HGS Kaçak Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır? Cezası Ne Kadar?
Köprü ve otoyollar üzerinde yer alan gişelerden ücretli geçiş esnasında araçların daha çabuk işlem yapabilmesi ve dur kalk eylemlerini en aza indirip uzun araç kuyruklarının önüne geçilmesi amacıyla devreye giren Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), araçların ön camlarına takılan bir etkilet sayesinde işleyen bir ödeme sistemidir. Kısaca HGS olarak da bilinen bu sisteme abone olan sürücüler, ücret karşılığı satın alıp araçlarının ön camlarına taktıkları HGS etiketi sayesinde otoyol ya da köprülerdeki gişelerden geçtiklerinde etiketin sistem tarafından okunması sayesinde ödeme işlemini gerçekleştirmiş olurlar. Bakiye mantığıyla işleyen bir sistem olan HGS’de vatandaşların önden etiketlerine yükleme yapmaları gerekir. Eğer yetersiz bakiye ile bir gişeden geçiş yapılırsa kurum tarafından ceza kesilebilir. Bu yüzden düzenli olarak vatandaşların bakiyelerini kontrol etmeleri ve yolculuklardan önce kesinlikle bakiye yüklemesi yapmaları gerekir. Yetersiz bakiye ile ya da HGS etiketi olmadan gişeden geçilmesi halinde uygulanan cezalar belirli bir süre sonra katlanabilir ve vatandaşların ekonomik durumunu zora sokabilir. Bu yüzden bir geçiş ihlali yapılsa bile en kısa süre içerisinde, geçiş ücreti cezayla katlanmadan önce gerekli adımların atılması gerekir.
HGS Kaçak Geçiş Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
HGS kaçak geçişe ilişkin sorgulama işlemlerini internet üzerinden çeşitli yöntemlerle gerçekleştirmek mümkündür. E-devlet sistemi, PTT ve Karayolları Genel Müdürlüğü sistemleri sayesinde sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
1. E-devlet sistemiyle HGS ihlali nasıl sorgulanır?
- Turkiye.gov.tr adresinden faaliyetlerini sürdüren e-devlet sistemi aracılığıyla HGS ihlal sorgulama işlemi yapmak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açın.
- Karşınıza çıkan sayfadan giriş ekranına geçebilmek için mavi renkli butonun içerisinde yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayıp işleme devam edin.
- Bu aşamada e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. Giriş işlemini tamamlamak için ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranız ile e-devlet parolanızı yazın. Daha sonra “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
- Eğer henüz bir e-devlet parolası temin edemediyseniz size yakın konumdaki herhangi bir PTT merkezine gidebilir ve yetkili personele kimlik kartınızı göstermek şartıyla içerisinde parolanızın yazılı bulunduğu zarfı satın alabilirsiniz.
- Daha önce bir şifre oluşturmanız ve şu anda hatırlayamamanız halinde ise giriş ekranında yer alan “şifremi unuttum” yazısına tıklayıp şifre yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada sizden bazı kimlik bilgileriniz ile bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarası istenecektir. Bu bilgileri girdikten sonra sistemde tanımlı olan cep telefonu numaranıza kısa mesaj yoluyla güvenlik kodu gönderilecektir. Bu kodu ilgili alana girmeniz halinde yeni bir şifre oluşturup sisteme giriş yapmanız mümkündür. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız bulunmuyorsa yeniden bir PTT ofisine gidip yeni bir şifre zarfı satın almanız gerekir.
- Sisteme e-devlet parolası haricindeki yöntemlerle de giriş yapmak mümkündür. Giriş sayfasında üst bölümde yer alan mobil imza, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ya da internet bankacılığı opsiyonlarından size uygun olanı seçip sisteme giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan hemen sonra PTT Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan Hızlı Geçiş Sistemi bünyesindeki ihlalli geçiş bilgilerinize ait sorgulama sonucu karşınıza çıkacaktır. Eğer adınıza kayıtlı herhangi bir HGS hesabı söz konusu değilse yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz “Adınıza kayıtlı bir HGS hesabı bulunamadı.” uyarısı ile karşılaşırsınız.
- Eğer adınıza kayıtlı bir ya da birkaç HGS hesabı bulunuyorsa bu sayfada hesaplarınızın listesi yer alır. Daha sonra hesap listesinden hakkında sorgulama yapmak istediğiniz HGS hesabına tıklayarak ihlalli geçişlerinizi öğrenmeniz mümkündür.
E-devlet üzerinden ihlalli HGS geçişi sorgulamak için TIKLAYINIZ!
2. PTT sistemiyle HGS ihlali nasıl sorgulanır?
- PTT’nin resmi web sitesinde yer alan HGS Müşteri Hizmetleri adlı sistem aracılığıyla kaçak geçiş ihlali sorgulamak istiyorsanız öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açın.
- HGS müşteri hizmetleri sayfasını açtığınız zaman üst menünün sağ tarafında kalan “geçiş ihlali sorgula” yazısına tıklayın.
- Sorgulama işlemi için ilk boşluğa araç plaka kodunuzu girin. Daha sonra boşluğun altında yer alan “ben robot değilim” seçeneğine tıklayın. Son olarak hangi alanda sorgulama yapmak istiyorsanız o alanın üzerine tıklayın. Karayolları ile ilgili sorgulama yapmak için “Karayolları sorgula”, Avrasya Tüneli ile ilgili ihlal sorgulaması için “Avrasya Tüneli sorgula”, Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Çevre Otoyolu ile ilgili ihlal sorgulaması için ise “YSS Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu sorgula” butonuna tıklayabilirsiniz.
PTT sistemi üzerinden HGS kaçak geçiş ihlali sorgulamak için TIKLAYINIZ!
