İşkur Teşvikleri
Türkiye İş Kurumu tarafından uygulanan İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 31.12.2016’ya kadar işbaşı eğitim programını tamamlayan kişiler için istihdam etmek istediğiniz kişiyi kendi iş yerinizde yetiştirme şansını elde edeceksiniz.Bu durum sayesinde kendi nitelikli elemanınızı yetiştirmiş olacaksınız. Üstelik herhangi bir maliyet katlanmadan.
Teşvikten hangi iş yerleri yararlanabilir?
En az 2 sigortalı çalışanı bulunan, İŞKUR’a kayıtlı özel sektör işyerleri, vakıflar, dernekler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, vakıf üniversiteleri vb. kurum ve kuruluşlar bu programdan yararlanabilir.
- Kamunun payının % 50’nin altında olduğu iktisadi teşekküllerin tamamı bu programdan yararlanabilmektedir.
Teşvik programına kimler katılamaz?
- İşverenin birinci ve ikinci derece yakınları,
- İş yerinden son 3 ay içerisinde işten ayrılanlar,
- Sosyal Güvenlik Kurumun’da sigortalı olanlar, emekliler ve aktif çalışanlar programa katılım gösteremezler.
Teşvik konusunda daha detaylı bilgi almak için İşkur Teşvikleri sayfasına giderek konu açısından desteğin detaylı hakkında bilgi alabilir ve istihdam arayan yerlerle ilgili bilgilere sahip olabilirsiniz.
İşkur teşvikleri resmi sayfası için TIKLAYINIZ!
İşbaşı Eğitim Programları Kapsamında işverenlere sunulan teşviklere genel olarak göz atmak gerekirse; Bu programdan yararlanmak için programı daha önceden de belirtilen tarihler göz alınarak işlemlerin tamamlanmış olması gerekiyor.
Teşvik programının yaş içeriği olarak; 18 yaşına girmiş ,29 yaşından gün almamış kişiler için,teşvik programı sonrasında geçen 3 ay içinde teşvik programında ki kişinin işe alınması durumunda işe alan işverenler;
- Genel olarak üretim yapan sektörlerinde faaliyetlerde bulunuyorsa 42 ay,
- İş yeri daha çok tüketiciye hitap eden faaliyetlerde bulunuyorsa 30 ay boyunca
Gerekli durumların sağlanması durumunda işveren primi Sosyal Güvenlik Kurumunun İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmaktadır.
İstihdam edilecek bireyin yaşının 30’dan büyük olması durumunda ise;
Teşvik programına katılım gösteren kişilerin cinsiyetlerine göre 6 aydan başlayarak 30 aya kadar işverenin sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.Bu madde 4447 sayılı Kanun Geçici 10.madde de yer almaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 40/11.maddesinde yer alan durumun yarattığı özellikten dolayı teşvik programına katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlediği işveren tarafından yapılan ve aylık asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkanı bulunmaktadır.
İşverenlere sunulan teşvik programlarından genç ve kadın istihdamı için teşvik programı durumları ise;
18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan,
- Daha önceden aldığı eğitimde iş konusunda yeterlilik belgesi sahip olması durumunda 48 ay,
- Daha önceden mesleki bilgisi olan veya eğitimini alıp tamamlamış bireyler için 36 ay,
- Bireyin herhangi bir mesleki yeterliliği ve bilgisi olmaması durumunda 24 ay,
29 yaşını geçmiş erkek bireylerden,daha önceden herhangi bir mesleki belgeye sahip olması durumunda 24 ay,
Belirtilen maddelerde irdelenmiş olan niteliklere sahip olan bu işçilerin İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından seçilip işe alınmalarında teşvikte belirtilen zamanlara ilave olarak 6 ay,
- Herhangi bir işte çalışmakta iken,teşvik ile ilgili bu program yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki belge niteliğe sahip olanlar için 12 ay,
- 18 yaşından büyük ve herhangi bir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından seçilip işe alınmaları halinde ise 6 aylık olan kısmının Sosyal Güvenlik Kurumu işveren primi İŞKUR tarafından karşılanıyor.
Sigortalı çalışan sayınız;
- 2 ile 10 arasında ise 1,
- 10’dan fazla ise çalışan sayınızın 1/10’u kadar katılımcı talep edebilirsiniz.
Ayrıca istihdam taahhüdü verilerek teşvik alan daha fazla katılımcı elde edebilirsiniz.
Program süresince aylık net asgari ücret düzeyinde cep harçlığı,iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigorta primi de İŞKUR tarafından karşılanıyor.
Teşvik Programı İçin Başvuru Yerleri ve Zamanı
Türkiye’nin 81 ilinde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile bu konuda ilgili hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak gerekli bilgiler elde edilebilir.
İŞKUR’un web sitesini incelemek ve daha farklı teşvik paketleri olursa bilgi almak için İŞKUR sitesini inceleyebilirsiniz.