E Devlet’ten Mahkeme ve Dava Sorgulama Nasıl Yapılır?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan vatandaşların ya da kurumların yaşadığı anlaşmazlıklar, bir vatandaşın ya da kurumun işlemiş olduğu suçlar, gerçekleştirmiş olduğu usulsüzlükler veya içinde yer aldığı haksız uygulamalar mahkemeler aracılığıyla değerlendirilir ve bir karara bağlanır. Dolayısıyla bir suça karışmış ya da suça karıştığı iddia edilen her vatandaşın adına bir dava açılabilir veya kendisine haksızlık yapıldığını, karşı tarafın suç işlediğini düşünen her vatandaş davacı olabilir. Mahkemelerin değerlendirmeye aldığı bu davalara ilişkin süreç genelde beklenenden uzun sürer ve gerek vatandaşlar gerekse de kurumlar ve vekiller davanın aktif durumunu, dava bilgilerini ve sonucunu merak ederler. Günümüzde hem Yargıtay Daire Başkanlığı hem de Adalet Bakanlığı, ellerindeki verileri hızlı ve başarılı bir şekilde dijital sistemlere aktardığı için davalara ilişkin sorgulama işlemlerini bu kanallar üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Vatandaşlar adli mercilere ait resmi binalara bizzat giderek müdahil oldukları davalara ait durumu öğrenebilecekleri gibi internet üzerinden kendilerine ve davaya ait birkaç bilgi girerek de dava sonucuna ilişkin güncel durumu görebilirler.
Mahkeme Dava Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Dava sorgulama işlemlerini günümüzde internet üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Adalet Bakanlığının e-devlet sistemi üzerinden sunduğu dava dosya sorgulama işlemi ve Yargıtay Başkanlığının elektronik hizmetleri sayesinde her vatandaş adına açılmış dava sorgulaması yapabilir ve müdahil olduğu davaya ait bilgileri ve sonuç durumunu öğrenebilir. Sistemde karşılaşılan ve yanlış olduğu düşünülen dava bilgileri ya da sonuçları ile alakalı itirazların Yargıtay Daire Başkanlığı veya Adalet Bakanlığı yetkilileri ile paylaşılması ve hatanın düzeltilmesinin talep edilmesi gerekir.
E-devlet üzerinden yapılacak olan işlemlerin detaylarına geçmeden önce e-Devlet şifresi nasıl temin edilir ve e-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır konularında hazırladığımız içerikleri inceleyebilirsiniz.
E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır, Yenilenir, Değiştirilir? Şifremi Unuttum!
E-Devlet Kapısına Giriş – E-Devlet Girişi Nasıl Yapılır?
1. E-devlet dava sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bu hizmette e-devlet şifresi ve T.C. kimlik no ile dava sorgulaması gerçekleştirmek mümkündür.
- E-devlet mahkeme sorgulama işlemine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açmanız gerekir.
- Hakkımda açılmış dava var mı diye merak ediyorsanız ya da tarafı olduğunuz bir davanın sonucuna veya güncel durumuna ait detayları öğrenmek istiyorsanız ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekir. Bunun için karşınıza çıkan sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın.
- Kimlik doğrulaması için sistem sizi giriş sayfasına yönlendirecektir. Bu sayfadaki alakalı boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresinin yazılması gerekir. Bu bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra mavi renkli buton içerisinde yer alan “sisteme giriş yap” yazısına tıklayabilirsiniz.
- Eğer e-devlet şifrenizi henüz oluşturmadıysanız mesai günü ve saati olması kaydıyla herhangi bir zaman dilimi içerisinde size yakın konumda yer alan bir PTT ofisine giderek yetkiliye kimlik kartınızı gösterip içerisinde parolanızın yazılı olduğu e-devlet zarfınızı satın alabilir ve sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Daha önce oluşturduğunuz e-devlet parolasını hatırlayamıyorsanız giriş sayfasında bulunan “şifremi unuttum” butonundan faydalanabilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra sistem tarafınızdan güvenlik amaçlı bazı kişisel kimlik bilgilerinizi talep edecektir. Bu bilgileri yazmanızın hemen ardından bir yakın akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını ve sistemde tanımlı durumda olan cep telefonunuza gönderilen kısa mesajdaki güvenlik kodunu da uygun alanlara girmeniz gerekir. Bu işlemlerin sonunda mahkeme sorgulama işlemini gerçekleştirmek için yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer sistemde kayıtlı cep telefonu numaranız yoksa bu işlemi gerçekleştiremeyeceğiniz için yeniden bir PTT ofisine gidip zarf almanız gerekir.
