HGS ve OGS Nasıl ve Nereden Alınır? HGS Ne Kadar?
Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ürünleri, otoyol ve köprü geçişlerinde araç sahiplerine vakit tasarrufu açısından büyük kolaylık sağlar. Mantığı, gişelerde duraksama yapmadan geçiş yapılması esasına dayanan her iki sistem de trafik yoğunluğuna son vermek için uygulama koyulan çözüm önerileri arasındadır. OGS ve HGS ürünleri sayesinde radyo frekansları aracılığıyla araçların geçiş hareketleri izlenir.
OGS ve HGS geçişlerinde kullanılan şeritler farklıdır. Turnikelerden durmadan, bilet almadan ilerlemek isteyenler, araçlarının sınıfına uygun yerleştirilen OGS ya da HGS cihazlarına göre geçişlerini tamamlayabilirler. Geçiş yapmadan önce her iki sistemde de cihazın içinde geçiş için gerekli miktarda bakiye bulunması gerekir.
HGS Nedir? HGS Kullanım Şartları Nelerdir?
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) uygulaması ücretli köprü ve otoyollarda yüklenen kart ya da etiket üzerine tanımlanan bakiyeden her geçiş için belirlenen para miktarının düşürülmesi esasına dayanır. HGS sisteminde araçlar aks aralığına göre sınıflandırılır. HGS kullanıcıları köprü ve otoyol geçişlerinde, araçlarının aks aralığına göre belirlenen 6 sınıf üzerinden ücretlendirilir. Sınıf uyumsuzluğu olan HGS araç sahipleri yeterli bakiye olması halinde bile cezaya maruz kalırlar.
HGS Nasıl Alınır?
- HGS başvurusunda bulunmadan önce aracın üzerinde daha önceden bir HGS ürününün tanımlı olması gerekir.
- Adınıza herhangi bir HGS kaydının olmadığından emin olduktan en yakın PTT şubesinden, kara yollarının otoban girişlerindeki şubelerden, anlaşmalı banka ve benzin istasyonlarından HGS ürününüzü temin edebilirsiniz.
- PTT HGS başvuru işlemleri herhangi bir şube üzerinden gerçekleştirilebilir. En yakın PTT şubesine gittiğinizde gişedeki sorumlu kişiye HGS ürünü almak istediğinizi belirtmeniz yeterli. Gişe görevlisi HGS çıkartma formunu abonelik talebinizin ardından tarafınıza iletecektir.
- Formu doldurduktan sonra tarafınızdan HGS ilk alım ücreti tahsil edilecektir. Bu aşamadan sonra HGS uygulamasının aktifleşmesi için kullanıma yetecek kadar limitte yükleme yapılması gerekir.
- Alınan etiket ya da kart şeklindeki HGS ürünleri PTT yetkilisi tarafından aracın ön camına, okunabilecek şekilde yerleştirilir.
- Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) sahiplerinin başvurusu ve isteği üzerine HGS ürünlerine kalan bakiyeleri transfer edilir.
HGS Nereden Alınır?
HGS satış ve yükleme işlemleri tüm PTT şubeleri, anlaşmalı GSM şirketleri, anlaşmalı bayilikler, anlaşmalı petrol istasyonları ve bankalar üzerinden yapılabilir.
1. PTT şubelerinden HGS alımı
Aracınızda henüz bir HGS cihazı yok ise herhangi bir PTT şubesinde giderek HGS üyeliği talebinde bulunabilirsiniz. Başvurunuzun ardından gerekli şartları yerine getirdiğiniz düşünülürse, aracınızın ön camına yerleştirmek üzere HGS ürününü temin edebilirsiniz. Ancak ilk ücret bedelinin ardından tek geçişi karşılayacak kadar HGS bakiyesi yüklemesi yapılmalıdır.
2. Banka ve benzin istasyonlarından HGS alımı
Anlaşmalı bankalar ve ücretli otoyol, tünellerde bulunan benzin istasyonları; HGS alınması ve bakiye yüklenmesi konusunda araç sahiplerine yardımcı olmaktadır. Ancak PTT aracılığıyla alınan HGS ürünlerinden farklı olarak her banka ve benzin istasyonunun kendi politikalarına göre belirledikleri ilk alım ücret bedelleri söz konusudur.
Ücretsiz HGS veren bankalar arasında;
- Albaraka Türk
- İş Bankası
- Garanti Bankası
- TEB
- Kuveyt Türk
- Denizbank
- Yapı Kredi
- Vakıfbank
- Halk Bankası
- Türkiye Finans
- Akbank
- Ziraat Bankası
- QNB Finansbank yer alıyor.
Anlaşmalı petrol istasyonları arasında;
- Petrol Ofisi
- Shell
- BP
- Opet
- TPPD
- Total yetkili yerleri bulunur.
HGS Alımında Gerekli Belgeler Nelerdir?
