Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Kıdem Tazminatı Hesaplama

Bu yazımızda sizlere kıdem tazminatı hesaplama aracımız ile kıdem tazminatı hesaplamanız için yardımcı olacağız. İlk olarak sizlere kıdem tazminatı hakkında detaylı bilgiler verelim ki aklınızda bu konu ile hiçbir soru kalmasın.

Kıdem Tazminatı Nedir ?

Kıdem tazminatı çalışan işçinin herhangi bir sebepten dolayı işten ayrılması durumda işçiye ödemekle yükümlü olduğu tazminata verilen addır. Bu tazminat 4857 sayılı İş Kanunu tarafından işveren kurum ve kuruluşlar tarafından zorunlu kılınmıştır. Kendi isteği ile işten ayrılan çalışanlar bu kanundan dolayısı ile de tazminattan ne yazık ki yararlanamamaktadır.

Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Çalışan işçinin işe başlamış olduğu tarihin başından itibaren hizmet akdinin devamı süresinde her geçirmiş olduğu tam yıl için, işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bir yılı aşan süreler içerisinde de aynı oran ile bir düzenleme yapılır. Kıdem tazminatı hesaplama yapılırken damga vergisi hariç herhangi bir kesintide olmaz.

[kidemTazminatiHesaplamaAraci]

Kıdem Tazminatı Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir ?

Bu başlık altında sizlere kıdem tazminatı almak için gerekli olan şartlardan bahsedeceğiz. Kıdem tazminat için gerekli düzenlemeleri esas alan yasal düzenleme 1475 sayılı yasadaki 14. maddedir. Şimdi sizlere kıdem tazminatı için yerine getirmeniz gereken şartların neler olduğundan bahsedelim.

  • Kıdem tazminatı hesaplama için işçinin kendi isteği ile işinden ayrılmamış olması ya da işçinin vefat etmiş olması gerekmektedir.
  • Kıdem tazminatı hesaplama için işçinin işveren kurum ve kişi  tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarının söz konusu olması üzerine işten çıkarılmamış olması gerekmektedir.
  • Kıdem tazminatı hesaplama için çalışan kendi isteği ile ayrılıyor ise ayrılma nedeni İş yasasının 24. maddesinde belirtilmiş olan işçinin haklı bir nedene dayanarak derhal işi bırakması şartına bağlı olması gerekmektedir.
  • Eğer, işçi kendi isteği ile ayrılıyor ise ve erkek ise muvazzaf askerliği nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalmış olması durumunda kıdem tazminatı alabilir.
  • Söz konusu işçi kadın ise ve çalışır durumda iken evlenmiş ise evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılmak istemesi durumunda kıdem tazminatı talep edebilir.
  • İşçinin emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup emeklilik için ilgili kuruma toptan ödeme ya da maaş bağlanması için müracaat etmiş olması gibi bir durum söz konusu ise, kıdem tazminatı talebi yapabilir.
  • İşçi en az 7000 gün prim ödeme gün sayısı veya en az 25 yıllık sigorta ve 4500 gün prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirmiş ise  kadın ise 58 yaşını doldurmayı beklemeden işten kendi rızası ile ayrılmış olması ya da 506 sayılı yasanın geçici 81. maddesindeki emeklilik sürelerini doldurmuş olmak kaydı ile sadece yaşını doldurmayı bekliyor iken yine kendi isteğiyle işten ayrılmış olması durumunda kıdem tazminatı alabilir.
  • İşçi erkek ise 60 yaşını doldurmayı beklemeden kendi isteği ile işten ayrılmış olması durumunda ya da  kadın işçide olduğu gibi 506 sayılı yasanın geçici 81. maddesindeki emeklilik sürelerini doldurmuş olmak kaydı ile sadece yaşını doldurmayı bekliyor iken yine kendi isteğiyle işten ayrılmış olması  durumunda başvurabilirler.
  • İşçinin aynı işyerinde veya aynı işverene bağlı değişik işyerlerinde en az bir yıllık çalışma süresi tamamlanmış olmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.