Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Online TOKİ Borç ve Kalan Taksit Sorgulama Nasıl Yapılır?

Toplu Konut İdaresi ya da kısa adıyla TOKİ, Türkiye’de vatandaşları uygun fiyattan konut ve iş yeri sahibi yapma amacıyla faaliyetlerini sürdüren bir kurumdur. Son dönemlerde ülke dışında da faaliyet gösteren TOKİ’nin genel çalışma prensibinde, önceden hazırlanan konut projelerinin vatandaşlara duyurulması ve vatandaşların bu konutları satın almak için belirlenen bankalara başvuru yapması yatar. Başvuru sayısı konut sayısından fazla olursa evin sahipleri kura yöntemi ile belirlenir. Kura yöntemiyle belirlenen ev sahipleri vade sayısı göz önüne alınarak belirlenen bir peşinatı bankaya yatırır ve evleri hazır olduğunda kurumun belirlemiş olduğu taksit ücretlerini ödeyerek borçlarını kapatmaya çalışırlar. TOKİ’nin taksit ücretleri her altı ayda bir güncellenir ve enflasyonla doğru orantılı olarak artar ya da azalır. Günümüzde bu yöntemle ev sahibi olan pek çok vatandaş bulunmaktadır. Bu vatandaşlar düzenli borç takibi yapmak, ödeme planlarını görmek ve kalan taksit sayılarını öğrenmek için internet üzerinden sunulan hizmetlerden faydalanabilirler. E-devlet sistemi ve TOKİ’nin kendi web sitesi bu hizmetleri ücretsiz bir şekilde sunmaktadır.

TOKİ Kalan Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

TOKİ’den satın aldığınız gayrimenkullere ilişkin sorgulama işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda bu gayrimenkullere ilişkin aidat borçlarını da online olarak sorgulamanız mümkündür.

1. E-devlet üzerinden TOKİ borç ve taksit sorgulama nasıl yapılır?

TOKİ online taksit sorgulama işlemlerini Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren e-devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirmek mümkündür. Toplu Konut İdaresi Başkanlığının e-devlet sistemiyle entegre olarak hazırladığı bu sistem sayesinde TOKİ taksit ödeme tablosuna ulaşabilir, borç ve taksit durumunuzu görüntüleyebilir ve gelir vergisi yükümlülüğünüze ait detayları inceleyebilirsiniz.

  • TOKİ borç sorgulama işlemine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sistemdeki ilgili sayfaya gidin.

  • Sorgulama işlemine başlayabilmek için sisteme giriş yapmanız gerekir. Bunun için öncelikle önünüze çıkan ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayıp giriş aşamasının yer aldığı sayfaya geçiş yapın.

  • Giriş ekranında ilgili alanlara sırasıyla T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresini yazın. Daha sonra sayfanın altında yer alan mavi renkli kutucuğun içerisindeki “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • Eğer e-devlet şifrenizi henüz temin etmediyseniz mesai günleri ile saatleri içerisinde bulunduğunuz konuma en yakın PTT merkezlerinden herhangi birisine gidebilir ve yetkili personele kimlik kartınızı göstererek içerisinde e-devlet parolanızın yazılı olduğu zarfı temin edebilirsiniz.
  • Daha önce oluşturmuş olduğunuz e-devlet parolanızı hatırlamıyorsanız giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” bağlantısına tıklayın. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra sistem güvenlik amacıyla tarafınızdan bazı kimlik bilgilerini talep edecektir. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekir. Daha sonra yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını yazıp sistemde tanımlı olan cep telefonu numaranıza iletilen kısa mesajdaki güvenlik kodunu da ilgili alana girdikten sonra şifre sıfırlama ve yeni şifre belirleme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sistemde tanımlı bir cep telefonu numaranız yoksa bu yöntemle şifre sıfırlama işlemini gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla TOKİ taksit sorgulama işlemini gerçekleştirmek için tekrar bir PTT merkezine gidip yeniden e-devlet parolasının yazılı olduğu zarfı satın almanız gerekir.
  • E-devlet şifresi dışındaki yöntemlerle de sisteme giriş yapıp borç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Giriş sayfasının üst bölümünde bulunan T.C. kimlik kartı, mobil imza, internet bankacılığı ve elektronik imza seçeneklerinden size uygun olanı seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sorgulama sonucunuz otomatik olarak karşınıza çıkacaktır. Eğer TOKİ’den herhangi bir konut satın almadıysanız yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı metni ile karşılaşırsınız. TOKİ’den ev almanız halinde bu eve ait taksit, borç ve gelir vergisi detaylarına bu sayfadan ulaşmanız mümkün olacaktır.
  • Eğer TOKİ’den ev almanıza rağmen üstteki görüntüde yer alan uyarı ile karşılaşıyorsanız TOKİ’yle iletişime geçmeniz gerekebilir.