HGS için gerekli evraklar; bireysel başvurular ve kurum üzerine alınacak ürünler için değişiklik gösterir.
Bireysel başvurular:
- Kimlik
- Ruhsat veya ruhsat fotokopisi
Kurum adına başvurular:
- Temsil belgesi
- Araç ruhsatları veya ruhsat fotokopileri
- Kiralık araçlar için temsil belgesi ve ruhsata ek olarak kiralama sözleşmeleri
HGS Ne Kadardır?
2019 yılı itibarıyla PTT şubelerinden satın alınan HGS ürünlerinde yapışkan etiket bedeli 7,5 TL, kart tipi etiket bedeli ise 20 TL olarak belirlenmiştir. Müşterilerin satış ve alım işlemleri esnasında etiket bedeline ek olarak ilk adımda bakiye yüklemeleri gerekir.
- 1. sınıf araçlar 60 TL,
- 2. sınıf araçlar 75 TL,
- 3. sınıf araçlar 106 TL,
- 4. sınıf araçlar 135 TL,
- 5. sınıf araçlar 163 TL yükleme yapmalıdır.
Aynı zamanda PTT şubeleri, anlaşmalı banka ATM’leri, gişelerde bulunan bayilikler; HGS yükleme noktaları olarak kabul edilir. PTT şubelerinden alınan HGS ürünleri için posta çeki hesabına ve PTT Bonus kredi kartına otomatik ödeme talimatı verilebilir. Böylece aylık olarak belirlenen miktarda otomatik olarak bakiye yüklemesi yapılmış olur.
HGS İadesi Nasıl Alınır?
Etiket ve kart tipi HGS ürünlerinin iptal işlemi gerçekleştirilebilir. İptal edilen ürünlerde HGS hesabında kalan bakiye ürün sahibinin başvurusu üzerine iptal tarihinden 1 ay sonrasında nakit olarak iade edilir. Bu para araç sahibi tarafından PTT şubelerinden çekilebilir.
HGS Hafta Sonu Nasıl Alınır?
Hafta sonu HGS ürünlerini satın almak ya da dolum yaptırmak için anlaşmalı benzin istasyonları, anlaşmalı bayiler, bankalar kullanılabilir.
Halihazırda sahip olduğunuz HGS aboneliğini nasıl sonlandıracağınız konusunda detaylı bilgi için: HGS Kapatma İşlemleri – HGS Nasıl İptal Edilir?
OGS Nedir? OGS Nasıl Alınır?
Otomatik Geçiş Sistemi, araç içerisine yerleştirilen elektronik cihaz sayesinde ücretli köprü ve otoyol gişelerinden durmadan, hızlı ve ucuz geçiş imkanı sağlar. OGS için her geçişte ücreti karşılayacak miktarın etikette bulunması gerekir. Köprü ve otoyollarda araçlar 5 sınıf üzerinden ücretlendirilir.
- OGS’ye üye olmak için yetkilendirilmiş bankaların şubelerinden ya da internet bankacılığı üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
- OGS cihazları, bankalar arasında 40-60 TL arasında değişen bedellerde satılır. Cihaz bedelinin dışında müşteriden depozito ve ilk geçiş bedeli de tahsil edilir.
- OGS cihazının satın alındığı banka tarafından araç sahibine ödemeye istinaden dekont verilir. Bu dekont üzerinde müşterinin cihazını aktifleştirme şifresi de yer alır.
- Satın alınan cihaz aynı gün kullanılmaz. Kullanıma açılması için en az 1 iş günün geçmesi gerekir. Kaçak geçiş yapılması durumunda en uzun mesafe ücretinin 10 katı tutarında cezai işlem yapılır.
OGS Nereden Alınır?
Otomatik Geçiş Sistemi cihazları abonelik talep eden müşterilere anlaşmalı bankalar üzerinden satılmaktadır. Gerçek kişilerin ilgili bankalardan OGS cihazlarını alabilmesi için araç ruhsatı ve kimlik tüzel kişilikler için ise; araç ruhsatı,yetki belgesi ve imza sirküleri gereklidir. Anlaşmalı bankaların her biri kendi misyonuna göre fiyat ve garanti süresini belirler. Anlaşmalı bankalar arasında;
- Ziraat Bankası
- Vakıfbank
- İş Bankası
- Denizbank
- Garanti Bankası
- Yapı Kredi
- Akbank yer alır.
Cihazların garanti süreleri de yine bankaların politikalarına göre farklılaşır. Ziraat Bankası ve Garanti Bankası 3 yıl, İş Bankası 4 yıl, Vakıfbank ve Denizbank 5 yıllık süre boyunca OGS cihazlarına garanti ömrü biçiyor.
HGS mi yoksa OGS mi almanız gerektiğine karar verebilmek için konuyla alakalı hazırladığımız içeriğimizi inceleyebilirsiniz: HGS mi OGS mi Almalıyım? Farkları Neler? Hangisi Avantajlı?