E-Devlet’ten Mezuniyet Belgesi Nasıl Alınır? Diploma Yerine Geçer mi?
Belirli bir eğitim derecesini başarıyla tamamlayan her öğrenciye verilen diploma, hem bir sonraki derecede eğitim alabilmek için hem de bir işe girebilmek için son derece önemlidir. Örneğin lisans eğitimini başarılı bir şekilde bitirmiş olan bir vatandaşın yüksek lisans yapabilmesi ya da kurumsal bir firmada eğitim aldığı alanla ilgili bir işe girebilmesi için diplomasını ya da geçici mezuniyet belgesini kurumun ilgili bölümüne teslim etmesi gerekir. Diploma, mezun olan her öğrenciye mezuniyet tarihinden sonra üniversitelerin öğrenci işleri tarafından verilir ve bu belgenin ömür boyu saklanması beklenir. Eğer diplomalar beklenenden daha uzun sürede çıkacak ise mezun olan öğrencilerin mağdur olmaması adına geçici mezun belgesi düzenlenir ve vatandaşlar bu belgeyi kullanarak da eğitim ve iş ile ilgili başvurularını gerçekleştirebilirler.
Günümüzde e-devlet sisteminin devletin diğer kurumlarıyla başarılı bir şekilde entegrasyonunu tamamlamasıyla birlikte pek çok kurum, diploma yerine bu sistem aracılığıyla elde edilen mezun belgesini kabul etmektedir. Dolayısıyla diplomanın kaybedilmesi ya da ulaşılması güç bir konumda olması gibi durumlar halinde mezun belgesi bu sistem aracılığıyla temin edilebilir. Buradan temin edilen belgenin çıktısı alınabileceği gibi “PDF” formatında indirilmiş olan belge, ilgili kişilere e-posta ya da bulut teknolojileri vasıtasıyla ulaştırılabilir. Bu sayede hem diploma fotokopilerinin tasdik edilmesi için sık sık notere gitmeye gerek kalmaz hem de vatandaşlar akıllı telefonlarından ya da bilgisayarlarından son derece hızlı bir şekilde yeni bir mezun belgesi örneği temin edebilirler. Bu durum hem vakit kaybının önüne geçer hem de noter tasdik bedeli kapsamında ödenen yüklü masrafların cepte kalmasını sağlar.
E-Devlet Mezuniyet Belgesi Nasıl Alınır?
Turkiye.gov.tr adresinden hizmetlerini sürdüren e-devlet sistemi, Yüksek Öğretim Kurumu ile yapmış olduğu iş birliği sayesinde mezun olan vatandaşların mezun olma durumlarını bildiren belgelere kolaylıkla erişilmesini mümkün kılmıştır.
- E-devlet sistemi aracılığıyla belge sorgulama ve temin etme işlemine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açmanız gerekir.
- Diploma belgesinin sorgulanabilmesi için kimlik doğrulaması yapılması gerektiğinden karşınıza çıkan ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.
- Doğrulama işleminin gerçekleşmesi için ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet parolanızı girin.
- Eğer henüz e-devlet sistemi için bir parola temin etmediyseniz mesai günü ve saatleri içerisinde size yakın konumda yer alan herhangi bir PTT merkezine gidip yetkili personele kimlik belgenizi göstermek suretiyle içerisinde parolanızın yer aldığı zarfı satın alabilirsiniz.
- Daha önce bir şifre oluşturmanız ve bu şifreyi unutmanız halinde ise giriş ekranındaki “şifremi unuttum” yazısına tıklayabilirsiniz. Bu yazıya tıkladıktan sonra sizden güvenlik amaçlı istenen kimlik bilgilerinizi yazmanız ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını girdikten sonra sistemde kayıtlı bulunan cep telefonu numaranıza iletilen mesajdaki güvenlik kodunu ilgili boşluğa girmeniz gerekir. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız yoksa ya da yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarası bilgisine ulaşamıyorsanız bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır.
E-devlet şifresinin temini, yenilenmesi, kaybolması halinde yapılması gereken işlemler hakkında detaylı bilgi için: E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır, Yenilenir, Değiştirilir? Şifremi Unuttum!
- E-devlet parolasına alternatif yöntemlerle de sisteme kolay ve hızlı bir şekilde giriş yapmak mümkündür. Giriş ekranının üst bölümünde yer alan internet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza ya da T.C. kimlik kartı opsiyonlarından herhangi birini tercih edip ilgili aşamaları takip ederek de e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.
