Ruhsat Takip
Ruhsat Takip işlemi günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte eskisi kadar zor bir işlem olmaktan çıktı. Artık eskisi gibi emniyet müdürlüğünde sıra beklemek ruhsatı sorgulamak için çeşitli yerlerde beklemeye gerek kalmadı. Aracın durumunu öğrenmek hasar kaydı var mı Ruhsat Takip gibi sorunlar artık maziye karıştı. Bu işlemlerin hepsini Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarının hayatını kolaylaştırmak amacıyla sağlamış olduğu e-devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Neredeyse herkes de bulunan E-devlet şifresi sayesinde insanlar birçok işini daha kolay yapmaya başladı. Gerek sabıka kaydı gerek öğrenci belgesi gerekse ruhsat takibi. Araç sahipleri için en önemli olan konulardan biri Ruhsat Takiptir herhalde. E-devlet sistemi sayesinde uzun bir işlem olan ruhsat takip sadece iki dakikalık bir işlem ile halledilir hale gelmiştir.
Ruhsat Takip Neden Yararlıdır ?
2. el alınan araçların satış ve ruhsat işlemlerini 2010 senesinde 3 mayıs tarihinden itibaren noter huzurunda yapılmasına karar verilmişti. 2.el araç satın alan bir kimse ruhsatını en yakın trafik tescil şubesine götürecek. Burada ruhsata bilgiler basılacak. Ruhsat takibi yapıldıktan sonra eğer ruhsat işlemleri tamamlandıysa satıştan 15 gün sonra ilgili tescil şubesine giderek ruhsatını elden alabilir. Almaya zamanınız olmadığı için veya almayı unuttuğunuz için ruhsatınızı alamamanız durumunda ise, Ruhsat Takibi 15 gün bekledikten sonra APS ile ruhsatta belirlenen adrese gönderimi sağlanacak. Bu yolla gönderilen ruhsat yalnızca ruhsat sahibi yada birinci dereceden yakınına (annesi, babası, eşi, çocuğu gibi) teslim edilecek. Ruhsat sahibi evde değilse eğer, bırakılan not dahilinde ruhsat takibi yapılıp ruhsatı almaları gerekmektedir. Araç satışının tarihini izleyen bir ay içerisinde ruhsatlarını almamaları halinde 130 TL para cezası kesilecek. Ruhsat harici bir diğer konu ise araç sigortasıdır. Araç sahipleri araç sigortasının önemi bilmektelerdir. Araçta hiç sigorta bulunmuyorsa ilk defa yaptırılacak ise 1300 ile 1500 TL arası ücret değişiklik göstermektedir. Ancak daha önceden araçta sigorta bulunuyorsa ve araç ile hiç kaza yapılmadıysa günü geçirilmediyse çıkacak sigorta bedeli 550 ile 700 arasında değişiklik gösteriyor.
Ruhsat takip işlemi internet üzerinden hemen gerçekleştirebileceğiniz bir işlemdir. 2. el araç satın almak isteyen bir kişi ruhsat çıkartmak için toplamda 150 TL ödeme yapacaktır. Hem de Ruhsat Takip işlemlerini online olarak gerçekleştirerek saatlerce emniyet koridorlarında sıra beklememiş olacaklar. Günümüzde her işlem gibi artık bu işlemde çok kolay. Gittikçe ilerleyen teknoloji çağı her işlemi kolaylaştırmaya devam ediyor. İnternet bağlantınız bulunuyorsa eğer artık her şey çok kolay ruhsat çıkarmak, ruhsat takibi yapmanız ruhsatınıza ulaşmanız bunların hepsi sizin için daha az zaman harcamanızı gerektirecek hale geldi. Kolay bir şekilde evinizde oturduğunuz yerden bütün bu işlemleri çok kısa bir sürede gerçekleştirebilirsiniz.
Ruhsatta Hangi Bilgiler Bulunur?
Üstte örnek olması açısından boş bir ruhsat fotoğrafı paylaştık. Buradan da görebileceğimiz gibi araç ruhsatımızda; plakaya ait bilgiler, araç modeli, araç rengi, tescil tarihi, aracın net ağırlığı, koltuk sayısı, ruhsat sahibine ait T.C. kimlik numarası, Ruhsat sahibinin adresi ve ruhsatı onaylayan notere ait bilgiler ruhsatta yer almaktadır.
Online Olarak Ruhsat Takip İşlemi Nasıl Yapılır?
