Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Araç Plakasından Tramer Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yeni bir otomobil satın almadan önce hem şüpheleri ortadan kaldırmak hem de söz konusu araç hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için hasar kaydı ve kaza sorgulamalarının yapılması gerekir. Her ne kadar araç satıcısı, aracının geçmişte yaşadığı kazalar ve meydana gelen hasarlara bağlı olarak değişen parçalar hakkında alıcıyı bilgilendirse de ileride sürpriz bir durumla karşılaşmamak ve şüphelerin ortadan kalkmasını sağlamak amacıyla araç plaka sorgulama işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Kısa mesaj yoluyla, internet üzerinden ya da çağrı merkezi kanalıyla gerçekleştirilebilen bu sorgulama işlemleri son derece kolay bir şekilde tamamlanabilir. Bu sayede yeni bir araç almak isteyen kişiler, sistemdeki kayıtları inceleyerek güvenilir kaynaklardan bilgi edinmiş olur.

Aracın geçmişte kazaya karışmaması, parçasının değişmesi fiyatın belirlenmesi noktasında belirleyici olduğu için sorgulama işlemleri hem alıcı hem de satıcı için çok önemlidir. Alıcı, hasar kayıtlarına bakarak aracın fiyatını düşürmek için pazarlık yapabilirken satıcı ise sorgulama sonucunu gösterip aracın çok az hasar aldığını ya da hasarsız olduğunu ispat ederek alıcı ile giriştiği pazarlıkta elini güçlendirebilir. Dolayısıyla kaza ve hasar kaydının sorgulanması iki tarafın da lehine olabilecek bir işlemdir. Diğer taraftan bu sorgulama sadece alıcı ya da satıcıyı ilgilendiren bir işlem değildir. Vatandaşlar sahibi olduğu araca ait sorgulama işlemini de gerçekleştirebilirler.

Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İkinci el bir arabayı satın almadan önce en merak edilen konulardan birisi de aracı satan kişinin arabanın kaza ve hasar geçmişiyle ilgili doğru bilgileri verip vermediğidir. Günümüzde bu bilgilere ulaşıp hasar kaydını ve kaza bilgilerini çok kolay bir şekilde sorgulamak ve alım satım işlemlerindeki güven sorununu ortadan kaldırmak mümkündür.

SMS ve çağrı merkezi üzerinden sorgulama yapmak mümkün olduğu gibi internet üzerinden ve mobil uygulama aracılığıyla da sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Araç hasar kayıtlarının sorgulanması sonucunda sadece aracın karışmış olduğu trafik kazaları ortaya çıkmaz, aynı zamanda araçta meydana gelen en ufak parça değişimi bile öğrenilir. Bu yüzden sorgulama gerçekleştirilirken sadece kazaları değil, aynı zamanda hasar bilgilerini de öğrenmeyi tercih etmek önemli olacaktır.

Bazı sorgulama işlemlerinde araç sahibinin de bilgileri gerektiği için alıcı tek başına sorgulama gerçekleştiremeyebilir. Bu tip durumlarda alıcı ile satıcı bir araya geldiğinde satıcının sisteme giriş yapması ve sorgulamayı gerçekleştirmesi gerekir.

1. E-devlet sisteminden araç hasar kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Ücretsiz hasar kaydı sorgulama işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Turkiye.gov.tr adresinden faaliyetlerini sürdüren e-devlet sisteminde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından hizmete sunulan hasar bilgileri sorgulama servisi ile hızlı ve kolay şekilde sonuca ulaşabilirsiniz.

  • İşleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp e-devlet sistemindeki ilgili sayfayı açmanız gerekir.

  • Sisteme giriş yapabilmek için ilk olarak karşınıza çıkan ekrandaki mavi renkli buton içerisinde yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayıp giriş sayfasına geçin.