E-devlet sistemine giriş yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinmek için: E-Devlet Kapısına Giriş – E-Devlet Giriş Nasıl Yapılır?
- Sisteme giriş yaptıktan sonra Yüksek Öğretim mezun belgesi sorgulama ekranı otomatik olarak karşınıza çıkacaktır. Bu ekranda mezun olduğunuz üniversitelerin listesi ve her bir üniversitenin yan tarafında “belge oluştur” butonu yer alır.
- Mezun belgesi oluşturmak istediğiniz bölüme ait satırın en sağında yer alan mavi renkli “belge oluştur” yazısına tıklayın.
- Bu işlemin ardından karşınıza gelecek olan sayfada Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından oluşturulan mezun belgesini görebileceksiniz. Fakat bu sayfayı doğrudan yazdırmanız halinde sadece mezun belgenizi değil, aynı zamanda e-devlet sayfasını da yazdırmış olacağınız için sağ üst bölümde yer alan “dosyayı indir” ya da “e-posta gönder” seçenekleri ile mezun belgesini kendi sisteminize kaydetmeniz ve daha sonra “PDF” formatındaki dosyanın çıktısını almanız daha doğru olacaktır.
E-devlet sistemi aracılığıyla mezun belgesi almak için TIKLAYINIZ!
E-devletten Alınan Mezun Belgesi Nasıl Doğrulanır?
- Belgeyi doğrulamak için yine e-devlet sistemini kullanmak yeterli olacaktır. İşleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- Kimlik doğrulama aşamasına gelip sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra karşınıza “mezun belgesi doğrulama” sayfası çıkacak.
- Bu sayfadaki ilgili boşluğa doğrulamak istediğiniz belgeye ait barkod numarasını girmeniz yeterlidir. Barkod numarası e-devlet üzerinden temin edilen mezun belgelerinin üzerinde yazar.
- Barkod numarasını girip “devam et” butonuna tıkladıktan sonra belgenin geçerli olup olmadığını ve belge üzerinde yazan bilgilerin doğruluğunu hızlı bir şekilde öğrenmek mümkün olacaktır.
E-devlet sistemi aracılığıyla mezun belgesi doğrulamak için TIKLAYINIZ!
E-devletten Alınan Mezuniyet Belgesi Diploma Yerine Geçer mi?
İş başvuruları ya da yüksek lisans veya doktora gibi eğitim ile alakalı başvurular esnasında talep edilen bir çeşit resmi belge olan mezuniyet belgesi, günümüzde e-devlet sistemi sayesinde kolaylıkla elde edilebilen bir belge olsa da her kurum bu belgeyi geçerli kabul etmeyebilir. Bu noktada başvuru yapılan ilandaki metne dikkat etmek gerekir. Genelde ilan metninde yer alan gerekli evraklar arasında diplomanın sadece aslının mı kabul edildiği, e-devlet üzerinden alınacak mezuniyete ilişkin belgenin kabul edilip edilmediği belirtilir.
Günümüzde e-devlet sisteminden alınan diplomanın geçerlilik alanları gittikçe artmaktadır. Eğer diplomanın aslına ya da tasdikli bir kopyasına ulaşmak mümkün değilse buradan alınan belgenin üzerindeki doğrulama kodu sayesinde belgenin doğruluğu tespit edilebilir ve yanlış beyanların önüne geçilebilir. Dolayısıyla bir vatandaştan diploma talep eden herhangi bir kurum, e-devlet sistemindeki bu doğrulama sistemini kullanarak e-devlet üzerinden temin edilen belgelerin doğruluğunu tespit edebilir.
Eğer ilanda net bir ifade yer almıyorsa vatandaşların işlerini şansa bırakmamak açısından iş başvurusu ya da eğitimle alakalı bir başvuru gerçekleştirmeden önce kurumun ilgili birimini arayarak e-devlet üzerinden çıkarılacak mezun belgesinin diploma olarak kabul edilip edilmediğini öğrenmeleri daha doğru olacaktır. Birkaç yıl içerisinde devletin tüm kurumlarında ve kurumsallaşmasını tamamlamış bütün özel sektör birimlerinde e-devlet sisteminden alınan mezun belgesinin kesin olarak kabul edilmesi bekleniyor.