Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Plaka Yenileme

Ülkemizde Ocak ayının sonu itibariyle toplam 20 milyondan fazla aracın trafikte yer aldığı tespit edilmiştir. Bu 20 milyon araçtan %53’ünü otomobiller oluşturmaktadır ve bu araç sayısı gün geçtikçe katlanarak artmaktadır. Her yıl binlerce vatandaş yeni bir araba almakta yada var olan arabasını yenileme yoluna gitmektedir. Araba yenileme sırasında da yeni bir araba alma sırasında da bazı belgelerin telsim edilmesi gereklidir. Bu değişimler sırasında en önemli kısımlardan birisi de plaka yenilemedir.

Araçlar trafikteyken ufak tefek kazalar yaşanabiliyor. Sürtme gibi durumlar plaka kısmında meydana geldiğinde ise plaka yenilemeye ya da plaka değiştirmeye gidilmesi gerekiyor. Araçlarda bulunan plakalarda harf silinmesi ya da tahrip olduğunda ve bu durumda okunma zorluğu yaşandığında da plakaların yenilenmesi gerekiyor.
Plaka yenilemek için ilk olarak ikametinizin bulunduğu il ya da ilçedeki bir Trafik şubesine ruhsatınız ve hasar görmüş olan plakanın bir fotoğrafı ile başvuruyorsunuz. Trafik şube incelemeler yaptıktan sonra size bir yazılı onay belgesi veriyor. Bu onay belgesini aldıktan sonra plaka yenileme işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Artık gelişen teknolojiyle online yapılan işlemler de birçok alanda hayatımıza girdi. Plaka yenileme ya da plaka değiştirme gibi müracaatlarda da online işlemleri kullanabiliyoruz. Aracınızın plakasının yenilenme işlemlerini Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şubesinin web sitesinden alacağınız online bir randevu ile daha kısa sürede ve kolay olarak gerçekleştirebilirsiniz. Buna ekstra olarak, bu sitedeki sorular kısmında aracınızın plakasıyla ya da diğer sorunlarıyla alakalı yanıtlar bulabilmeniz mümkündür. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şubesinin web sitesinden aldığınız randevudan sonra, görüşmeye gitmeden önce gerekli belgeleri hazırlamalı ve o gün yanınızda götürmelisiniz.

Plaka yenileme sürecinde kurum tarafından istenen belgeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı.
  • Tescil dosyası.
  • Zorunlu trafik sigortasının fotokopisi.
  • Trafik Tescil belgesi.

Gerekli işlemleri yaptıktan sonra ve belgeleri teslim ettikten sonra trafik memuru size bir plaka basım fişi verecek. Plaka yenileme işlemi sırasında bu basım fişi ile yeni plakanızı çıkaracağınız yere gidip, plakanızı alabilirsiniz. Plaka yenileme ücreti 60,00 TL olarak belirlenmiştir.

Plaka yenileme gibi plaka değiştirme işlemleri de birçok kişi için önemlidir. Plaka değişikliği talepleri Noterlik Bürolarına yapılmaktadır. Plaka değişikliği işlemleri, aracı satın alınırken yapılır, ayrıca aracı satın aldıktan sonra 1 ay içerisinde de plaka değişikliği işlemi yapabilirsiniz. Fakat bir ay süresinin geçmesinden sonra plaka değişikliği işlemi hakkınız kalmaz. Plaka değişikliği için istenen belgeler plaka yenilemek için istenen belgelerden biraz daha kapsamlıdır. Plaka değişikliğinde istenen belgeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Araç sahibi veya kanuni temsilcisinin müracaatı.
  • TC kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı.
  • Söz konusu olan araca ait eski trafik belgesi ile plakalar.
  • Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi.
  • Noter satışı ve geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi.
  • Şoförler odasından alınacak olan nakil dosyası.

Ayrıca aracın muayenesi yapılmamışsa muayenesinin yaptırılması gereken şartlardan birisidir. Diğer bir şart ise aracın MTV borcunun olmamasıdır. Bu durumlarda süreçler biraz daha uzayabilir.

Söz konusu olan araç eğer bir şirket adına alınmış ise plaka değiştirmede yukarıdaki belgelere ek olarak birkaç belge daha istenmektedir. Bunlar; Ticaret Sicil Gazetesi, ilgili odadan alınan sicil kayıt sureti ve imza sirküleridir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.