  • Giriş sayfasına geldiğiniz zaman buradaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranız ile e-devlet parolanızı doğru bir şekilde girmeniz ve sonrasında alt tarafta yer alan mavi renkli buton içerisinde bulunan “sisteme giriş yap” yazısına tıklamanız gerekir.
  • Eğer henüz e-devlet şifrenizi temin etmediyseniz mesai günü ve saatleri içinde olması şartıyla size yakın konumda yer alan PTT iş yerlerinden herhangi birine bizzat giderek kimlik belgenizi yetkili personele gösterip içerisinde parolanızın yazılı olduğu zarfı satın almanız mümkündür.
  • Ayrıca e-devlet şifrenizi unutmanız halinde giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” bağlantısını kullanıp yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Bağlantıya tıkladıktan sonra ilgili aşamaları takip etmeniz ve sistemin güvenlik amaçlı sizden talep etmiş olduğu kimlik bilgilerinizi ve yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını yazın. Sonrasında ise cep telefonu numaranıza gönderilen kısa mesajdaki onay kodunu ilgili bölüme girdikten sonra yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için yakın bir akrabaya ait T.C. kimlik numarasının biliniyor olması ve daha önceden sisteme bir cep telefonu numarasının tanımlanmış olması gerekir. Bu iki bilgiden birinin eksik olması halinde yeni bir şifre oluşturabilmek için tekrar PTT iş yerlerinden birine gitmek ve zarf satın almak gerekir.
  • E-devlet şifresine alternatif giriş yöntemleri de bulunur. Giriş sayfasındaki üst menüde yer alan opsiyonları kullanarak da sisteme giriş yapmak mümkündür. Bu opsiyonlar arasından internet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı seçeneklerinden sizin için uygun olan birisini seçip ilgili aşamaları takip ederek sisteme giriş işlemini tamamlayabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra araç plaka numarasını girerek TRAMER hasar kayıtlarına ilişkin sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi sadece kendi adınıza kayıtlı araçlar için gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır. Dolayısıyla satın almak istediğiniz bir araca ait hasar sorgulama işlemini e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız araç sahibinden e-devlet sistemini açıp bu işlemi yapmasını talep edebilirsiniz.
  • TRAMER poliçe sorgulama ve hasar bilgilerini öğrenme işlemi için araç plaka kodunu bitişik şekilde yazın ve “sorgula” butonuna tıklayın. Butona tıkladıktan sonra sonuçlar karşınıza çıkacaktır.

E-devlet sistemi üzerinden araç plakası ile hasar kaydına ilişkin sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ

2. SMS ile plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hizmet veren tüm GSM operatörleri aracılığıyla 5664’e kısa mesaj göndermek koşuluyla hasar sorgulama işlemini gerçekleştirmek ve plaka sorgulama sonucuna dair detaylı bilgilere ulaşmak mümkündür.

  • Hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirmek için araç plaka kodunu yazıp 5664’e bir kısa mesaj gönderdikten sonra aracın plakası değişmiş olsa dahi tüm hasar detayları karşınıza çıkacaktır. Türk Telekom, Turkcell, Vodafone fark etmeksizin tüm operatörler için geçerli olan bu işlemin ücrete tabi olduğunu en baştan söylemekte fayda var. 7 TL ile ücretlendirilen bu işlemde 5664’e gönderilen her bir mesaj ayrı ayrı ücretlendirilir, size gönderilen mesajlar için ise herhangi bir ücret talep edilmez.
  • Örnek vermek gerekirse 34KDC78 plaka koduna sahip bir araca ait hasar kayıtlarını öğrenmek istediğinizi düşünelim. Bu durumda plaka kodunu bitişik olarak, yani 34KDC78 şeklinde yazıp 5664’e kısa mesaj formatında gönderin.
  • Plaka hasar sorgulama işleminin tamamlanması ile beraber kurum tarafından size “… kayıtlara göre araç toplamda X adet kazaya karışmıştır” şeklinde bir kısa mesaj gönderilecektir. Bu kısa mesajda aracın kaç tane kazaya karıştığını ve kazaların detaylarını görüntülemek mümkündür.
  • Bu işlemi şasi numarası girerek gerçekleştirmek için ise HASAR S yazıp bir boşluk bırakın ve aracın şasi numarasını bitişik olarak yazdıktan sonra mesajı 5664’e SMS olarak gönderin. Örnek format şu şekilde olacaktır: HASAR S KDC987DEF12356

3. Çağrı merkezi aracılığıyla plakayla hasar sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Plakadan hasar kaydı sorgulama işlemini çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin sağlamış olduğu hizmeti kullanabilirsiniz.

