Sorgulamalar artık tek çatı altında!

IMEI Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır? IMEI Öğrenme İşlemleri

Cep telefonlarının hayatımızda kapladığı yer arttıkça bilinirliği yaygınlaşan terimlerden birisi de IMEI oldu. Her bir telefon için farklı numaralardan oluşan bir kimlik kodu olan IMEI, kolay bir şekilde telefonda basit tuşlamalar yapılarak öğrenilebilir. Ayrıca IMEI koduna ilişkin sorgulamaları da internet üzerinden son derece hızlı ve kolay bir şekilde ücretsiz olarak gerçekleştirmek mümkündür. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun e-devlet sistemi aracılığıyla sağladığı hizmet sayesinde IMEI koduna ilişkin tüm işlemleri bu sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

IMEI Nedir?

Türkçe açılımı “Uluslararası Mobil Cihaz Kodu” olan IMEI, her bir GSM telefon cihazı için üretim aşamasında yüklenen bir koddur. Her cihazın kimlik numarası olarak kabul edilen IMEI numarası, 15 haneden oluşur. Cihazın kimliğini ortaya koyan ve resmi olarak kayıt altına alınması gereken IMEI numarasından telefon bulma gibi işlemleri yasal olarak gerçekleştirmek mümkün değildir. Diğer taraftan ülke sınırları dışında satın alınan ve ülkede dört aydan daha uzun süre kullanılacak olan her telefonun IMEI numarasının resmi kayıtlara geçirilmesi gerekir. Aksi durumda bu telefonlar kullanıma kapatılır.

IMEI Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılır?

Cihazınızın IMEI numarasını bilmiyorsanız bunu birkaç yöntemle öğrenebilirsiniz. IMEI numarasını cep telefonunuzun arkasına bakarak öğrenebileceğiniz gibi bir kod tuşlayarak da öğrenmeniz mümkündür.

iPhone IMEI sorgulama ve Samsung IMEI sorgulama işlemlerini yapmak için cep telefonunuzun numara çevirme ekranını açın ve bu ekrana *#06# yazıp arama butonuna tıklayın. Bu işlemin sonucunda IMEI numaranız ekranda belirecektir. Numarayı kopyalayarak ya da ekran görüntüsünü alarak bir yere kaydedebilirsiniz.

IMEI Kayıt Hakkı Nasıl Sorgulanır?

İthalat yoluyla kaydedilen IMEI konusunda devlet tarafından bir sınır getirilmiştir. Yurt dışından kişisel kullanım amacıyla ithal etmiş olduğunuz cep telefonlarına ilişkin kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenmek için e-devlet sistemini kullanabilirsiniz.

  • E-devlet yoluyla kayıt hakkı sorgulamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • E-devlet sistemine giriş yapabilmek için öncelikle karşınıza çıkan ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısının yer aldığı mavi renkli butona tıklayıp giriş sayfasına geçin.

  • Giriş sayfasındaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet parolanızı yazın ve “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • E-devlet şifrenizi henüz temin etmediyseniz mesai günü ve saati içerisinde size yakın bir konumda yer alan herhangi bir PTT ofisine giderek yetkili personele kimliğinizi gösterip içerisinde şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Eğer şifrenizi unuttuysanız giriş ekranında yazan “şifremi unuttum” bağlantısına tıkladıktan sonra sizden güvenlik amaçlı istenen kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numaranızı yazdıktan sonra cep telefonu numaranıza gönderilen kısa mesajın içerisindeki güvenlik kodunu ilgili boşluklara yazarak şifrenizi sıfırlayabilirsiniz. Eğer e-devlet sistemine cep telefonu numaranızı tanımlamadıysanız bu işlemi yapmanız mümkün olmayacaktır. Böyle bir durumda ise tekrar bir PTT ofisine gidip e-devlet parolasının yazılı olduğu zarfı satın almanız gerekecektir.
  • E-devlet parolası haricinde de sisteme giriş opsiyonları bulunur. Giriş ekranında üst tarafta yer alan menüdeki internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, mobil imza ya da elektronik imza seçeneklerinden herhangi birini kullanıp ilgili aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan hemen sonra karşınıza çıkan ekrandan kayıt yaptırıp yaptıramayacağınızı öğrenebilirsiniz.
  • Eğer kayıt hakkınız varsa yukarıdaki ekran görüntüsünde de görmüş olduğunuz gibi “kayıt yaptırabilirsiniz” yazısını görürsünüz. Hakkınız bulunmuyorsa “kayıt yaptıramazsınız” uyarısı ile karşılaşırsınız.