- E-devlet parolası dışındaki yöntemlerle de sisteme giriş yapmak mümkündür. Mahkeme kararı sorgulama işlemini gerçekleştirmek için giriş ekranının üst bölümünde yer alan internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ya da mobil imza opsiyonlarından size uygun olanı seçip ilgili aşamalardan geçerek sisteme giriş yapıp sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra dava dosyası ve dava sonucu sorgulama işleminizin detayları karşınıza gelecektir. Eğer adınıza açılmış bir dava yoksa ya da bir davanın müdahili konumunda değilseniz yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız.
- Tarafı olduğunuz bir ya da birden fazla dava söz konusu ise bu sayfada davaların listesi yer alır ve bu listeden dava ya da davalara ait tüm detaylara ulaşmanız mümkündür.
E-devlet üzerinden dava dosyalarınızı sorgulamak için TIKLAYINIZ!
2. E-devlet Yargıtay davalarını sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Yargıtayın gördüğü davaları da e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
- İşleme başlamak için bu bölümün en altında yer verdiğimiz linke tıklayıp e-devlet sisteminden hizmetin yer aldığı sayfayı açın.
- Eğer sisteme giriş yapmadıysanız “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayıp T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi bilgilerini girerek sisteme giriş yapın.
- E-devlet sistemine giriş ile alakalı sorun yaşıyorsanız bir üst başlıktan konuyla alakalı tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra davalara ilişkin sorgulama sonucunuz karşınıza gelecektir.
E-devlet sisteminden Yargıtay davası sorgulamak için TIKLAYINIZ!
3. Yerel mahkeme dosya sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Yerel mahkemelere ilişkin dosya sorgulama işlemleri Yargıtay Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden sağlanan elektronik hizmetler aracılığıyla gerçekleştirilir.
- Yerel mahkemelerde görülen dosyaları sorgulamak için öncelikle bu bölümün en altında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açın.
- Bağlantıya tıkladığınız zaman karşınıza otomatik olarak sorgulama sayfası gelecektir. Buradan yargıtay daire bilgileri ile dosya ve ilam sorgulaması yapabilirsiniz.
- Yerel mahkeme bilgileri ile sorgulama işleminin gerçekleşmesi için sırasıyla il adı ve mahkeme türünü seçip mahkeme sorgulayabilir ve sonrasında altta kalan boşluklarda mahkeme seçimini yaptıktan sonra yıl ve sıra numarası girmek kaydıyla mahkeme esas numarası, mahkeme karar numarası ve savcılık esas numarasını girerek “sorgula” butonuna tıklayın.
- Butona tıkladıktan sonra işleminizin sonucu karşınıza gelecektir.
Yerel mahkeme bilgileri ile dosya sorgulamak için TIKLAYINIZ!
4. Dosya no ile dava sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Dosya numarası ile dava sorgulama işlemlerinizi de Yargıtay Daire Başkanlığı sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
- Öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın ve sorgulama sayfasını açın.
- İşleme başlamak için ilk olarak “sorgu tipi” bölümünden taraf mı yoksa vekil mi olduğunuzu seçin.
- Daha sonra yargıtay dairesi, önce yıl ve sonrasında sıra numarasını girmek kaydıyla esas no ve karar no, kimlik türü, T.C. kimlik numarası, cüzdan seri numarası gibi bilgileri ilgili alanlara yazarak “sorgula” butonuna tıklayın.
- Butona tıkladıktan sonra işlem sonucunuz karşınıza gelecektir.
Dava dosyasının numarası ile sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ!