OBEZİTE HESAPLAMA
Bu yazımızda sizlere obezite hesaplama işleminizi nasıl yapabileceğiniz ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Yetişkin bir insanın kilosunun boyuna göre normal bir değerde olması gerekmektedir. Bu değerin üzerinde sayılması durumunda ise obezite durumu ortaya çıkmaktadır.
Obezite kavramını açıklayacak olursak, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi diyebiliriz veya yetişkin kadınlarda vücut ağırlığının ortalama %30’dan fazla yağ olması, erkeklerde de %25’ten fazla olması durumudur.
Obezite Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim?
Obezite hesaplama işleminizi yazımızın devamında sizlere vermiş oluğumuz hesaplama aracı ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Buna ek olarak ise obezite hesaplama işleminizi yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bilgiler ile birlikte yapabilirsiniz.
Buna göre; vücut ağırlığının (kg), boyun (m) karesine bölünmesiyle (kg/m2) ortaya çıkan sonuç ile birlikte yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz değerlere göre obezite hesaplama işleminizi yapabilir ve durumunuzu ölçebilirsiniz.
[obeziteHesaplamaAraci]
Kilonuzun boyunuza bölünmesi ile elde etmiş olduğunuz sonuca göre;
- 18.5 kg/m2’nin altında ise zayıf olarak adlandırılmaktadır
- 18.5-24.9 kg/m2 arasında ise normal kilolu
- 25-29.9 kg/m2 arasında ise fazla kilolu
- 30-34.9 kg/m2 arasında ise I.Derece obez
- 35-39.9 kg/m2 arasında ise II.Derece obez
- 40 kg/m2 üzerinde ise III.Derece morbid obez olarak değerlendirilmektedir.
Bu obezite hesaplama şartları altında, 30’un üzerinde bir değere sahipseniz, obez olarak adlandırılmaktasınız.
Obezlik hesaplaması yapılırken bu vermiş olduğumuz bilgilere ek olarak yağlarının hangi bölgede olduğunun da önemi vardır. Örneğin; yağları karın ve çevresinde olması, kalçalarda veya vücudun başka yerlerinde olmasından daha önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle şişmanlıkla ilgili ölçümler yapılırken bel çevresinin de ölçülmesi gerekmektedir.
Obeziteye ise neden olan unsurlar ise şöyledir;
- Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Yaş
- Cinsiyet
- Eğitim düzeyi
- Sosyo–kültürel etmenler
- Kişinin gelir durumu
- Hormonal ve metabolik etmenler
- Genetik etmenler
- Psikolojik problemler
- Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
- Sigara- alkol kullanış durumu
- Kullanılan ilaçlar (antideprasanlar vb.)
- Doğum sayısı ve doğumlar arasındaki süre
Obeziteyi Nasıl Engelleyebiliriz?
İlk olarak kişilerin obezitenin bir hastalık olduğunu kabul etmeleri gerekmektedir ve bunun için doktora başvurulması gerekmektedir. Kişilerin yaşam şekilleri ve yeme-içme durumlarının değişmesi ile birlikte aşılabilecek olan bir durumdur. Obeziteden kurtulmak için bir diyetisyenden yada doktordan yardım alınması ile sağlıklı bir zayıflama gerçekleştirilebilir.