E-devlet sistemi üzerinden IMEI numarası kayıt hakkı sorgulamak için TIKLAYINIZ

IMEI Kayıt Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) e-devlet sistemi ile gerçekleştirdiği entegrasyon sayesinde internet üzerinden IMEI sorgulama işlemini gerçekleştirmek mümkün hale geldi.

  • E-devlet sistemini kullanarak BTK imei sorgulama işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sistemdeki ilgili sayfayı açın.

  • IMEI kontrol için karşınıza çıkan ekrandaki boşluğa cep telefonunuzun IMEI kodunu girin.
  • “Sorgula” yazısının yer aldığı mavi renkli butona tıklayarak e-devlet IMEI sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sorgulama neticesinde IMEI numarasını girmiş olduğunuz cep telefonunun kayıtlı olup olmadığı, hangi yolla kaydedildiği ve bu cihazın marka ve model bilgileri karşınıza çıkacaktır.
  • Yeni bir sorgulama yapmak için sol üst bölümde yer alan “geri” tuşuna tıklayıp diğer cihazın IMEI numarasını girerek yeni bir sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sorgulama sonucunun çıktısını almak için ise sol üst bölümünde yer alan “yazdır” butonunu kullanabilirsiniz.

E-devlet sisteminden IMEI numarası sorgulamak için TIKLAYINIZ

IMEI Kayıt Nasıl Yapılır?

E-devlet sistemi üzerinden IMEI numarasını kaydetmeniz mümkündür.

  • İlk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
  • “Kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayarak sisteme giriş yapmak için gerekli aşamaları tamamlayın.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza bir bilgilendirme ekranı çıkacaktır. Buradaki yazıları okuduktan sonra “devam et” butonuna tıklayın.

  • İkinci aşamada başvuru türünü seçin, cep telefonu numaranızı yazın ve kaydetmek istediğiniz IMEI numaralarını yazdıktan sonra yurda giriş yapılan belge türü, belgenin ait olduğu ülke, giriş yapılan belge numarası, yurda giriş tarihi gibi alanları doldurup “devam et” butonuna tıklayın.
  • Daha sonra başvuru formunda sizden istenen diğer detayları da yazarak kayıt başvurunuzu onaylayın ve sonuç kısmından detayları kontrol edin.

E-devlet sistemi ile IMEI numarası kaydetmek için TIKLAYINIZ

IMEI Kayıt Ücreti Nedir?

2019 senesinde ülke dışından getirilen cep telefonları için uygulanan IMEI numarası kayıt ücreti 618,60 Türk Lirası‘dır. Cep telefonları Türkiye’ye giriş yaptıktan sonraki 120 günlük süre içerisinde vatandaşlar pasaportları ile kayıt işlemlerini başlatabilirler. Bu süre içerisinde kaydı yapılmayan cep telefonlarının yasal olarak kayıt edilebilmesi için tekrar yurt dışına çıkılması gerekir. Ayrıca kayıt dışı olduğu tespit edilen IMEI numaralarını kullanan telefonların kullanıma kapatılması söz konusudur.

Kapanan Telefon Tekrar Açılır mı?

IMEI numarası kayıtlı olmadığı için kullanıma kapatılan cep telefonlarının yeniden açılması için yasal yollarla kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir.

IMEI Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

IMEI numarasını değiştirmek yasal bir yöntem olarak kabul görmese de günümüzde bazı kullanıcılar kişisel sebeplerden ötürü bu numaraları değiştirmek istiyor. Bu değiştirme işlemlerini Android ya da iOS cihazlara indirilen üçüncü parti uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirmek mümkündür. Fakat bu durumun tespit edilmesi halinde yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmak söz konusu olabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.