E-devlet üzerinden TOKİ’ye olan borcunuzu ve taksitlerinizi sorgulamak için TIKLAYINIZ!

2. TOKİ sitesinden borç ve taksit sorgulama işlemi nasıl yapılır?

TOKİ’nin resmi web sitesi üzerinden sunduğu hizmet sayesinde de taksit ve borç bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz.

  • İşleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • TOKİ’nin online taksit sorgulama sayfasını açtığınız zaman karşınıza ilk olarak bir yasal uyarı çıkacaktır. İşleme devam edebilmeniz için bu metni okuyup “kabul ediyorum” butonuna tıklamanız gerekir.

  • Okuduğunuz yasal uyarı metnindeki şartları kabul ettikten sonra karşınıza çıkan ekrandaki ilk boşluğa T.C. kimlik numaranızı ya da vergi numaranızı, ikinci boşluğa ise ekranda görmüş olduğunuz güvenlik kodunu girin.
  • Daha sonra alt bölümde yer alan “SMS şifre gönder” butonuna tıklayın. Bu butona tıkladıktan sonra Ziraat Bankası ya da Halkbank aracılığıyla satın almış olduğunuz TOKİ konutu için kuruma ibraz ettiğiniz telefon numaranıza bir şifre iletilecektir. Bu şifreyi ilgili alana girerek sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

TOKİ sitesinden taksit ve borç sorgulamak için TIKLAYINIZ

3. TOKİ aidat sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Toplu Konut İdaresi bünyesindeki Emlak Yönetim’in resmi web sitesi aracılığıyla aidat borç sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sorgulama işlemine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Aidat borç sorgulama bölümündeki alanlara sırasıyla abone numaranızı ve T.C. kimlik numaranızı girin ve “borç sorgulama” butonuna tıklayın.
  • Butona tıkladıktan sonra güncel borçlarınızı görüntüleyebileceksiniz.
  • TOKİ, bu listede güncel gecikme bedellerini göstermez. Bu bedellerinin site yönetimi aracılığıyla sorgulanması gerekir. Aynı zamanda icra takibindeki borçların sorgulanması için de avukattan bilgi alınmalıdır.

TOKİ’ye olan aidat borcunuzu sorgulamak için TIKLAYINIZ

TOKİ Borç Kapatma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Normal şartlar altında Toplu Konut İdaresinin satışa sunduğu ev ya da iş yerlerinden birisini satın alan bir vatandaş, ilk etapta kurumun belirlemiş olduğu peşinatı öder, sonrasında vadesinin uzunluğu boyunca taksit ödemesi yaparak borcunu bitirmeye çalışır. Fakat bazı vatandaşlar birkaç taksit ödedikten sonra ellerine toplu para geçtiği için borcunu tek seferde kapatmak isteyebiliyor. TOKİ borç kapatma işlemi yapmak isteyen vatandaşlar kalan bakiyelerinin tamamını tek seferde ödeyerek borçlarını kapatabilirler. Diğer taraftan ara ödemeler yaparak borç miktarını azaltmak da mümkündür. Taksitlere ek olarak ara ödeme yapıp borçlarını azaltmak isteyen vatandaşlar ise her yıl ocak ve temmuz aylarında ödemelerini gerçekleştirebilirler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.