulamak mümkün. Aşağıda yer alan bağlantı ile araç plakası, HGS ürün numarası, vergi numarası, T.C. kimlik numarası, pasaport numarası bilgisi ile sorgulama yapılabilir.

Plaka ile HGS bakiye sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

2. Telefon ile HGS bakiye sorgulama

Telefon ile HGS bakiye öğrenme işlemi için 444 17 78 veya 0850 460 60 60 numaraları kullanılır. Bu numaralardan biri arandıktan sonra telefondaki yetkiliye araç plaka bilgisi verilir ve kalan bakiye öğrenilir. Bu yöntem özellikle internet veya PTT erişimi olmadığı durumlarda tercih edilebilir.

3. E-devlet HGS bakiye sorgulama

e-Devlet sorgu

E-devlet kapısı hizmetleri arasında HGS bakiyesi sorgulama işlemi de bulunur. Sorgulama PTT Genel Müdürlüğü kısmından Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama alanından yapılır. Buradan HGS dökümlerine rahatlıkla ulaşılabilir. Sisteme giriş yapmak için e-devlet şifresine sahip olmak gerekir. Bunun yanı sıra internet bankacılığı, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı gibi yöntemlerle de giriş yapmak mümkündür.

E-devlet ile HGS bakiye sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

4. Banka kanalı ile HGS bakiye sorgulama

Ürün bankadan alınmış ise HGS bakiye kontrolü banka aracılığıyla da yapılabilir. Ürün alımı sırasında tercih edilen bankanın sorgulama için farklı yöntemleri olabilir. Telefon bankacılığı ya da mobil uygulamalar ile sorgulama yapılabileceği gibi şubelerden de bakiye miktarı öğrenilebilir. HGS ürünü alırken bankadan, sonraki süreçlerde nasıl bir yol izleneceği hakkında bilgi alınabilir.

HGS Bakiye Yükleme İşlemi Nasıl Yapılır?

HGS ürününün içerisinde bakiye olmaması durumunda gişe geçişlerinde ücret ödemesi yapılamayacağı için ihlalli geçiş yapılır. Bakiye yükleme işlemi PTT şubelerinden ya da yol üzerinde bulunan HGS noktalarından gerçekleştirilebilir. Gişeleri sürekli kullananlar ve HGS ürünündeki bakiyeyi kontrol etme sorunu yaşamamak isteyenler ise kredi kartı ya da posta çeki hesabından otomatik ödeme talimatı vererek bakiyelerinin sürekli güncek kalmasını sağlayabilirler. Bu şekilde HGS ürünü içerisindeki bakiye azaldığı zaman otomatik olarak tekrar bakiye yüklemesi gerçekleşir ve böylece ücret geçiş ihlali gibi bir durum ile karşı karşıya kalınmaz.

bakiye yükleme

HGS bakiye yüklemesi yapmak için kullanılabilecek bir başka yöntem ise ePTTAVM hizmetini kullanmaktır. Sorgulama yapmak için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayın. Ardından üye olup olmadığınıza göre bakiye yükleme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Üye olmadan bakiye yükleme araç plaka numarası ile T.C. kimlik no, vergi no, pasaport no, HGS ürün no seçimlerinden birisi kullanılarak yapılır. Bu kanal ile yapılacak yüklemeler için HGS ürününün PTT şubelerinden alınmış olma zorunluluğu bulunuyor. Bankalardan alınan HGS etiketi ya da kartı hesabına ePTTAVM aracılığıyla bakiye yüklemesi yapılmaz.

HGS bakiye yüklemesi yapmak için TIKLAYINIZ!

HGS ürününü bankalar aracılığı ile alanlar, yüklemeyi bankalarının kendilerine sunduğu sistemlerden birisi ile yapabilir. Bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte mobil bankacılık kanalları, şubeler, ATM’ler, telefon bankacılığı yöntemlerinden birisi kullanılabilir. HGS ürününü bankadan alanlar otomatik ödeme talimatı verebilirler. Talimat HGS bakiyesinin belirli bir limitin altına düşmesi durumunda yükleme yapılması şeklinde verilir ve sistem bakiyenin düşmesi halinde anında yükleme işlemini gerçekleştirir.

HGS Bakiye Aktarma Nasıl Yapılır?

HGS ürünlerinden birisi olan etiket, araçların ön camına yapıştırılarak kullanılır. Araç değişimi ya da bir başka nedenden dolayı bu etiketin sökülmesi halinde etiket deforme olur ve tekrar kullanılamaz. Etiket değişimi sırasında eski ürünün içerisinde kalan bakiye varsa bakiye aktarma işlemi yapılır. Bu işlem sonunda kalan bakiye yeni etiketin içerisine aktarılır. Aktarım işlemi bir hafta gibi bir süre sonunda gerçekleşmiş olur. Aktarım işlemi için ürünün satın alındığı kanal kullanılır. HGS ürünü PTT şubelerinden alınmış ise bakiye aktarımı için herhangi bir şubeye başvuru yapılabilir. Eski etiket şube aracılığıyla iptal edilir ve bakiyenin de yeni alınan ürün içerisine aktarımı yapılır. Etiket banka aracılığıyla alınmış ise bankaya başvurmak gerekir. Her bankanın HGS sistemi diğerine göre farklı olabilir. Bakiye aktarımı bankanın sistemi dahilinde şubelerden, online kanallardan, telefon bankacılığından yapılabilir.

HGS Bakiyesi Yetersizse Ne Olur?

