Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Kaymakamlık Sınavı

Kaymakam, bir ilçedeki hükümetin temsilcisi olarak bilinmektedir. İlçedeki genel idare ve sorumluluk kaymakama aittir. Kaymakam olabilmek için belirli süreçlerden geçerek devlet tarafından belirlenmiş olan sınavdan geçer not alınması gerekmektedir. Kaymakamlık sınavı, kaymakam olmak isteyen kişilerin girmesi gereken sınav olarak bilinmektedir.

Kaymakamlık görevi büyük sorumluluk gerektiren bir görevdir. Bir kaymakam Cumhurbaşkanının tasdiki ile tayin olmaktadır. Kaymakamların ilçe bazında belirlenmiş olan görevleri bulunmaktadır. Kaymakam, hükümetin ilçedeki temsilcisi sayıldığı için bu görevleri layıkıyla yerin getirmelidir. Kaymakamın görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

Kaymakamlar, valiler tarafından ilçeleri hakkında kendilerine iletilen bütün verileri almakla yükümlüdür.

Kaymakamlar, ilçelerindeki işleri, bağlı olduğu valiliklerle masaya yatırır ve inceler. Eğer sorun çözülemezse, kaymakamlar sorunu İçişleri Bakanlığına iletir.

Kaymakamlar, kanun, yönetmelik, tüzük ve hükümetin kararlarının halka iletilmesini de sağlar.

Kaymakamlar, yasanın dördüncü maddesinin son fıkrasında belirtilmiş olan müesseseler dışında kalan bütün devlet dairelerini, özel iş yerlerini, özel idareyi, belediyeyi, köy idarelerini teftiş ederler.

Kaymakamlar, denetleme yaptıkları sırada uygunsuz buldukları durumlarda bunları rapor etme hakkına sahiptir.

Kaymakam, bir ilçenin genel idari ve genel gidişatını yönetmek, düzenlemek ve bunları denetlemekten sorumludur.

Bir kaymakamın, kaymakamı olduğu ilçe ile ilgili görevleri bunlardır. Kaymakam olabilmek için de bazı şartlar gerekmektedir ve kaymakamlığa giden yol çeşitli süreçlerle ve sınavlarla çevrilmiştir.

Kaymakamlık vasfını almak isteyen kişiler ilk olarak bir sınava tabi tutulur. Bir kişinin kaymakam olabilmek için eğitim düzeyi en az lisans mezunu olmalıdır. Kaymakamlık sınavına girebilecek kişilerdeki lisans eğitimlerinde öncelik verilen bölümler şöyle sıralanmaktadır:

Siyasal Bilimler

İşletme

Hukuk

İktisadi ve İdari Bilimler

Kaymakam olabilmek için en yüksek yaş sınırı 35 olarak belirlenmiştir. Yaş sınırını aşan kişiler kaymakamlık sınavına girmeye hak kazanamamaktadır. Kaymakamlık sınavına başvurabilmek için diğer bir şart ise Kamu Personeli Seçme Sınavı bünyesindeki P37 puan türünden geçer not almaktır. Kaymakamlık sınavına başvuran adaylar, bu puan türüne en yüksekten en düşüğe doğru sıralandırılır. İlk 200 içerisinde yer alan kişiler kaymakamlık sınavı için çağrılırlar.

İlk 200 içerisindeki adaylar kaymakamlık sınavına çağrılır ve bu adaylara 160 sorudan oluşan bir sınav sunulur. Kaymakamlık sınavında yer alan konuları şöyle sıralayabiliriz:

Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi
Hukuk
Türkçe
Ekonomi
Türkiye’nin Sosyal Ekonomik Yapısı
Türkiye’de Demokrasi
İnsan Hakları
Bu kapsamdaki kaymakamlık sınavından geçer not alan kişiler de sözlü mülakata çağrılırlar. Mülakat sonrasında başarılı olan kaymakam adayları, 3 yıllık bir eğitime alınırlar. 3 yıl uzunluğunda olan bu eğitimlerin bölümleri ve süreçleri şu şekilde belirlenmiştir:
Merkez stajı, 1 ay.
Bakanlık Merkez stajı, 1-3 ay.
Kaymakam Refikliği, 1 ay
Mülkiye Müfettişi Refakatinde Teftiş stajı, 1,5 ay.
Bakanlık Merkez stajı, 2-4 ay.
Yurt dışı stajı, 12 ay.
Milli Güvenlik Stajı, 1,5 ay
Kaymakam Vekilliği stajı, 8 ay
Kaymakamlık Kursu, 4 ay
Kaymakamlık sınavından ve mülakattan sonra geçen süreç böyle şekillendirilmiştir. Bu süreçlerden başarıyla geçen kişiler daha sonrasında kaymakam olarak yurdun dört bir anına atanırlar.

Kaymakamlık sınavı belirtilen tarihlerde Ankara’da yapılmaktadır. Kaymakamlık sınavına başvuran adayların başka bir ili tercih etme gibi bir durumu söz konusu olmamaktadır.

Kaymakamlık Sınavına Başvurular Nerede Yapılır?

Kaymakamlık sınavına başvurular belirlenen dönemlerde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin sitesi olan https://ais.osym.gov.tr/ üzerinden ya da belirlenen yerlerdeki ÖSYM merkezlerinden yapılmaktadır.

Kaymakamlık sınavına başvuru sırasında ÖSYM sayfasında belirtilmiş olan ücret dışında kişilerden başka ücret talep edilmemektedir ve ücretlerin doğru yatırılıp yatırılmadığının sorumluluğu adayın kendisine aittir.

Kaymakamlık Sınavına Giriş Belgeleri ve Sınav Sonucunu Öğrenme

Kaymakamlık sınavının tarihi yaklaştığı zaman sınava giriş belgelerinin dökümü, başvurunun yapıldığı https://ais.osym.gov.tr/ web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Adaylar, tarih geldiğinde sisteme giriş yaparak belgelerini teslim alabilirler.

Kaymakamlık sınavının sonuçları da aynı web sitesi üzerinden öğrenilmektedir. Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra mülakat için çağrılacak olan kaymakam adayları açıklanır ve diğer süreçler başlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.