HGS Kapatma İşlemleri – HGS Nasıl İptal Edilir?
HGS, tüm köprü ve paralı yollardan geçiş ücretlerinin tahsil edildiği temassız ödeme sistemidir. Gişelerde oluşan yoğunluğun önlenmesi için uygulamaya alınmış bu sistem, araç sahiplerine ödeme kolaylığı sağlarken yollarda oluşan trafik sıkışıklığının da önüne geçer. HGS kartları tek bir araca ve kullanıcıya özel olduğu için araç değişikliği halinde mutlaka HGS iptal işlemi yaptırılmalıdır.
HGS Nereden İptal Edilir?
HGS iptal işlemini PTT şubelerine şahsen başvurarak ya da anlaşmalı bankalardan gerçekleştirebilirsiniz. İptal başvurunuzu yapmadan önce HGS nasıl iptal edilir konusunu bilmeniz faydalı olacaktır.
İşlemlerin gerçekleştirilmesi için aracınızın ruhsatının yanınızda bulunması zorunlu değildir ancak istenen bilgileri ulaşabilmeniz için ruhsatı yanınızda bulundurmanız faydalı olacaktır. İptal işlemi için önce, gişeden HGS iptal dilekçesi doldurmanız istenir.
HGS iptal dilekçesi örneği:
HGS iptal dilekçesinde yer alan “Müşteri Bilgileri” alanında bireysel kullanıcıysanız T.C. kimlik numaranızı ve adınızı soyadınızı yazmanız yeterli olacaktır. Kurumsal kullanıcıysanız vergi numaranız ve adınız soyadınızın yanında bir de kurum ismini yazmanız istenecektir.
“İptal Edilen Ürün Bilgileri” alanında yer alan ürün numarası alanına HGS numaranızı yazdıktan sonra cep telefonu numaranızı, aracınızın plakasını ve araç sınıf bilgilerini de doldurmanız gerekir. Araç tipi bilgisini aracın ruhsatından temin edebilirsiniz. Son olarak iptal nedeninizi de iletmeniz beklenir. Bu alana “aracı sattığım için” ya da “aracımı değiştirdiğim için” gibi cümleler yazabilirsiniz.
HGS iptal dilekçesinde yer alan “Önemli Not” alanında iptal süreciyle ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu bilgileri okumanız da faydalı olacaktır.
Aracınızı sattığınız için iptal işlemi gerçekleştiriyorsanız üstte bulunan kutucuğu işaretleyip imzalamanız yeterlidir. Böylece iptal sonrası hesabınızda bulunan bakiyenin tarafınıza ödenmesini istediğinizi belirtmiş olacaksınız.
İptal dilekçesini doldurup gişe yetkilisine teslim ettikten sonra kısa süre içerisinde HGS’nizin iptali gerçekleşecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken iki önemli detay bulunuyor.
Birincisi, eğer HGS iptalinden önce köprü ya da ücretli yol kullanımı yaptıysanız ve hesabınızdaki bakiye yeterli değilse kaçak geçiş yapmış sayılırsınız ve bir ceza bedeli ödemek durumunda kalırsınız.
İkincisi, HGS iptali yaptıktan sonra kartınızın içerisinde bakiye varsa o bakiyeyi talep edebilirsiniz. HGS için başta ödediğiniz etiket tutarı iptal işleminin ardından iade verilmez. İptal işlemi sonunda eğer bakiyeniz bulunuyorsa bu tutarı 30 gün sonra alabileceğinize dair bir tarafınıza bir makbuz verilir. Bu makbuz ile belirtilen süre dolduktan sonra PTT gişelerinden paranızı alabilirsiniz.
Eğer araç değişikliği nedeni ile HGS iptali yaptırmak istiyorsanız dilekçenin altında bulunan, aşağıdaki görselde gördüğünüz kutucuğu işaretleyerek yeni aracın plaka numarası ve bu araca ait yeni HGS etiket numarası alanlarını doldurup imzalamalısınız. Böylece eski HGS ürününüzde bulunan bakiye yeni ürüne aktarılacaktır. Bu aktarım işlemi yaklaşık 1 hafta içerisinde gerçekleşmektedir.
HGS kartını ya da etiketini anlaşmalı bankalardan aldıysanız bu işlemlere gerek kalmadan iptal işleminizi banka ile iletişime geçerek gerçekleştirebilirsiniz.
Bankadan Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?
HGS etiketini temin ettiğiniz bankadan iptal ettirmek için bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak ya da herhangi bir şubesine giderek HGS iptali işlemini kolayca yapabilirsiniz. İptal edilen HGS’nin içerisinde bakiye varsa bu tutar yaklaşık 10 gün içerisinde banka hesabınıza aktarılacaktır.
HGS İptal Edilmezse Ne Olur?
HGS abonelikleri tek bir araca ve kişiye özel olduğu için araç alım satım işlemlerinde araç sahibinin mutlaka HGS aboneliğini iptal ettirmesi gerekir. HGS iptal edilmezse satın alınan araç üzerine yeni abonelik yapılamaz. Ayrıca devir işlemleri tamamlandıktan sonra eski abonenin geçiş ihlalleri ya da kaçak geçişlerden dolayı cezaları varsa bunlardan yeni araç sahibi sorumlu tutulacaktır. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için yeni araç satın alırken HGS iptalinin yapıldığından emin olmalısınız.
Eğer mevcut HGS aboneliğinizi iptal edip OGS sistemine geçmek istiyorsanız bu iki sistemin farkları hakkında hazırladığımız içeriği inceleyebilirsiniz: HGS mi OGS mi Almalıyım? Farkları Neler? Hangisi Avantajlı?