3. KGM sitesinden HGS ihlali nasıl sorgulanır?
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Karayolları Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden de geçiş ihlali sorgulamak mümkündür. Bunun için öncelikle bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayın.
- Karşınıza çıkan geçiş ihlal sorgulama sayfasındaki ilk boşluğa araç plaka kodunu yazın. Daha sonra alttaki boşluğa sayfada gördüğünüz güvenlik kodunu girin ve “sorgula” butonuna tıklayın.
- Butona tıkladıktan sonra araç için kesilmiş olan geçiş ihlali cezalarına liste şeklinde ulaşabilirsiniz.
KGM web sitesinden geçiş ihlali sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!
HGS’den Kaçak Geçtim Ne Yapmalıyım?
OGS ya da HGS’den kaçak geçiş yapılması halinde iki farklı yol izlenir. Eğer kişinin HGS ya da OGS aboneliği yoksa geçiş ihlali yaptığı plakaya ilişkin HGS ya da OGS aboneliği başlatması gerekir. Eğer 15 gün içerisinde abonelik başlatılırsa kaçak geçişe ilişkin bir yaptırım uygulanmaz, sadece geçiş ücreti tahsil edilir.
Diğer taraftan kişinin bir aboneliği varsa sahip olduğu hesaplarda bakiye bulunması halinde cezalı geçiş ücreti uygulanmaz. Hesaplardaki bakiyeden kaçak geçişin ücreti düşülür. Aksi durumda ceza uygulanır.
HGS Kaçak Geçiş Cezası Ne Kadar?
HGS kaçak geçiş ödeme süresi olan 15 günlük zaman dilimi içerisinde ihlale ilişkin ödeme gerçekleştiren vatandaşlar, herhangi bir ceza ödemez. HGS kaçak geçiş süresi içerisinde ödeme yapılmazsa ceza indirimi gerçekleştirilmez ve vatandaşlar geçiş ücretiyle birlikte bir de ceza ödemek durumunda kalır. Geçmişte geçiş ücretinin on katı olarak uygulanan HGS cezası, günümüzde geçiş ücretinin dört katına indirildi. Ayrıca vatandaşlar talep etmeleri halinde bu cezaları taksitlere bölerek de ödeyebiliyor.
HGS Kaçak Geçiş Nereye Ödenir?
HGS kaçak geçiş ödeme işlemleri için de interneti kullanabilirsiniz. Yukarıda anlatılan her bir sorgulama yöntemi neticesinde karşınıza bir HGS kaçak geçiş cezası çıkması halinde aynı sayfada “ödeme” seçeneği görülecektir.
Ödemek istediğiniz cezayı seçtikten sonra “ödeme” butonuna tıklamanız halinde kredi kartı, banka kartı ya da sanal kartınız aracılığı ile cezaya ilişkin borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Borç ödeme bölümünde sizden kart sahibinin adı ve soyadı, kart numarası, kartın güvenlik kodu ile son kullanma tarihi gibi bilgiler istenecektir. Bu bilgileri yazdıktan sonra kartın bağlı bulunduğu banka tarafınıza bir onay mesajı gönderecektir. Ödemeyi kabul etmeniz halinde onay mesajında yazan güvenlik kodunu sisteme girerek ceza ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Diğer taraftan Karayolları Genel Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla da ödeme yapmak mümkündür. Bu bankaların ATM cihazları, mobil uygulamaları ve internet bankacılığı hizmetini kullanarak ceza ödemesi yapabilirsiniz. KGM’nin anlaşmalı olduğu bankalar şunlardır:
- Ziraat Bankası
- Akbank
- Türkiye Finans Bankası
- Denizbank
- Vakıfbank
- QNB Finansbank
- HSBC
- Yapı Kredi Bankası
- Aktif Bank
- Garanti Bankası
- İş Bankası
- Alternatif Bank
- TEB
- Halkbank
HGS Kaçak Geçiş İptali Nasıl Yapılır?
Bazı durumlarda vatandaşlar haksız HGS cezaları ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Örnek vermek gerekirse 12 Şubat tarihinde HGS cezası kesilen bir vatandaş, bu tarihte aracını hiç kullanmadığını dolayısıyla bu cezanın mümkün olmadığını söyleyebiliyor. Sistemden kaynaklanan ya da farklı bir sebeple ortaya çıkan cezalara itiraz etmek mümkündür.
HGS cezalarına ilişkin itirazların Karayolları Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekir. HGS çağrı merkezi numarası olan 0850-460-60-60’ı arayarak müşteri temsilcisine itiraz talebinde bulunabileceğiniz gibi hgs@kgm.gov.tr adresli e-posta üzerinden de itirazlarını bildirebilirsiniz. Faks ile cezaya itiraz etmek için ise 0312-801-04-04 numarasını kullanabilirsiniz.
Mail ile cezaya itiraz edilirken vatandaşların konuya ilişkin tüm detayları mailde bildirmesi gerekir. Söz konusu ihlalin hangi tarihte, saat kaçta, nerede gerçekleştiği ve bu ihlale neden itiraz edildiğine dair bütün detaylar açık bir şekilde kuruma bildirilmelidir. Aksi durumda incelemeyi gerçekleştiren personeller konuya ilişkin detayları anlayamayacakları için itiraz talebi boşa gidebilir. İtirazın değerlendirilmesi ve vatandaşın haklı bulunması halinde söz konusu ceza iptal edilecek ve vatandaşa bu konuda bir bilgilendirme yazısı gönderilecektir. Diğer taraftan itirazın kabul edilmemesi durumunda vatandaş, belirtilen cezayı ödemekle yükümlüdür.