Gişelerden geçiş sırasında HGS ürününün içerisinde bakiye olması ücretin tahsil edilmesi açısından önemlidir. Yetersiz bakiye ile geçiş yapılması halinde geçiş ücreti ödenemez ve geçiş ihlali yapılmış olur. Geçiş ihlali yapılmasının üzerinden 15 gün geçmeden bakiye yüklemesi yapıldığı takdirde geçiş ücreti de mevcut bakiyeden düşülür ve ücret tahsili yapılır. Eğer bu süre içerisinde hesaba bakiye yüklemesi yapılmazsa cezalı geçiş ücreti tahsil edilir. Bu da geçiş ücretinin beş katı kadardır.

Geçiş İhlali Nasıl Öğrenilir?

Gişelerde bulunan kameralar, araçların plakasını görecek şekilde yerleştirilmiştir. Geçiş ihlali yapılması halinde ihlal sisteme yansır. Sorgulama yapmak için birkaç gün beklemek gerekir. Bu geçiş HGS sistemine anında yansımaz, ayn gün içerisinde yapılan sorgulamalar yanıltıcı olabilir. Geçiş ihlali sorgulamaları PTT veya e-devlet kanalı ile yapılabilir.

1. PTT üzerinden geçiş ihlali sorgulama

ptt geçiş ihlali

Plaka ile HGS geçiş ihlali sorgulama yapmak için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bağlantıyı açtığınız zaman karşınıza sorgulama ekranı açılır. Araç plaka numarası ve ihlalli geçiş yapılan seçenek girildikten sonra sorgulama tamamlanır.

Plaka ile sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ!

2. E-devlet üzerinden geçiş ihlali sorgulama

HGS 1

E-devlet kapısı ile sorgulama yapabilmek için önce sisteme giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yaptıktan sonra PTT işlemleri menüsüne gelin. İşlem listeleri arasında Hızlı Geçiş Sistemi İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama kısmına gelin. Bu satıra tıkladığınız zaman gerekli bilgiler ekrana yansıyacaktır.

E-devlet ile geçiş ihlali sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

İhlalli Geçiş İçin SMS Gönderimi

HGS sistemindeki uygulamalardan bir tanesi geçiş ücretinin ödenmediği durumlarda HGS hesabına kayıtlı olan telefon numarasına SMS gönderilmesidir. SMS ile HGS bakiye öğrenme sistemi henüz aktif olmamış olsa bile geçiş ile ilgili bir sorun olması halinde bilgilendirme mesajı gönderilir. Yasal olmayan geçişin ardından eğer hesaba bakiye yüklemesi yapılmamış ise birkaç gün içerisinde tekrar bir uyarı SMS’i gönderilir.

Geçiş İhlali Yaratan Diğer Durumlar Nelerdir?

HGS ürünü içerisinde bakiye olmaması, geçiş ihlaline neden olur. İhlal yaratan tek neden yeterli bakiye olmaması değildir. Bunun dışında ihlale sebep olan durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Etiket kullanan sürücülerin sık yaşadığı durumlardan bir tanesi de etiketin yanlış bir şekilde montaj edilmiş olması ya da etiket üzerinde oluşan yıpranmalar nedeniyle okunmama sorunudur. Etiketin yenilenmesi ile bu sorun çözülebilir.
  • Metalik camlı araçlarda etiketin okunması zorlaşır.
  • Nadiren sistemden kaynaklanan bir sorun nedeniyle ücret tahsilatı yapılamayabilir.
  • Araçta HGS etiketi ya da kartı olmadan geçiş yapmak da ihlal yaratan durumlardan bir tanesidir. Bu şekilde gişelerden geçildiği zaman 15 gün içerisinde araç plakasına tanımlı HGS ürünü sahibi olmak gerekir. Aksi halde yasal süreç başlar.
  • Araçta bulunan HGS ürününüm araç sınıfına uygun olmaması hali de kaçak geçiş olarak sayılır.

Araç Sınıfları Nelerdir?

HGS için araçlar, 6 farklı sınıf üzerinden tanımlanır. Araç sınıfına göre de geçiş ücretleri farklılık gösterir. Bu nedenden dolayı aracın HGS ürünü, kendi sınıfına uygun değilse doğru ücret de tahsil edilmez. Araç ve sınıf uyumsuzluğunun devam etmesi halinde sürücü kara listeye alınır.

  • 1. sınıf araçlar: Aks aralığı 3.20 metre altında olan araçlardır.
  • 2. sınıf araçlar: Aks aralığı 3.20 metre ve üzerinde olan, 2 akslı araçlardır.
  • 3. sınıf araçlar: Aks sayısı 3 olan araçlardır.
  • 4. sınıf araçlar: Aks sayısı 4 ve 5 olan araçlardır.
  • 5. sınıf araçlar: Aks sayısı 6 ve fazla olan araçlardır.
  • 6. sınıf araçlar: Bu sınıfa motosikletler girer.

HGS ile İlgili Sorunların Çözümü

HGS ile ilgili sorun yaşan vatandaşlar hgs@kgm.gov.tr adresine e-mail yoluyla sorunlarının çözümü için başvuruda bulunabilirler. Bu yöntem dışında 0 312 801 04 04, 0 312 801 05 05, 0 312 801 06 06 faks numaraları aracılığıyla da müracaat yapılabilir. 0 850 460 60 60 numaralı çağrı merkezi ise başvuru yapmak için kullanılabilecek bir diğer numaradır. Sürücüler, hatalı saptanan geçiş ihlalleri, bakiye ile ilgili sorunları ve diğer bütün şikayetlerini bu kanallar aracılığıyla çözebilirler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.