İTHALAT KAYIT BELGE SORGULAMA
Bu yazımızda sizlere ithalat kayıt belge sorgulama işlemi hakkında bilgiler vereceğiz. Gelişen internet teknolojisi ile birlikte bilgiye ulaşmak çok daha kolay bir hal almıştır. Bu sayede gereksiz yere zaman harcamak artık son bulmuştur. İnteneti herkes elinde kolay bir şekilde kullanıyor olması intenette yapacağımız işlemlerin arttırılmasına sebep olmaktadır. Ülkemizde de kamu kurum ve kuruluşları bu gelişmeye ayak uydurmak için birçok uygulamayı hayata geçirmiştir. Sorgulama işlemlerinin internet üzerinden yapılması bu çalışmanın bir sonucudur. Bu sayede insanlar uzun kuyruklarda vakit kaybetmeyerek sorgulamalarını hızlı bir şekilde yapabilmektedirler. İthalat kayıt belge sorgulama işlemi de bunlardan sadece birisidir. Bu sorgulamayı yaparken herhangi bir şifreye gerek duyulmamaktadır. Bilinmesi gereken tek şey GB tescil no ve IM numarası sorgulama işleminizi kolay bir şekilde yapabilmeniz için yeterlidir. Yazımızın devamından sizlere paylaşacağımız bilgiler sonucunda sorgulama işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu sorgulama işlemi ihracat yapan kurumların ya da özel girişimlerin denetim işleyişlerinin düzenlenmesine yöneliktir.Bu yazımızı okuduğunuzda ithalat kayıt belgesi ile ilgili bilgilere ulaşacaksınız ve ithalat kayıt belgesi başvuru yöntemi hakkında bilgi sahibi olacaksınız.İthalat kayıt belgesi başvurusu yapmanız oldukça kolay olacaktır.
İthalat Kayıt Belgesi Nedir?
İthalat kayıt belgesi ne işe yarar, diye soracak olursanız, yazımızın devamında tüm detayları bulabilirsiniz. İthalat yapan firmalar için ithalat kayıt belgesi oldukça önemli ve gerekli bir belgedir. İthalat kayıt belgesi sorgulama işleminizi internet üzerinden yaparak ithalat işlemlerinizin denetiminin düzenlenmesini kolaylaştırmış olursunuz. İthalat kayıt belge sorgulama işleminiz için GB Tescil numarasına ihtiyacınız olacaktır.
İthalat Kayıt Belgesi Süresi
İthalat kayıt belgesi süresi 60 gün olarak belirlenmiştir. İthalat kayıt belgesi 60 gibi bir süre geçerli olacaktır.
İthalat Kayıt Belgesi İçin Gerekli Evraklar
İthalat kayıt belgesi almak için gerekli evraklar bulunmaktadır. İthalat kayıt belgesi için gereken evraklar;
- İthalatçı bilgi formu gerekir, fakat yeminli mali müşavir onaylı olmalıdır.
- Yeminli mali müşavir faaliyet belgesi aslı olmalıdır.
- Firmanın imza sirküsü aslı gerekir.
- Taahhütname ( ekonomi bakanlığı) noter tasdikli olmalıdır.
- İthalat kayıt belgesi almak için firma adına bir dilekçe yazılmalıdır. Firma adına yetkili tarafından imza ve kaşe olmalıdır.
NOT: İthalatçı bilgi formunda eğer 602 nolu hane dolu ise üretici bilgi formu istenmektedir. (Firma yetkilisinin imzası ve kaşesi olması gerekmektedir.)
- İhracat kayıt formu gerekmektedir. Bu form yurt dışındaki firma tarafından doldurulup ilgili konsolosluk tarafından onaylanmalıdır.
NOT: İhracat kayıt formu dilekçe ekinde alınacaktır.
Gerekli işlemler sistemden giriş yapıldıktan sonra,
- Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin Kayıt Belgesi Başvuru Formu
- Madde Bilgi formu ile beraber başvuru yapılıp kayıt belgesi sonuçlanmış olur.
İthalat Kayıt Belgesi Ücreti
İthalat kayıt belgeleri online olarak ofisten kredi kartı ile ödenebilmektedir. İthalat kayıt sistemi üzerinden giriş yapılmış ve onaya gönderilmiş,onaylanmış bir kayıt belgesi kredi kartı ile ödenebilecek duruma gelmiş demektir.
İthalat kayıt belgesi için belirlenmiş ücret bulunmaktadır. İthalat kayıt belge ücretinden bahsedecek olursak;
- Yeni Kayıt İthalatçı Belgesi’nin ücreti 19 TL’dir.
Yeni Kayıt İhracatçı Belgesi ücreti 10 TL’dir.
İthalat Kayıt Belgesi Nasıl Doldurulur?
Bilgisayardan çıktısı alınan Kayıt Belgesi Başvuru Formu ve istenilen diğer belgeler de tamamlanır. Gerekli tüm belge ve bilgilerin işleme konulabilmesi için beyan sahibine ait noter tasdikli imza sirkülerinin aslı beyan edenle ihracatçı farklı kişiler ise noter tasdikli vekaletname aslı gerekmektedir. Sonrasında yeminli mali müşavir onaylı İthalatçı Bilgi Formu gerekecektir. İthalatçı tarafından kaşelenen bu belge imzalanır. İthalat kayıt belgesi örneği alındıktan sonra belge asılları kayıt merkezlerine ulaştırılmalıdır. Daha sonra İhracatçı Kayıt Formu ilgil ülke yetkililerince onaylanır.
İhracatçı kayıt formunda bulunan sorulardan ticari sır olduğu gerekçesi ile tamamlanmayan kısımlara firmanın ticari sırrıdır ibaresi yazılmalıdır. İhracatçı kayıt formu, sevk ülkesi ile ihracatçının farklı olduğu durumlarda serbest dolaşıma girişte faturayı kesen kişi tarafından doldurulur.
İthalat Kayıt Belge Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır ?
Sözleşme devri sorgulama işleminizi devlete ait resmi sitesinden yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken yazımızın sonunda sizlerle paylaşmış olduğumuz bağlantı adresine gitmeniz gerekmektedir. İthalat kayıt belgesi giriş için bağlantı adresine tıklamanız durumunda açılan ekranda gerekli yerlere bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmelidir.
GB tescil numarası ve IM doğru bir şekilde girildikten sonra sorgula kutucuğuna tıklanmalıdır.
Sizlere vermiş olduğumuz bu bilgiler doğrultusunda, gerçekleştirilen işlemlerden sonra ithalat kayıt belge sorgulama işleminizi başarı ile yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan ithalat kayıt belge ile ilgili tüm bilgiler karşınıza çıkacaktır.İthalat kayıt belge sorgulama işleminizi anlatılanları takip ettiğinizde oldukça kolay bir şekilde yapabilirsiniz.