Sahibi olmak istediğiniz ya da sahibi olduğunuz bir aracın geçmişte herhangi bir kazaya karışıp karışmadığını, eğer bir hasar aldıysa aldığı hasara dair tüm detayları öğrenmek için 11890 numaralı ALO Hasar çağrı merkezini arayıp aracın plaka kodunu ya da saşi numarasını iletmeniz yeterli olacaktır. Müşteri temsilcileri araca ait hasar kayıtları ile ilgili gerekli tüm bilgileri tarafınıza iletecek ve dilerseniz bu bilgiler SMS olarak cep telefonunuza ücretsiz olarak iletilecektir.

4. Mobil uygulama ile TRAMER sorgulama işlemi nasıl yapılır?

  • Araç kaza sorgulama işlemini mobil uygulama aracılığıyla gerçekleştirmeniz mümkündür. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen SBMobil adlı uygulamayı Android ya da iOS işletim sistemine sahip olan cihazınıza Play Store ya da App Store üzerinden indirin ve kurulumunu tamamlayın.

  • Uygulamayı açtıktan sonra “kaza” bölümüne gelin ve buradan “kaza tespit tutanak sorgula” bölümüne geçin.
  • Tutanak sorgulama bölümünde sizden istenen bilgileri girdikten sonra kaza tespit tutanağında yer alan bilgilerden yola çıkarak aracın karıştığı kazalar ve almış olduğu hasarlara ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Araç Değişen Parça Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bir aracın hangi parçalarının değiştiğini öğrenmek istiyorsanız bunu internet üzerinden ve SMS yoluyla sorgulayabilirsiniz.

1. SMS ile değişen parça sorgulama işlemi nasıl yapılır?

  • Bu işlemi gerçekleştirmek için üst başlıkta anlatılan SMS ile araçtaki hasarları sorgulama işlemi neticesinde elde edilen kaza tarihi bilgilerine sahip olmak gerekir. Kaza bilgilerinin biliniyor olması halinde önceden SMS atmaya ya da araştırmaya gerek yoktur.
  • Araçların karıştığı kazanın türünü, bu kaza sonucunda hangi parçalarda değişme yaşandığını, değişim ve tamir işlemleri neticesinde kaç paralık bir maliyetin ortaya çıktığını öğrenmek için de 5664’e bir kısa mesaj gönderip eksper raporunu sorgulayabilirsiniz.
  • PARCA yazın, bir boşluk bıraktıktan sonra aracın plaka kodunu bitişik olarak girin ve yeniden boşluk bırakıp kaza tarihini yazarak mesajı 5664’e SMS formatında gönderin.
  • SMS formatını örnek vererek daha açık hale getirmek gerekirse şu şekilde olması gerekir: PARCA 34KDC78 01/05/2018
  • Bu işlemin sonucunda tarafınıza “… plakalı arabaya ait 01/05/2018 kaza tarihli eksper raporu bilgileri: İşçilik toplam masraf tutarı 146 Türk Lirası, parça toplam tutarı 361 Türk Lirası. Değişen parça detayları: Sağ arka çamurluk…” gibi bilgilerin yer aldığı bir kısa mesaj gönderilecektir.
  • Bu işlemi gerçekleştirmek için göndermiş olduğunuz kısa mesaj 7 Türk Lirası ile ücretlendirilir.

2. SBM sitesinden değişen parça sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin resmi internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak eksper raporu sorgulama işlemini gerçekleştirerek kazalar ya da hasarlar neticesinde söz konusu aracın hangi parçalarının değiştiğini, hangi miktarda masraf yapıldığını öğrenebilirsiniz.

  • Bu işlemi gerçekleştirmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sağlanan eksper raporu sorgulama sayfasını açın.

