Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Plaka İle OGS Borç Sorgulama

HGS hizmete girmeden önce köprü ve otoyol girişlerinde OGS ve KGS hizmet sunmaktaydı. HGS’nin hizmete girme sebeplerinden birisi KGS ve OGS’nin çok yavaş kalmasıdır. Tüm ülkede otoyol ve köprü girişlerinde ilk önce paralı gişeler kurulmuştur. Buralarda görevlendirilen memurlar geçiş ücretini sizden tahsil etmekteydi. Bu sistemin yavaş kalması ve teknolojinin de gelişmesinden sonra gişeleri kaldırarak OGS ve KGS’yi hizmete sokmuşlardır. OGS yani otomatik geçiş sistemi ve KGS yani kartlı geçiş sistemi köprü ve otoyol girişlerine kurulmuştur. Sonraki yıllarda artan araç sayısından dolayı bu sistemler yavaş kalmıştır ve trafiğin akışını aksatmıştır. Bu aksaklığın önüne geçebilmek için HGS hizmete girmiştir. Artık tüm köprü ve otoyol girişlerinde HGS yer almaktadır ve HGS’yi kullanarak kişiler geçiş yapabilmektedir. Her ne kadar HGS hizmete girmiş olsa da OGS ve KGS de hala kullanılmaktadır. HGS’yi kullanamayan sürücüler OGS veya KGS ile köprü ve otoyollardan geçiş yapabilmektedir.

OGS Nedir?

OGS yani otomatik geçiş sistemi köprü otoyol ve köprü girişlerinde kurulmuş olan bir sistemdir. Sürücülerden yol geçiş ücretini tahsil edebilmek için köprü ve otoyol girişlerine bu sistem kurulmuştur. HGS’yi kullanamayan, HGS kartı olmayan sürücüler OGS’yi kullanabilmektedir. OGS de durmaksızın geçiş yapılabilmektedir. Otoyollar ve boğaz köprüleri girişlerinde nakit ücret tahsili yapılmamaktadır. Bu yerlerden sadece OGS ve HGS ile geçiş yapabilirsiniz. Aracınızın sınıfına göre OGS kaydı yaptırmanız gereklidir. 5 araç sınıfı vardır. 1 sınıf araçlar AKS aralığı 3.20 metre altında olan araçlardır. Motosikletler, otomobiller, kamyonetler bu araç sınıfına girmektedir. AKS aralığı 3.20 metre üstünde olan her araç 2. sınıf araç türü olarak gösterilmektedir. Minibüs, otobüs ve kamyonet bu tür araçlara girmektedir. 3 tane AKS olan araçlar 3. sınıf araç olarak gösterilmektedir. Dingil sayısı 4 veya 5 olan araçlar 4. sınıf araçlardır. Dingil sayısı 5 ten fazla olan araçlar ise 5. sınıf araç türü olarak gösterilmektedir. Araç türüne göre OGS kaydı yaptırmanız gereklidir. Eğer araç türünüz uymuyorsa OGS hesabınız kara listeye alınabilir. OGS Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hizmet vermektedir. Tüm OGS, HGS ve KGS işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Aracınızın ön camına yerleştirdiğiniz OGS çipinde araç bilgileriniz yer almaktadır. Ayrıca banka hesap bilgilerinizde bu çipte yer aldığı için OGS ile geçiş yaptığınızda banka hesabınızdan geçiş ücreti düşecektir. OGS kullanan sürücüler cezalı geçiş yapmadıkları sürece geçişleri yüzde 20 indirimli olmaktadır. Cezalı geçiş yaptığınızda ise bir borç oluşmaktadır. Ne kadar borcunuz olduğunu plaka ile OGS borç sorgulama işlemi sayesinde öğrenebilirsiniz.

Plaka ile OGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bütün OGS işlemleri internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Plaka ile OGS borç sorgulama işlemini PTT kurumlarına giderek veya anlaşmalı bankalara giderek gerçekleştirebilirsiniz. Ne kadar bakiye kaldığını da bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden de plaka ile OGS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yazımızın sonunda verdiğimiz link sayesinde plaka ile OGS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Karayolları Genel Müdürlüğünün internet sitesinden plaka ile OGS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yazımızın sonunda verdiğimiz link sayesinde sorgulama sayfasına girebilirsiniz. Linki tıkladığınız takdirde açılan sayfanın alt bölümünde yer alan sorgulama sayfasına sorgulama yapmak istediğiniz aracın araç plaka numarasını girmeniz gereklidir. Doğru bir şekilde araç plaka numaranızı girdikten sonra sorgula linkini tıklamanız gereklidir. Bu şekilde plaka ile OGS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

3

Plaka İle OGS Borç Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.