E devlet üzerinden Ruhsat sorgulama işlemi yapmak için öncelikle e-devlet şifresine ve T.C kimlik numarasına ihtiyacınız vardır ki muhakkak ikisi de mevcuttur. Eğer elinizde e-devlet şifresi bulunmuyor ise bu şifreyi size en yakın PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında edinebilirsiniz. Bu bilgiler ile sisteme giriş yaptıktan sonra açılan sayfada plaka numaranızı yazmanız istenen bir bölüm bulunacaktır. Bu kısma plaka numaranızı yazıp sorgula tuşuna basmanız yetecektir. Bir diğer seçenek olarak bilinen MİGEM üzerinden de ruhsat takibi yapabilirsiniz. Siteye girdiğinizde yapmak istediğiniz işlemi seçerek ekrana ulaşabilirsiniz. İşlemi tamamlayabilmeniz için sicil no, erişim no ve başvuru sıra no bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri girdikten sonra sorgula tuşuna tıklayarak işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. Ruhsat takip işlemini oturduğunuz yerden yapabilmeniz için iki çeşit yolunuz var istediğinizi yapabilirsiniz. Tabi ki bunun sonunda birde ruhsat yenileme işlemi yapmanız gerekecektir. Belge yenileme işlemi yapabilmeniz için TÜVTÜRK’ten belge almanız gerekmektedir. Alınan belge artık ülke çapında ve bütün araç vize istasyonlarında elektronik sistem ile ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu işlem için bulunduğunuz il yada ilçe müdürlüğünün trafik bürosuna başvuru yapabilirsiniz. İşlemi aracın kendi sahibi dışında vekalet verdiği bir kişide yapabilir. Bu işlemi yapmak için ise Trafik tescil şubesine alınan tüm evraklarla birlikte gidiyorsunuz. Ruhsatınızda onay bölmesi dolu değil ise tek sayfa eğer dolu ise iki sayfadan oluşur. Araç satış işlemini gerçekleştirdikten sonra trafik tescil belgesini bulunduğunuz il ya da ilçedeki emniyet müdürlüğüne götürüp noter satışını trafik tescil belgesini ilettikten sonra yeni ruhsatınızı alabilirsiniz.
Bu işlemlerin eskiden nasıl yapılmakta olduğuna bakacak olursak; noter satışı sonrası ruhsat takibi işlemi için özel mali müşavir olarak adlandırılan trafik tescil takipçileri ile anlaşıp imza karşılığı vekalet veriliyordu. Vekalet sonrası araç sahibi adına ruhsat takibini aracılar yapmaktaydı. Ruhsatınızı almanız ise kurum yoğun olduğu zamanlarda bir iki saat sürebiliyordu. Kurum yoğun değilse eğer daha kısa sürede ruhsat alınabiliyor. Teknoloji ilerledikçe bu işlem daha kolay bir hal almış durumda. Teknolojinin bu ilerleyişi sonucunda önceleri saatlerimizi ayırdığımız işlemler artık oturduğumuz yerden dakikalar içerisinde gerçekleştirilir hale gelmiştir. Buda bizim için çok önemli bir gelişme ve hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırmaktadır. Hayatımızda ilerleyen teknoloji çağını yakalamak biraz zor olsa da yetişmek zor değil aslında karşımıza bir kurumsal işlem çıktıkça hemen internet üzerinden yapabilme olasılığını araştırır hale gelmiş durumdayız. Çoğunlukla da her araştırmada istediğimiz sonuca ulaşırız. Belirttiğim gibi günümüzde birçok işlemimizi internetten yapabiliyoruz. Ruhsat takipte bu işlemlerden biri özellikle araç sahipleri bu işlemlerden oldukça memnun kalmakta. Bunun haricinde bilinmesi gereken bir bilgi araçta ruhsat bulunmuyorsa eğer araç trafikten men edilerek trafiğe çıkması engellenir.
E Devlet Ruhsat Takip İşlemi Nasıl Yapılır?
E devlet kapısı üzerinden çoğu işlemimizi yapabildiğimiz gibi almış olduğumuz araç için de Ruhsat Takip işlemini yapabilmekteyiz. Ruhsat Takip işlemi için öncelikle yazı sonunda vermiş olduğumuz bağlantıya tıklayınız. Sonrasında Kimliğimi şimdi doğrula seçeneğine tıklayınız.
Açılan sayfada sizden istenilen bilgileri giriniz. Ardından görselde kırmızı ok ile göstermiş olduğumuz “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Bu işlemler sonucu e devlet kapısı üzerinden Ruhsat Takip işleminizi başarı ile gerçekleştirmiş olacaksınız.