  • Sayfayı açtıktan sonra karşınıza çıkan formdaki boşlukları doldurmanız gerekir. İlk olarak plaka bölümüne aracınızın plaka kodunu yazın.
  • Daha sonra kimlik türü bölümüne gelerek T.C. kimlik, vergi kimlik, pasaport ya da yabancı kimlik seçeneklerinden birini seçin.
  • Seçmiş olduğunuz kimliğe ait kimlik numarasını ise üçüncü bölüme yazın. Yani T.C. kimlik seçeneğini işaretlediyseniz bu bölüme T.C. kimlik numarasını yazmanız gerekecektir.
  • Daha sonra hasarın oluştuğu ya da başka bir deyişle kazanın meydana geldiği tarihi girin ve alt kısımda yer alan “ben robot değilim” seçeneğini işaretleyin.
  • Son olarak sol alt kısımdaki mavi renkli buton içerisinde yer alan “ara” yazısına tıklayın.
  • Bu işlemin sonunda söz konusu kazaya ait eksper raporu karşınıza çıkacaktır. Bu raporu inceleyerek aracın hangi parçalarında hasar oluştuğunu ve hangilerinin değiştiğini öğrenebilirsiniz.

SBM sitesinden değişen parça sorgulama işlemini gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ

Ağır Hasar Kaydı Ne Demek?

Hasar kaydı, bir arabanın başından geçen kazaları ve bu kazaların neticesinde arabada meydana gelen hasarların tamamını ifade eden kavramdır. Bu hasarlar, sigorta şirketleri tarafından onarılır ve onarımın ardından araçlar kullanıcıya teslim edilir. Aracın görüntüsünde herhangi bir bozukluk olmasa bile her hasar kayıt altına alınır. Hasar kaydının biraz daha ağır olmasına ise pert ya da bir başka deyişle ağır hasar kaydı denir. Sigortalı aracın yüzde 70’inin ya da daha çoğunun hasara uğraması ya da onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşmasına ağır hasar kaydı denir. Kullanılamaz duruma gelen arabaların hasarları giderilemeyeceği için kayıtlara pert ya da ağır hasar kaydı tabiri eklenir.

TRAMER Kaydı Ne Demek?

TRAMER, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi adlı kurumun kısaltmasıdır. Bu sistem, araçlara ait bütün sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinde olan bu kurum, bir araçla ilgili pek çok bilginin yer aldığı veri deposuna ev sahipliği yapar. Bu sistem sayesinde araca ait bilgilerin yönetimi tek bir yerden gerçekleşir. TRAMER kaydı dendiği zaman da araca ait bu merkezde yer alan kayıtlar ima edilir.

Günümüzde ise genellikle TRAMER kaydı dendiği zaman söz konusu araca ait hasar, kaza ve değişen parça bilgilerine ait TRAMER sistemindeki veriler kastedilmiş olur. Yani bir araç alım satım işlemi esnasında alıcı aracın TRAMER kaydını görmek istediğini söylerse bu sistemdeki verilere bakarak aracın hangi parçalarının değiştiğini, daha önce kaç kere kazaya karıştığını ve bu kazalarda hangi bölgelere hasar aldığını görmek istiyordur. TRAMER hasar kaydı verileri çağrı merkezi, SMS ya da internet üzerinden sorgulama yapılarak kolaylıkla ulaşılabilir.

TRAMER ile Nasıl İletişime Geçilir?

TRAMER sisteminden sorgulama yapmak istiyorsanız 11890 numaralı çağrı merkezini arayarak hasar kaydı ya da araca ait diğer sorgulamaları gerçekleştirebilirsiniz. TRAMER’in bünyesinde yer aldığı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile iletişime geçmek istemeniz halinde ise 0-850-277-60-60 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.

  • TRAMER iletişim numaraları ile değil de kurumla online olarak irtibat kurmak istemeniz halinde ise ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • İletişim formu oluşturmak için ilk olarak kullanıcı bölümünden sigortalının T.C. kimlik numarasını ya da diğer numaralardan birini girin.
  • Sonrasında ana konu başlığı ve konu başlığı bölümlerini doldurup isim, soyisim, telefon numarası, e-posta adresi, kullanıcı adı bilgilerini girin.
  • İletişime geçmek istediğiniz konu hakkında açıklama metni yazın. Açıklamanızı destekleyecek bir görsel ya da dosya olması halinde bunları sisteme yükleyin.
  • Son olarak en alt kısımda yer alan “kaydet” butonuna tıklayarak bu bilgileri kuruma iletebilirsiniz.

TRAMER ile iletişime geçmek için TIKLAYINIZ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.